Υπουργικό Συμβούλιο: Βαριά ατζέντα για την οικονομία, «περιφερειακές» παρεμβάσεις για την κοινωνία

Αν υπάρχει ένα θέμα που ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου της κυβέρνησης.

Πίσω από αυτό τον τίτλο κρύβεται στην πραγματικότητα η δημοσιονομική πολιτική που η κυβέρνηση δεσμεύεται στις Βρυξέλλες

ότι θα ακολουθήσει για το διάστημα 2025-2028, με βάση τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προβλέπουν, σε γενικές γραμμές, την υποχρέωση για μείωση κατά τουλάχιστον μία εκατοστιαία μονάδα ανά έτος της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση έχει «πάρει» από τις Βρυξέλλες ετήσια αύξηση των δαπανών κατά μόλις 3%.

Στην ουσία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει σήμερα μια πρόγευση για τον προϋπολογισμό του 2025, με το Eurogroup να έχει ήδη συμφωνήσει σε περιοριστική πολιτική, μετά τη δημοσιονομική επέκταση λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την Κομισιόν να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης από τούδε δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένα και θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο κείμενο του προϋπολογισμού.

Από εκεί και πέρα, ο Κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει με τον υφυπουργό του, Χρήστο Δήμα, τα νέα φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, και με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα αγροτικά δάνεια – ένα πακέτο που λίγο-πολύ έρχεται από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, θα παρουσιάσει τα σχέδια του υπουργείου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2025.

Από την ατζέντα του Υπουργικού γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει διέξοδο από το… αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά το 28% στις ευρωεκλογές και τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ – αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν με τη διαβόητη ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια και είχαν μια πρώτη κορύφωση με τη διαγραφή Σαλμά από την Κ.Ο. και το κόμμα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει… μασάζ στους βουλευτές που… είναι στα κάγκελα, και αύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τα μέλη της Κ.Ο. που δεν είναι στην κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του θα αναφερθεί στην ανάγκη η κυβέρνηση να αφουγκράζεται με προσοχή τους βουλευτές και να δέχεται την καλόπιστη κριτική, ενώ εκτιμάται ότι θα καλέσει τους υπουργούς να έχουν ανοιχτές πόρτες στα γραφεία τους για τα μέλη της Κ.Ο. και να ακούν προτάσεις και θέσεις που μπορούν να κάνουν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το έργο τους στην προσπάθειά τους να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών.

Βασικός στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αποτραπεί μια νέα «ανταρσία» όπως αυτή των «11» που έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα – αυτό των κόκκινων δανείων – που η κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην ξεφεύγει από την «γραμμή» ότι έχει υπάρξει ουσιαστική διευθέτησή του μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες ότι κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν έτοιμοι να συνυπογράψουν νέες ερωτήσεις προς υπουργούς κάνει αυτή την προσπάθεια σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ, σε μια περίοδο που η ΝΔ πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις» στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το προεκλογικό σποτ του Χάρη Δούκα για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα»

Ράμμος για σκάνδαλο των υποκλοπών: «Ζήτησα να ενημερώσω τη Βουλή αλλά μου είπαν πως κανείς δεν πάει αυτόκλητος» (Video)

Χάρης Δούκας: «Θέλουμε μικρό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη ή μια παράταξη που θα τους νικήσει;»

Keywords
Τυχαία Θέματα