Βασίλης Κικίλιας: Στους επόμενους 17 μήνες θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα

Για τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τα ραντάρ που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα τους επόμενους μήνες και τη φετινή αντιπυρική περίοδο μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤ.

«Μετά από πολλά πολλά χρόνια, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, γίνεται μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια μέσα από το πιο μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών στην ιστορία της πολιτικής προστασίας της

χώρας “Αιγίς” και στους επόμενους 17 μήνες θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα και στους επόμενους 19 μήνες ραντάρ για όλη τη χώρα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα “Αιγίς” ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Υπήρχε η αίσθηση ότι ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα, πολυσύνθετο και από τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλή και σκληρή δουλειά τους τελευταίους 11 μήνες. Θυμίζω 1,9 δις διαγωνισμοί για τα καναντέρ, μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 1200 πυροσβεστικά οχήματα, 110 drones, σένσορες για τα δάση και τα ρέματα για τις πλημμύρες, κάμερες με λέιζερ για τις πυρκαγιές στα δάση μας, εξοπλισμός για τους εθελοντές μας, εξοπλισμό για τους πυροσβέστες μας, τεχνητή νοημοσύνη έτσι ώστε όλα αυτά να συνδέονται, διασωστικά ελικόπτερα, 13 περιφερειακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας με drones και νέα τεχνολογία. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και πρωθυπουργός έχουν κάνει ότι μπορούν τα τελευταία χρόνια για να πάει η πολιτική προστασία σε μια άλλη εποχή, πολύ πιο μπροστά από αυτά τα οποία είχαμε και αξιοποιούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες».

«Τεράστιες ανάγκες για ποτιστική βροχή»

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει συγκαλέσει την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τη νέα κακοκαιρία. «Θα το αξιολογήσουμε αυτό και για την Αττική και για τις υπόλοιπες περιοχές και αν μας εισηγηθούν κάτι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε, την ενημέρωση μέσα από το φόρουμ της Πολιτικής Προστασίας, δημάρχων, αντιδημάρχων, στρατού, αστυνομίας, λιμενικού, εθελοντών ή τη χρήση του 112».

Ο υπουργός σημείωσε ότι μετά από 7 – 8 μήνες ανομβρίας και ξηρασίας και τους πιο θερμούς Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στην ιστορία της καταμέτρησης της θερμοκρασίας στη χώρα, είναι τεράστιες οι ανάγκες μας για ποτιστική βροχή, για την πρωτογενή παραγωγή, για τους υδάτινους πόρους και την προστασία και την επιβίωσή μας και το μέλλον μας. «Άρα είναι καλοδεχούμενες οι βροχές και τις θέλουμε και τις μακράς διαρκείας βροχές επίσης. Όχι τα ραγδαία ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν πλημμύρες».

«Ευχαριστημένος» από τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου

Κάνοντας τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι παρά το ότι ήταν οι πιο δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων, είχαμε την καλύτερη επίδοση στο μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας: -19% στην καμένη έκταση, 400.000 στρέμματα. Και επίσης το 10% αυτού ήταν δασικό, όπως και στη φωτιά του Βαρνάβα. Το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο κάηκε από τα χιλιάδες στρέμματα είναι χορτολιβαδικές.

«Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι γιατί στις πιο δύσκολες συνθήκες φτιάξαμε ένα σύστημα στο οποίο τα drones πετούσαν από πάνω. Είχαμε ένα νέο δόγμα δασικών πυρκαγιών που εμπλέκει τους δασάρχες, τους δασοφύλακες, το στρατό, την αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική. 16 Αερομεταφερόμενες ομάδες δασών κομάντος πήγαν στα πιο δύσκολα σημεία της χώρας και έσβησαν φωτιές. Και όλοι αυτοί μαζί με τους εθελοντές μας, κάναμε μια ομάδα οργανωμένη και δομημένη και προστατέψαμε τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κάνοντας αναφορά στη φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι στην Αττική, σημείωσε ότι στο σύνολο των 11.500 ενάρξεις των πυρκαγιών που αντιμετωπίσαμε με ανυπέρβλητες συνθήκες, 200 πολύ μεγάλες και 20 πολύ επικίνδυνες στην Αττική και στη Σταμάτα ξανά και στην Κερατέα και στο Βαρνάβα και παντού.

«Ναι, πράγματι δεν μπορώ να πω τίποτα για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τους πυροσβέστες, τους εθελοντές μας, τους κομάντος και όλους αυτούς οι οποίοι έκαναν 20 ζώνες σε αυτή την πυρκαγιά, 20 ζώνες και η φωτιά πέρναγε από πάνω. Τι αποφασίσαμε λοιπόν επειδή πλέον οι συνθήκες των δασικών πυρκαγιών με αυτές τις εντάσεις 8 και 9 μποφόρ και σε κόκκινο συναγερμό πολλές φορές είναι ανυπέρβλητες και υπάρχει επαναληπτικότητα όλα αυτά τα χρόνια από το βορρά της Αττικής και προς τα κάτω; Πιστεύουμε ότι στο κομμάτι μεταξύ του Διονύσου και στα Νταμάρια, ο δρόμος αυτός είναι κάπου 3 – 4 χιλιόμετρα, έχει πλάτος 50 μέτρα, η σύστασή μας λοιπόν στη Δασική Υπηρεσία είναι ότι εκεί πρέπει να γίνει ζώνη πλάτους 250 μέτρων, 100 μέτρα πριν το δρόμο και 100 μέτρα μετά το δρόμο. Και επειδή δεν είναι χωμάτινο το πεδίο αλλά βραχώδες, πρέπει να κοπούν 100 μέτρα δέντρα πριν το δρόμο της Διονύσου και 100 μέτρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη πάχους 250 μέτρων για να μπορούμε να στήσουμε τα πυροσβεστικά μας, τα χωματουργικά και τα εναέρια“.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα προκηρυχθούν 2.500 θέσεις εποχικών για τα επόμενα πέντε χρόνια με αύξηση του ορίου της ηλικίας. «Οι μάχιμοι στα 40 όπως ήτανε και οι οδηγοί στα 50 έτη και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κόσμο με εξετάσεις όπως παίρνουμε αξιωματικούς και πυροσβέστες. Άρα εμείς παραλάβαμε επί Κυριάκου Μητσοτάκη την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 13.000 πυροσβέστες και στην αντιπυρική περίοδο του 2025 μαζί με τους 2.500 εποχικούς θα έχουμε 18.000 πυροσβέστες και από αυτούς ήδη έχουμε μονιμοποίησει, κάνοντας τους δασοκομάντος τους 1.650», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: «Όχι» στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και στον Ράμμο

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα Φάμελλου σε πολιτική εξόρμηση στην κοινωνία με ορίζοντα το Συνέδριο

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα Ανδρουλάκη στους βουλευτές του – Τα «χτυπήματα» που θα δεχθεί ο Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα