"Βουτιά" στα καταναλωτικά δάνεια

Πτώση στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων περίπου κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο εμφανίζεται από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Αντιθέτως ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζονται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για δάνεια έως 15.000 ευρώ στα οποία τα επιτόκια είναι επιδοτούμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας η ζήτηση καταναλωτικών δανείων είναι
εξαιρετικά μειωμένη όπου ενδεικτικά στην αγορά ηλεκτρικών ειδών παρουσιάζεται μειωμένη κατά 25% συγκρινόμενη με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ίδιο ποσοστό μείωσης εμφανίζεται και στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ καθίζηση παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια όπου σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών "δεν κινείται τίποτε".

Αντιθέτως, κινητικότητα υπάρχει στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με δάνεια έως 15.000 ευρώ. Το σύνολο χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος προέρχεται από το ΕΣΠΑ και την συμμετοχή των τραπεζών και φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο διευθυντής Καταναλωτικής Πίστης της Εθνικής Τράπεζας κ. Χ. Χατζόπουλος "Υπάρχει μία πολύ μικρή ζήτηση στα καταναλωτικά δάνεια, με δεδομένο ότι δεν κινείται καθόλου η αγορά καταναλωτικών αγαθών. Εμείς κατηγοριοποιούμε τα ζητούμενα καταναλωτικά δάνεια ώστε να έχουμε έτσι και μια σφαιρική εικόνα κατά κλάδο. Π.χ. πολύ πεσμένες είναι οι αγορές ηλεκτρικών ειδών που εμφανίζουν, συγκρινόμενες με πέρσι, πτώση της τάξεως του 25%, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η αγορά του αυτοκινήτου. Σε ότι αφορά την αγορά των στεγαστικών δανείων υπάρχει απόλυτη απραξία. Ανάπτυξη υπάρχει μόνον στα δάνεια που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και αναφέρομαι στο πρόγραμμα της Εθνικής "Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον" όπου τα επιτόκια είναι επιδοτούμενα και στη μία περίπτωση είναι της τάξεως του 4,93%, ενώ σε άλλη μηδενικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν την 1η Φεβρουαρίου του 2011 και έχει σαν στόχο την παροχή κινήτρων και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης των καταναλωτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Καλύπτει δαπάνες για αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση καυστήρων και λεβήτων με άλλους νεώτερης τεχνολογίας και οικονομικότερης καύσης ή με μετατροπή καυσίμου σε φυσικό αέριο, όπως επίσης και την ενίσχυση της θερμομόνωσης σε τοίχους, σκεπές και ταράτσες.

Στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ Οίκον" μπορούν να ενταχθούν μεμονωμένα διαμερίσματα εφόσον η πολυκατοικία διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, μονοκατοικίες και το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυτόνομης θέρμανσης. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι κατοικίες να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η άδεια οικοδομής να έχει εκδοθεί πριν από το 1980.

Όπως επισημαίνει ο κ.Χατζόπουλος "Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολλά παράπλευρα οφέλη για τον καταναλωτή. Π.χ μ ε δεδομένο ότι το πρόγραμμα απαιτεί την έκδοση ενε
Keywords
Τυχαία Θέματα