Εις θάνατον - Ανδρέας Κάλβος

Από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος κυκλοφορεί το βιβλίο, Εις θάνατον. Εις τον Ιερόν Λόχον του Ανδρέα Κάλβου σε επίμετρο Ανδρέα Ανδρέου.

Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) αποτελεί ένα από τα μεγάλα αινίγματα της ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων. "Πεθαίνοντας", κατά τα φαινόμενα και τα λεγόμενα του Γιώργου Σεφέρη, "πολύ νέος για την ποίηση", κληροδότησε πλήθος εικασιών και ασαφειών σχετικά με τον κοσμοπολίτικο όσο και ταραγμένο βίο του, το πολυσχιδές και πολύγλωσσο έργο του και, ως γνωστόν, την παντελή απουσία οποιασδήποτε απεικόνισής του.

Σχεδόν

ένα στα δύο ποιήματα του Κάλβου εμπεριέχει τύπο του λήμματος "τάφος". Τα ποιήματα "Εις θάνατον" και "Εις τον Ιερόν Λόχον" δεν αποτελούν εξαίρεση, παρουσιάζοντας παράλληλα μία ανεπανάληπτη ιδιαιτερότητα. Προϋποθέτουν το ένα το άλλο την ίδια στιγμή που αυτονομούνται. Είναι όμοια όσο και αντιθετικά. Εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά ανεξάρτητα από το ποιητικό σώμα στο οποίο ανήκουν, αναδεικνύοντας με μεγάλη σαφήνεια τόσο την ειδική τους σχέση όσο και την ευρύτερη καταγωγή τους.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φιλοτεχνημένο με το έργο του Francisco Goya “Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα”.

Ο Ανδρέας Κάλβος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1792. Η μητέρα του ονομάζονταν Αδριανή. Ο πατέρας του, ο Ιωάννης Κάλβος, ήταν εθελοντής και αξιωματικός στο βενετικό μισθοφορικό στρατό. Ο Ιωάννης είχε παντρευτεί δύο φορές και αυτό επηρέασε αρνητικά τον Ανδρέα με συνέπεια τα δραματικά του ποιήματα. Από το φθινόπωρο του 1813 στην Ιταλία γνώρισε τον Ούγο Φωσκόλο και αργότερα ετέθη στην υπηρεσία του ως γραμματικός και αντιγραφέας. Παράλληλα μελέταγε αρχαία κείμενα και ιδιαίτερα νεοκλασική ιταλική λογοτεχνία. Ο Κάλβος είχε έντονη και άστατη ερωτική ζωή. Τέλος το 1819 παντρεύτηκε την Αγγλίδα Μαρία Τερέζα Τόμας και απέκτησε μια κόρη. Όμως γρήγορα πέθαναν και οι δύο, μήτερα και κόρη, και έτσι ο Ανδρέας Κάλβος φεύγοντας από την Αγγλία το 1820 κινήθηκε μεταξύ Φλωρεντίας, Ελβετίας και Γαλλίας. 'Ετσι το 1826 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και γνώρισε πολλούς φιλέλληνες και ανατολίτες. Μετά από πολλά ταξίδια εφυγε από το Ναύπλιο και πήγε στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1826. Εκεί έγινε διδάκτορας της φιλοσοφίας και δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία ως το 1828 ως μή μόνιμος καθηγητής. Στα τέλη του 1852 έφυγε για το Λονδίνο όπου στις αρχές του 1853 παντρεύτηκε τη δασκάλα Καρλότα Αυγούστα Ουάνταμς. Εγκαταστάθηκαν στο Λάουθ του Λινκονσάιρ. Η γυναίκα του ίδρυσε εκεί ανώτερο παρθεναγωγείο και εκεί ο Ανδρέας Κάλβος δίδαξε μαθηματικά και ξένες γλώσσες. Πέθανε το 1867 και τάφηκε στο Κέντιγκτον. Τα οστά του Κάλβου και της γυναίκας του μεταφέρθηκαν το 1960 στη Ζάκυνθο.

Ο Ανδρέας Ανδρέου είναι απόφοιτος της Royal Academy of Dramatic Art και του τμήματος κλασικών σπουδών του King’s College London (υποτροφία Ιδρύματος Σκυλίτση). Παρακολούθησε σεμινάρια και εργαστήρια θεατρικής πρακτικής με τους I. Rickson, S. Holmes, Δ. Δημητριάδη, Α. Αζά κ.α. Μέλος του Young Vic Directors Programme, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και συνιδρυτής της πανευρωπαϊκής ομάδας Extravagant Union. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός αλλά και ως μεταφραστής σε έργα των S. Beckett, P. Brook, C. Churchill κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα