Tατάρ: «Υπηρεσία προς την ανθρωπότητα το άνοιγμα του Βαρωσίου»

Οι Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν στην Γενεύη με ένα νέο όραμα που περιέχει την συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και είναι σημαντικό ότι θα μεταβούν ενισχυμένοι με την αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και την στήριξη που αυτή παρέχει στην «ΤΔΒΚ» για να προωθήσουν το «κράτος» τους, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η Güneş (19.04.21).

 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της ΤΔΒΚ» που διοργάνωσε

ο «Σύνδεσμος ΕκοΑβράσια», ο Τατάρ υποστήριξε ότι στη βάση του νέου τους οράματος ο «αγωνιστής τουρκοκυπριακός λαός» έχει έναν αγώνα, πεσόντες, κόπο, θυσίες και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.


Επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξει επιστροφή στην διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση της ομοσπονδίας, η οποία τερματίστηκε με την κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα και ότι έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες για ομοσπονδία. 

 

Ο Τατάρ ανέφερε ότι στο νέο όραμα που βασίζεται στη συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, προβλέπεται ότι τα δύο κράτη θα εργάζονται μαζί σε πολλούς τομείς όπως το νερό, το φυσικό αέριο, η εγκληματικότητα, ο ηλεκτρισμός κλπ.

 

Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους για να ψηφίσουν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και ότι υποσχέθηκε στους Ελληνοκύπριους ότι θα ενταχθούν στην Ένωση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο Τατάρ έκανε λόγο για αδικία επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά με τον μικρό πληθυσμό της διαθέτει το δικαίωμα του βέτο εντός της ΕΕ κατά της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αμεροληψία της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με τον Τατάρ, παρά τα λεγόμενα εμπάργκο και την ούτω καλούμενη απομόνωση που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό «λαό», οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα κατεχόμενα κατά τα τελευταία 25 χρόνια και συνεχίζονται οι εξελίξεις ειδικά σε τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στις οικοδομές. 

 

Υποστηρίζοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων η κατεχόμενη Κύπρος συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, ο Τατάρ είπε ότι φοιτητές από πέραν των 100 χωρών σπουδάζουν στα κατεχόμενα και όταν επιστρέψουν στις χώρες τους γίνονται ο καθένας ξεχωριστά «επίτιμος αντιπρόσωπος» της κατεχόμενης Κύπρου εκεί. Επεσήμανε ότι οι εν λόγω φοιτητές συμβάλλουν τόσο στην προώθηση όσο και στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

Απαντώντας σε ερώτηση για την σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η σειρά πέτυχε τον σκοπό της να παρουσιάσει σε εκατομμύρια θεατές τον αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού» και τα όσα υπέφερε.

 

Ερωτηθείς για την απαγόρευση των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι προσηλωμένος στην θρησκεία του και στην πίστη του και ότι θα συνεχιστούν τα μαθήματα. Ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια «νομική έλλειψη» θα μιλήσει με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό παιδείας» για να συμπληρωθεί και πρόσθεσε ότι τα μαθήματα Κορανίου θα διεξάγονται με αρμοδιότητα της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» και τον έλεγχο του «υπουργείου παιδείας».  Υποστήριξε ότι η κοσμικότητα είναι σημαντική από την άποψη του να ζουν όλοι την θρησκεία τους και την ελευθερία συνείδησης.

 

Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού μετά από 46 χρόνια είναι μια υπηρεσία προς την ανθρωπότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες των περιουσιών θα μπορούν  να αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και να αποκτούν δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς διακαίου.

Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι πολλές περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή άλλαξαν χέρια κατά την διάρκεια της Αγγλικής Αποικιοκρατίας κατά παράβαση του κανονισμού του ΕΒΚΑΦ και πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μπορεί να αναζητήσει τα δικαιώματά της αποτεινόμενη στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα