Τρόμος με το νέο όπλο του Πούτιν: Γιατί χτύπησε με τον Oreshnik την Ουκρανία – Η επίδειξη ισχύος και το μήνυμα με το πυρηνικό φορτίο που αντικαταστάθηκε

Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά τη διάρκεια επίθεσης στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη, δήλωναν νωρίτερα δυτικοί αξιωματούχοι στο Reuters, σε αντίθεση με την επίσημη θέση της Ουκρανίας, το οποίο επιβεβαίωσε και ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα στη συνέχεια. Ωστόσο και μόνο η χρήση μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου, που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές, σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα που χρησιμοποιούσε η Μόσχα και που η Ουκρανία

βρίσκεται εντός της εμβέλειας τους, αποτελεί μια σημαντική προειδοποίηση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση ως απάντηση στις πρόσφατες ουκρανικές επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ρωσία δοκίμασε το νέο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Oreshnik ως απάντηση στη δυτική επιθετικότητα, πρόσθεσε, με την επιλογή του να σηματοδοτεί μια προειδοποίηση με στόχο να προκαλέσει φόβο στη Δύση.

«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν συνδυασμένο πλήγμα σε ένα από τα στρατιωτικά-βιομηχανικά συγκροτήματα της Ουκρανίας. Σε συνθήκες μάχης, πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός των πιο πρόσφατων ρωσικών συστημάτων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με μια μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου», λέει ο Πούτιν, πριν προσθέσει ότι «η δοκιμή ήταν επιτυχής».

«Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από τη σοβιετική εποχή έχει χτυπηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Ντνιπροπετρόβσκ. Κατασκευάζει ακόμη πυραύλους και άλλα όπλα», πρόσθεσε. Όπως τόνισε, ο εχθρός της χώρας του δεν πέτυχε τους στόχους του ενώ υπογράμμισε πως μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Ουκρανία, μια περιφερειακή σύγκρουση έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης. Παράλληλα ανέφερε πως η χώρα του «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία.

Vladimir Putin has spoken about the Russian response to Western Weapons used against Russia. The "Mystery Weapon" used has been revealed as "Oreshnik".

Full text-

"As a response to the attack on Russian territory by Western missiles: the Russian armed forces launched a combined… pic.twitter.com/PIcdEXQrLT

— Chay Bowes (@BowesChay) November 21, 2024

Νωρίτερα, δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, είχαν αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς περί διηπειρωτικού πυραύλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σχετικό ρεπορτάζ του CNN, στο οποίο ειδικός αμφισβήτησε ότι ο πύραυλος ήταν ICBM.

Η Ουκρανία λέει ότι προσπαθεί να προσδιορίσει τον τύπο του πυραύλου

Η Ουκρανία δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει τον τύπο του πυραύλου που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της, στην τελευταία κλιμάκωση στον πόλεμο των 1.000 ημερών.

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα των ειδικών για να προσδιορίσουμε τον ακριβή τύπο του νέου πυραύλου που εκτόξευσε η Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, ο οποίος είχε όλα τα χαρακτηριστικά πτήσης ενός ICBM», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Heorhii Tykhyi σε ανάρτησή του στο X.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στην πόλη Ντνίπρο το πρωί της Πέμπτης. Σε αντίθεση με αυτό, ένας δυτικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας των ασιατικών χωρών στο Λάος ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αλλά όχι ICBM.

Το χτύπημα αποδεικνύει ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει την ειρήνη», είπε ο Tykhyi. «Αντίθετα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επεκτείνει τον πόλεμο».

footage shows russian strike on dnipro early this morning

kyiv claiming russia launched icbm

western officials saying not icbm, but ballistic pic.twitter.com/Yw1MsGT0pZ

— ian bremmer (@ianbremmer) November 21, 2024Όμως η Ουκρανία γνώριζε;

Πάντως, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, διέψευσε τα περί ενημέρωσης. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Μόσχας Πεσκόφ δήλωσε πως δεν εστάλησαν εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες, σχετικά με τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, «καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις».

«Όχι, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις, γιατί η Ρωσία δεν έχει τέτοια υποχρέωση όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Οι διαφορές μεταξύ των πυραύλων

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός ICBM και άλλων τύπων βαλλιστικών πυραύλων είναι μόνο στο αντίστοιχο βεληνεκές τους. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ICBM μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια – διασχίζοντας ηπείρους – ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μικρότερη και ενδιάμεση εμβέλεια.

