Τα βραβεία και η τελετή λήξης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

H αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα έπεσε με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο Ολύμπιον.

Την τελετή λήξης παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι «ένας ζωντανός φάρος πολιτισμού» για το οποίο η Θεσσαλονίκη έχει

κάθε λόγο να είναι περήφανη και που «ενηλικιώνεται σε συνθήκες δραματικές και δυστυχώς προβλέψιμες, ειδικά στα μάτια κάποιων διορατικών κινηματογραφιστών που χρόνια τώρα μας αφηγούνται μέσα σε αυτές τις αίθουσες, προσθέτοντας ο καθένας την ψηφίδα του, στην εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας». Όπως είπε η ίδια, για εμάς τους Έλληνες η διαφορά είναι ότι σήμερα, με την οικονομική κρίση να μετρά πλέον χρόνια, το Αιγαίο και την Ειδομένη «να βρίσκονται δίπλα μας και μέσα μας, από καταγραφείς και υποψιασμένοι θεατές περάσαμε από την άλλη πλευρά της κάμερας και γίναμε εμείς οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιας τόσο δραματικής όσο και φωτογενούς αλήθειας. Οι δυσκολίες που περνά η χώρα τα τελευταία χρόνια εξανάγκασαν με την καλή έννοια το ελληνικό ντοκιμαντέρ σε άνθιση. Οι έλληνες κινηματογραφιστές γίνονται σύμμαχοι, παίρνουν θέση, ταυτίζονται, στρατεύονται, δημιουργούν έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης, παραμερίζοντας τα συμβατικά κανάλια της καθοδηγούμενης, συχνά, από κάθε πλευρά, ενημέρωσης».

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο ιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις για ταινίες που έχουν απλωθεί στη πόλη, είναι για μας η πιο σημαντική επιβράβευση. Η εποχή μας θέλει τόλμη και κινητοποίηση. Φέτος πολύ περισσότερο, με την κρίση του προσφυγικού. Το αφιέρωμα του φεστιβάλ για τους πρόσφυγες έδωσε μια ανθρώπινη προσέγγιση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Μοιραστήκαμε δέκα μέρες, με συγκλονιστικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Με αφιερώματα σε δημιουργούς όπως ο Κάρλσεν και ο Κάζινς. Το ελληνικό σινεμά έδωσε και πάλι ένα δυναμικό παρών. Η Αγορά καλλιέργησε τις ιδανικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται το σινεμά του αύριο». Στη συνέχεια ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, το κοινό και όσους στηρίζουν το φεστιβάλ, επισημαίνοντας ότι «το φεστιβάλ είναι μια ομαδική δουλειά. Ευχαριστώ έναν- έναν τους συνεργάτες μου, αλλά και τους θεατές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια. Ευχαριστώ τους θεσμούς και τα πρόσωπα που στέκονται δίπλα μας: Το Υπουργείο Πολιτισμού, το πρόγραμμα MEDIA, τον Δήμο και τους πολύτιμους χορηγούς μας. Θέλω να σας ευχηθώ καλό βράδυ, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να στηρίζω το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που είναι πραγματικά παιδί μου, με όλες μου τις δυνάμεις».

Ύστερα από την απονομή των βραβείων, η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν.

Photo: Argo Navis, των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου

Το 18 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα από ένα δεκαήμερο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, παρουσίασε ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, με την φιλοδοξία να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης διαμορφώνονται ως εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2016

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis, σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία)

Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία)

Άννα Μπιλάκ (Πολωνία)

Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία)

Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα)

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ραγδαίος αφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Σκεπτικό επιτροπής:

«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών.»

ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία), Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία) και Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:

Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής:

«Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»

ΕΡΤ - ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Το βραβείο απονέμεται στο project:

DEBUT Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

ΒΡΑΒΕΙΟ EDN 2016

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Keywords
Τελετή Λήξης, θεσσαλονικη, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, ντοκιμαντερ, η τελετη, φεστιβαλ, για μας, wwf ελλάς, αιγαιο, media, photo, συμμετοχή, ελλαδα, ηπα, ποεσυ, wwf, βουλη, αρης, docs, zdf, εταιρεία, film, αιγυπτος, ΕΡΤ, air, project, forum, web, γαλλια, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, hot doc, οικονομικη κριση, αυλαια, βουλη των ελληνων, δουλεια, εικονες, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, σινεμα, ταινιες, υπουργειο πολιτισμου, ψυχογιος, αγορα, αμαλια, ατομο, βικυ, βραδια, βραδυ, γινονται, δυστυχως, δικη, δυναμικο, ευρω, ευτυχια, ειπε, ειρηνη, ελβετια, εννοια, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, ετων, ζωης, ιδεα, ιδια, υπηρεσιες, λογο, μαγια, ματια, μοχαμεντ, νορβηγια, ομαδα, παιδι, παιδια, πεδιο, περιβαλλον, πρωταγωνιστες, ρολο, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σημαδια, σκηνοθεσια, τολμη, φαντασματα, φυση, φοντο, φορα, air, δημητρης, δικαιωμα, docs, web, forum, για μας, ημερολογια, χωρα, ιδιαιτερο, project, υπουργειο, media, ορχηστρα, σκηνη, θελω να, υλικο, wwf, wwf ελλάς
Τυχαία Θέματα