Υπόθεση Κελίφ: Ασκητής και Παπαθανασίου εξηγούν τι συμβαίνει με την Αλγερινή μποξέρ – Δύο… «αντιδημοφιλείς» απόψεις

Μια παγκόσμια αντιπαράθεση μίσους, φόβους και έντονου προβληματισμού, έχει πυροδοτήσει η νίκη της 25χρονης Αλγερινής μποξέρ Ιμάν Κελίφ απέναντι στην Ιταλίδα συναθλήτρια της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την Αλγερινή αθλήτρια ως «άνδρα», που κλέβει τη θέση των γυναικών στα σπορ, άλλοι μιλούν για μεγάλη αδικία ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι πρόκειται για  «γυναικεία κακοποίηση», λόγω της woke ατζέντας! 

Τα

ερωτήματα που έχει προκαλέσει αυτή η συζήτηση είναι πολλά. Τι θα γίνει εάν στους γυναικείους αγώνες συμμετέχουν αθλήτριες με ιδιαιτέρα βιολογικά χαρακτηριστικά που τους δίνουν προβάδισμα όπως αυτό της Αλγερινής αθλήτριας;

Next time a female hits me I’m calling Imane Khelif. Yall gone learn today . Girl hits like a Cyber Truck #IStandWithImaneKhelif pic.twitter.com/RgEMNUiEvm

— Derek Brunson (@DerekBrunson) August 1, 2024

To topontiki.gr μίλησε με δυο ειδικούς, την Δρ. Ψυχολογίας Νάνσυ Παπαθανασίου και τον Ψυχίατρο Δρ. Θάνο Ασκητή, που αναγνωρίζουν τη σύγχυση που έχει προκαλέσει η συμμετοχή της Αλγερινής αθλήτριας και απαντούν με επιχειρήματα σε μια σειρά από ερωτήματα που ήδη έχουν προκαλέσει πολλές σφοδρές αντιπαραθέσεις.

«Δεν υπάρχει δίκαιο α λα κάρτ» λέει στο topontiki.gr η Διδάκτωρ κλινικής Ψυχολογίας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Νάνσυ Παπαθανασίου, Ιδρυτικό μέλος και επιστημονικά υπεύθυνη του «Orlando LGBT+: Ψυχική υγεία χωρίς στίγμα».

«Η Κελίφ, από όσο μαθαίνουμε δεν είναι τρανς γυναίκα, ίσως έχει ίντερσεξ σωματικότητα. Στα τρανς άτομα η ταυτότητα φύλου τους δε συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννηση».

Στην intersex σωματικότητα διαφοροποιούνται τα γεννητικά όργανα ή τα χρωμοσώματα, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα χαρακτηριστικά του φύλου δεν εντάσσονται αυστηρά σε δύο μόνο κατηγορίες, αλλά εμφανίζονται μέσα σε ένα φάσμα. Για να καταλάβουμε καλυτέρα τα τεστ DNA στα οποία υποβλήθηκε η Αλγερινή αθλήτρια του μποξ έδειξαν ότι έχει χρωμοσώματα «ΧΥ», τα οποία είναι αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι «ΧΧ».

«Το φύλο όμως είναι κάτι πιο σύνθετο από μόνο τα χρωμοσώματα. Ίσως αυτό την κάνει πιο δυνατή, ίσως όμως και όχι. Η ΔΟΕ πάντως έκρινε ότι μπορεί να συμμετέχει κανονικά και πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπ’ όψη ότι δεν είναι μόνο η όποια σωματική δύναμη που καθορίζει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως π.χ. η ψυχική κατάσταση» συνέχισε η κυρία Παπαθανασίου, εξηγώντας ότι εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, τότε θα πρέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες, να επανεξετάσουν τα κριτήριά τους ώστε να μπορούν όλα τα άτομα να αγωνίζονται σε όσο το δυνατό πιο δίκαιες συνθήκες και όχι να αποκλείουν ντε φάκτο κάποια άτομα.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν είχε αποβληθεί ο Μάικλ Φελπς από την πισίνα επειδή είχε συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά ή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που είμαστε και εθνικά πολύ περήφανοι γι΄ αυτόν; Επίσης πόσους άνδρες θα μπορούσε να είχε νικήσει η Σερένα Ουίλιαμ στο τένις; Και τι θα μπορούσε να πει κάνει στην Αμερικανίδα Σιμόν Αριάν Μπάιλς που σαρώνει τα μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική; Ακόμη οι Κενυάτες που σαρώνουν στους μαραθωνίους θα έπρεπε να συμμετέχουν ναι ή όχι; Στον αθλητισμό γιορτάζουμε και θαυμάζουμε ακριβώς αυτή την ικανότητα που ξεπερνά τους περισσότερους από εμάς. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι δεν αντιδρούμε στο πλεονέκτημα της σωματοδομής του Φελπς απέναντι στους συναθλητές του, αλλά έχουμε τόσο έντονη αντίδραση στο υποτιθέμενο πλεονέκτημα της Κελίφ -η οποία να θυμίσουμε ότι δεν κερδίζει και σε όλους τους αγώνες».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαθανασίου εάν υπάρχει κάτι που θα αντιλαμβανόμαστε ως άδικο, θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να το λύσουμε συνολικά, για όλα τα άτομα γιατί δεν υπάρχει δίκαιο …α λά καρτ. Ό,τι μας αρέσει το κρατάμε και με ό,τι δεν συμφωνούμε το αλλάζουμε.

