Υποκλοπές: Κατατέθηκαν ξεχωριστά αιτήματα για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Πού «σκόνταψαν»

Ξεχωριστά αιτήματα για τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών κατατέθηκαν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας με πρωτοβουλία της οποίας συγκροτήθηκε

«μέτωπο» απέναντι στην κυβέρνηση δεν έχει γνωστό εάν έχει καταθέσει το δικό της αίτημα. 

Τα κόμματα παρά την πρόθεση για κοινή πρόταση και τις πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, δεν κατάφεραν να τα βρουν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κάποιοι δεν ήθελαν να υπογράψουν μαζί με κάποιους άλλους, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Στα πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής σχολίαζαν πως υπήρξε απροθυμία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ  να συνυπογράψει με τη Νέα Αριστερά.

Το «αγκάθι» ωστόσο, είναι άλλο για να καταστεί υποχρεωτική η σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: Ο Κανονισμός της Βουλής ο οποίος προβλέπει ότι απαιτούνται οι υπογραφές των 2/5 των μελών της για την υποχρεωτική κλήση ενός ή περισσοτέρων προσώπων. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και εάν αθροιστούν οι υπογραφές των πέντε κομμάτων, δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 11 βουλευτών. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πάντως, πως θα βρεθεί ο ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα που θα στηρίξει το αίτημα, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση.

«Εμείς θέλουμε ακόμη και σήμερα», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή στο topontiki.gr εκτιμώντας ωστόσο, ότι επειδή η Βουλή κατεβάζει σήμερα ρολά για την ανάπαυλα του Αυγουύστου, εάν βρεθεί ο ένας βουλευτής, η συζήτηση θα διεξαχθεί με την επανέναρξη των εργασιών της. Σε κάθε περίπτωση πάντως,, είναι στο χέρι της πλειοψηφίας ο τρόπος απάντησης στα αιτήματα που κατατέθηκαν με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστα Τασιούλα  σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους να αναφέρει πως η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις.

Τα αιτήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του ζητάει να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση.

2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Το ΠΑΣΟΚ στο αίτημα του ζητάει την άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών. Παράλληλα, ζητά την  άμεση υποβολή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήματος για τη διαβίβαση της απόφασης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, του πορίσματος του αρμόδιου για τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχ. Ζήση, των πορισμάτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, και επίσης, την κλήση ενώπιον της Επιτροπής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Αδειλίνη, με απόφαση της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.

Το ΚΚΕ που κατέθεσε πρώτο το δικό του αίτημα, ζητώντας τη σύγκληση της επιτροπής και τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, καθώς και όλων των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας. 

Η Νέα Αριστερά με τη σειρά της ζητά τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου «να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η χθεσινή διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου “περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

Σημειώνει δε, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής ανήκει «o κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ)», ενώ επιπλέον «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Διαβάστε επίσης:

Πώς είδε το ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη Μεταπολίτευση

Αναπάντητα ερωτήματα πιέζουν την κυβέρνηση

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο και η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ρεύματος

Keywords
Τυχαία Θέματα