Τουρισμός: Έρχονται περισσότεροι, αλλά δαπανούν λιγότερα – Τα σημάδια που προκαλούν ανησυχία

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό. Παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε για δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ τόσο στις εισπράξεις όσο και στις αφίξεις, υπάρχουν και κάποια δείγματα που προκαλούν ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Οι αφίξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά, ενώ οι εισπράξεις φαίνεται να φρενάρουν. Συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι αφίξεις ανέρχονται σχεδόν σε 7 εκατομμύρια τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 20,6%, ενώ οι εισπράξεις ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,2%. Ωστόσο, τον Μάιο παρατηρείται διαφοροποίηση των

στοιχείων, με τις εισπράξεις να αυξάνονται 6,8% και τις αφίξεις 21,3%.

Η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης σε σχέση με πέρυσι, τόσο για το πεντάμηνο κατά 3,6% όσο και τον Μάιο κατά 12,3%, υποδηλώνει ότι η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), που είναι το καλύτερο του έτους.

Πάντως, οι ξένοι έρχονται μαζικά στην Ελλάδα και μάλιστα με κάθε μέσο. Οι οδικές αφίξεις τρέχουν με μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις αεροπορικές.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εισπράξεις αναμένεται να υπερβούν τα περυσινά δεδομένα, δηλαδή να διαμορφωθούν πάνω από τα 20,5 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα, αν και στην αρχή της περιόδου πολλοί έβαζαν τον πήχη στην περιοχή των 22 δισ. ή και πιο ψηλά.

Οι αφίξεις πέρυσι άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια, ενώ φέτος φαίνεται ότι θα είναι πολύ πάνω από αυτό το νούμερο, με πιθανό στόχο να φτάσουν ακόμη και τα 38 εκατομμύρια, αν και αυτό θεωρείται μια μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Η αύξηση των οδικών αφίξεων, ιδιαίτερα των τουριστών που επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο, σηματοδοτεί την επιστροφή του οδικού τουρισμού στα προ πανδημίας μεγέθη. Το 2024, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η χώρα υποδέχτηκε μέσω των συνόρων της 4 εκατομμύρια οδικές αφίξεις, ακριβώς όπως την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,5 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5% σε σχέση με το 2023, δηλαδή 189 χιλιάδες περισσότερους. Στην πράξη, οι οδικές αφίξεις ήταν 200 χιλιάδες περισσότερες από τον Ιούνιο του 2019, που είχε καταγράψει 1,3 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρά την καταγραφή μικρότερης αύξησης σε σχέση με τις οδικές αφίξεις, η αύξηση παραμένει εντυπωσιακή. Τον Ιούνιο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 5,6% (203 χιλιάδες).

Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2024), καταγράφηκαν 9,7 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αυξημένες κατά 9,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (8,9 εκατομμύρια).

Επιπλέον, ενώ οι άλλες γεωγραφικές ενότητες παρουσίασαν αύξηση, οι Κυκλάδες αποτέλεσαν εξαίρεση. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 8,6%. Στα Δωδεκάνησα, οι αφίξεις ήταν 1,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 10,2%.

Στα Ιόνια Νησιά, η αύξηση ήταν 6,9%, ενώ στην Πελοπόννησο 8,3%. Αντίθετα, στις Κυκλάδες σημειώθηκε μείωση 2,6%, με 370 χιλιάδες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ για τους δικαιούχους των vouchers

Πλώρη για πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και 900 εκατ. πάνω από τον στόχο φέρνει η υπέρ απόδοση των φορολογικών εσόδων

Ακίνητα: Μείωση της φορολογίας των ενοικίων σχεδιάζει η κυβέρνηση – Ποιους θα ευνοήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Έρχονται,tourismos, erchontai