Ακόμη η καθηγήτρια ψυχολογίας δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο αναφορικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία 24ωρα παγκοσμίως, υστέρα από την νίκη της πυγμάχου Ιμάνε Κελίφ:

«Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένα ακροδεξιά και ομοφοβικά κέντρα. Αντί να ασχολούμαστε με το γεγονός ότι σε καιρό Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιείται μια γενοκτονία, ακυρώνοντας και γελοιοποιώντας την έννοια της εκεχειρίας ασχολούμαστε με την Αλγερινή αθλήτρια, μέσα από ψέματα και παραπληροφόρηση. Και στη χώρα, μας αντί να συζητάμε για τις υποκλοπές και την ακρίβεια και ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές συζητάμε για την Αλγερινή πυγμάχο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αθλούνται. Κοντεύουμε σχεδόν να αναδείξουμε σε πρωταθλήτρια συμπερίληψης την Αλγερία, μια βαθιά ομοφοβική και συντηρητική χώρα. Τα δικαιώματα των γυναικών και κάθε ατόμου δεν απειλούνται από την συμπερίληψη, αλλά από τις πολιτικές που δημιουργούν και διαιωνίζουν τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση» κατέληξε η ψυχολόγος.

Δρ. Θάνος Ασκητής: «Προσοχή με αυτές τις συζητήσεις γιατί οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Ψυχίατρος Δρ. Θάνος Ασκητής ο οποίος τονίζει ότι τα χρωμοσώματα μας δεν καθορίζουν το φύλο μας αλλά ο τρόπος που αναπτύσσεται ο οργανισμός και τελικά ποιο χρωμόσωμα επικρατεί: «Η συγκεκριμένη αθλήτρια είναι intersex, αυτό που λέγαμε παλαιοτέρα ερμαφρόδιτη. Ωστόσο έχει όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά που την κάνουν γυναίκα. Έχει μήτρα ωοθήκες, τράχηλο, στήθος. Πληροί όλα τα βιολογικά στοιχεία που  καθορίζουν την φυλετική της ταυτότητα. Μπορεί τα τεστ DNA να έδειξαν ότι έχει χρωμοσώματα «ΧΥ», τα οποία είναι αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι «ΧΧ» ωστόσο καθώς αναπτυσσόταν ο οργανισμός της, επικράτησαν τα θηλυκά χρωμοσώματα. Μεγάλωσε ως γυναίκα και είναι άδικο τώρα να της λένε ότι είναι άνδρας επειδή έχει κάποια ανδρικά χρωμοσώματα. Είναι ανήθικο και σεξιστικό».

Αναφορικά με τη μυϊκή της δύναμη ο κ. Ασκητής απαντάει ότι δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε επειδή έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και είναι πιο δυνατή από άλλες γυναίκες.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα κάποιες αθλήτριες του μπάσκετ που είναι εξαιρετικά πιο δυνατές σε σχέση με άλλες συναθλητριές τους.

«Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Να τις αποκλείσουμε; Αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες συζητήσεις που δημιουργούν σύγχυση και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» κατέληξε ο κ. Ασκητής.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να μείνετε για… πάντα νέοι; Τι πρέπει να «κόψετε» άμεσα από τη διατροφή σας

Έγινε και αυτό: Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για τους Σχολικούς Νοσηλευτές… χωρίς να συμμετέχει νοσηλευτής!

Καρκίνος στο πάγκρεας : Προληπτικές εξετάσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου σώζουν ζωές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόθεση Κελίφ, Ασκητής, Παπαθανασίου, Αλγερινή, – Δύο…,ypothesi kelif, askitis, papathanasiou, algerini, – dyo…