Ωστόσο, αντί να εστιάσουμε στο βεληνεκές του πυραύλου, αυτό που έχει σημασία είναι η εκρηκτική ισχύς που περιέχει ο πύραυλος –γνωστή ως «ωφέλιμο φορτίο»» είπε στο CNN ο Φάμπιαν Χόφμαν, διδακτορικός ερευνητής στο Πυρηνικό Έργο του Όσλο.

Αν και το χτύπημα της Ρωσίας δεν ήταν πυρηνικό, ο πύραυλος φαινόταν να φέρει ωφέλιμο φορτίο «MIRV», που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε πολλαπλές κεφαλές για να χτυπήσει ξεχωριστούς στόχους.

Τα MIRVS, ή οχήματα επανεισόδου πολλαπλών ανεξάρτητων στόχων, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να επιτρέψουν σε έναν πύραυλο να στείλει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές σε διαφορετικούς στόχους.

Αν και το πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο φαινόταν να έχει αντικατασταθεί με μη πυρηνικό σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της τεχνολογίας MIRV είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα, είπε ο Χόφμαν.

«Η ικανότητα MIRV έχει συνδεθεί αποκλειστικά με πυραύλους με πυρηνική ικανότητα, χωρίς κανένα συμβατικό πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας να διαθέτει αυτήν την τεχνολογία. Ανεξάρτητα από το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου, το μήνυμα επομένως παραμένει επικεντρωμένο γύρω από μια πυρηνική απειλή», δήλωσε ο Χόφμαν στο CNN.

Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν ICBM, αλλά «πειραματικός» βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη, υποβαθμίζοντας τη σημασία της επίθεσης.

«Η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να προσπαθήσει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της… αλλά δεν θα αλλάξει το παιχνίδι σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, η πηγή τόνισε ότι η Ουκρανία έχει αντέξει σε «αμέτρητες επιθέσεις» από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με «σημαντικά μεγαλύτερες κεφαλές» από τον βαλλιστικό πύραυλο μέσης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε στο Ντνίπρο.

Η… ακούσια παραδοχή της Μόσχας

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ζωντανής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους έλαβε ένα τηλεφώνημα στο κινητό κατά το οποίο ακούστηκε να παίρνει εντολή να μην συζητηθεί το πρωινό πλήγμα στην Ουκρανία.

Στο ασυνήθιστο περιστατικό, η Μαρία Ζαχάροβα πήρε ένα τηλεφώνημα ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου. Απάντησε στην κλήση και ακούστηκε ξεκάθαρα ότι μια ανδρική φωνή να της λέει να μην συζητήσει για το ρωσικό χτύπημα στην περιοχή Dnipropetrovsk της Ουκρανίας, για το οποίο το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα.

Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το περιστατικό ήταν οργανωμένο ή αν η Ζαχάροβα αποκάλυψε ακούσια πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα στην Ουκρανία.

Maria Zakharova, Russia's foreign ministry spokeswoman, takes a phone call in the middle of her presser telling her not to comment on Russia's strike on Ukraine with an intercontinental ballistic missile.

The caller appears to say the target was the Yuzhmash factory in Dnipro pic.twitter.com/1KBXPaa2bF

max seddon (@maxseddon) November 21, 2024

Ο διάλογος φάνηκε επίσης να αποκαλύπτει ότι το συγκρότημα που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Yuzhmash ήταν ο στόχος της πυραυλικής επίθεσης. Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να στοχεύσει την πόλη Ντνίπρο. Ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αλλά όχι ICBM.

Αργότερα, το ρωσικό κρατικό μέσο TASS ζήτησε από τη Ζαχάροβα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τηλεφωνικό διάλογο.

«Πριν από την ενημέρωση, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με αντιφατικό υλικό στο Διαδίκτυο. Έλεγξα με ειδικούς αν αυτό ήταν το θέμα μας. Η απάντηση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ίντριγκα», είπε η Ζαχάροβα στο TASS.

Διαβάστε επίσης:

Αστρονόμοι αποτύπωσαν την πρώτη κοντινή εικόνα ενός ετοιμοθάνατου άστρου έξω από τον Γαλαξία μας (photos/videos)

Αρχηγός του βρετανικού στρατού: Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη

Η Ουγγαρία θα εγκαταστήσει σύστημα αεράμυνας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρόμος, Πούτιν, Oreshnik, Ουκρανία –,tromos, poutin, Oreshnik, oukrania –