Βήμα πίσω από την κυβέρνηση για τη μισθοδοσία των κληρικών

Διέξοδος μέσω διαλόγουΠολιτική

Σήμα υποχώρησης από την αρχική της στάση την Παρασκευή το απόγευμα έστειλε χθες η κυβέρνηση στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου όπου απορρίφθηκε ομόφωνα το σκέλος για τη μισθοδοσία των κληρικών η κυβέρνηση απάντησε ότι συνεχίζει το διάλογο για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά για το θέμα της μισθοδοσίας απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι η Πολιτεία αποφασίζει.

Χθες κατά το κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε μεν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λαμβάνουν

τις τελικές αποφάσεις και η Εκκλησία δεν έχει λόγο στην κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου, ωστόσο άφησε ουκ ολίγα «παράθυρα».

Πολιτικές διαβεβαιώσεις και νομοθετική κατοχύρωση

Από εκεί που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παρασκευής η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε άμεση εκπόνηση του (ενιαίου) νομοσχεδίου και υπό τη διάθεση να έχει εκείνη το λόγο για το μισθολογικό πλέον το θέμα παραπέμπεται σε διάλογο με τις κεφαλές της Εκκλησίας χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου προκειμένου να εξηγηθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας η οποία πάντως εξ αρχής κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν έθεσε σε κίνδυνο τη θέση των κληρικών. «Είμαστε διατεθειμένοι» είπε, «να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις και σε πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο του διαλόγου. Αλλά πολύ περισσότερο και σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανασφάλεια, που, όμως, θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν απολύτως λογική με δεδομένο ότι, αν διαβάσει κανείς τα 15 σημεία της πρότασης συμφωνίας, γινόταν απολύτως καθαρό ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα, το οποίο έχουν κατοχυρώσει οι 10.000 κληρικοί».

Γαβρόγλου με Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο, Ειρηναίο

Ο διάλογος θα ξεκινήσει με κύκλο επαφών που κατ’ εντολή του πρωθυπουργού θα έχει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με τον Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, «ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή».

«Παγώνει» η εξαγγελία για τις 10.000 προσλήψεις

Όσο για την εξαγγελία των 10.000 νέων προσλήψεων (εντός του 2020 με προκήρυξη από το 2019) στη θέση των κληρικών που θα διαγράφονταν από τις μισθολογικές λίστες του Δημοσίου φαίνεται προς ώρας να «παγώνει» και μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου που θα κρίνει αν οι κληρικοί και οι ιεράρχες μένουν στις αρχικές τους θέσεις ή πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως της πορείας της πρότασης συμφωνίας, από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός και μία σαφής βούληση να προχωρήσει στην ενίσχυση των τομέων του κοινωνικού κράτους, που το έχουν απολύτως ανάγκη» και στη συνέχεια έκανε λόγο για 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση σε ορίζοντα τριετίας καθώς στόχος είναι να μειωθεί το καθεστώς του «αναπληρωτή» από 20% σήμερα σε 5%. Μόνιμες προσλήψεις, είπε χρειάζονται και για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η κυβέρνηση επανεξέτασε τα δεδομένα και προκειμένου το θέμα να ξεφύγει σε τυφλή σύγκρουση που ενδεχομένως να ενίσχυε τους «σκληρούς» και «ακραίους» της Ιεραρχίας -ορισμένοι εκ των οποίων φαίνεται να έχουν και βλέψεις - και δη εν όψει των εκλογών, «έστριψε» διά του διαλόγου.

ΚυβέρνησηΙερώνυμοςπροσλήψειςκληρικοίΔημόσιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα