Περικοπή δαπανών και συσκέψεις στην Κύπρο

Περικοπές δαπανών από τα υπουργεία ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την έναρξη σειράς συσκέψεων, την ερχόμενη εβδομάδα, με κόμματα και οργανώσεις για την έναρξη διαβουλεύσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την κυπριακή οικονομία, την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της και για το συνταξιοδοτικό.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι έστειλε εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία, τα κυβερνητικά τμήματα και τους ημικρατικούς οργανισμούς, με την οποία ζητεί μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 5% -10%, συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου
και προσεκτική ιεράρχηση των αναπτυξιακών έργων.

Η ανακοίνωση για τις συσκέψεις έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητούσε τη σύγκληση εθνικής σύσκεψης για την οικονομία, χωρίς καθυστέρηση. Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση της σύσκεψης, στην οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. "Όσο πιο γρήγορα πάρουμε τις αποφάσεις τόσο πιο ανώδυνα θα είναι τα μέτρα, και όσο καθυστερούμε τόσο πιο επώδυνα θα είναι και για τους πολίτες και για την οικονομία" ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Σταυράκης σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι στην πρώτη σύσκεψη θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί αναλογιστική μελέτη για την κατάσταση στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόσθεσε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο και επομένως πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να θωρακισθεί η κυπριακή οικονομία.
Αναβολή κρίσιμης συνεδρίας του ΔΗΚΟ
Χωρίς να ανακοινωθούν οι λόγοι, το Δημοκρατικό Κόμμα ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που επρόκειτο να επισημοποιήσουν την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ για την προεδρία της Βουλής. Το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στη 1 μ.μ.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι, διατυπώνονται εικασίες ότι η αναβολή ενδεχομένως να σχετίζεται με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε μερίδα του Τύπου, ότι ο εκ των στελεχών του κόμματος και βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας αντιτίθεται σε υποψηφιότητα του κ. Καρογιάν, έχοντας επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω της πολιτικής του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Πιθανή διαφωνία του κ. Κουλία στην ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης για την προεδρία της Βουλής, θα φέρει τα πάνω κάτω, δεδομένης της ισοψηφίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από τη μια, και όλων των άλλων κομμάτων από την άλλη.

Υποστήριξη σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάριου Καρογιάν έχει ήδη αποφασίσει το ΑΚΕΛ, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου.

Την προεδρία της Βουλής θα διεκδικήσει και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΕυρωΚό. Ο κ. Ομήρου
Keywords
Τυχαία Θέματα