Αυτοί είναι οι παράνομοι όροι που εντοπίζονται σε δάνεια

Ως «σταθμός» χαρακτηρίζεται η απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε σχέση με καταχρηστικές ρήτρες σε δάνεια του Συνεργατισμού, οι οποίες ωστόσο εντοπίζονται και σε συμβάσεις όλων των εμπορικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Συγκεκριμένα, με εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη απόφαση και αναφορά σε ευρωπαϊκή, κυπριακή και αγγλική νομολογία, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κατέληξε

ότι οι παρακάτω δεκατρείς όροι είναι τόσο αδιαφανείς όσο και καταχρηστικοί.

Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν:

Τον υπολογισμό τόκου με βάση 360 ημέρες, αντί 365.
Τον καθορισμό του επιτοκίου κατά την κρίση της τράπεζας.
Την επιβάρυνση του δανειολήπτη με δικαιώματα παροχής υπηρεσιών ή/και οποιαδήποτε άλλα έξοδα και δικαιώματα.
Τη μονομερή καταβολή επιτοκίων, δικαιωμάτων, υπηρεσιών κατά την κρίση της τράπεζας.
Την άμεση εξόφληση του δανείου που καθίσταται απαιτητό μόλις το ζητήσει η τράπεζα.
Τον όρο για γενικό δικαίωμα επίσχεσης.
Τη χρέωση οποιουδήποτε λογαριασμού χωρίς προειδοποίηση προς τον χρεώστη, που να συμψηφίζει ή να μεταφέρει οποιοδήποτε ποσό ή ποσά που θα βρίσκονται στην πίστη του σε οποιοδήποτε λογαριασμό ή λογαριασμούς.
Την πρόωρη αποπληρωμή.
Τον όρο για της ειδοποιήσεις της τράπεζας προς τον δανειολήπτη.
Την αναγνώριση του δικαιώματος της τράπεζας για παραπομπή σε διαιτησία του ίδιου του δανειολήπτη ή και των εγγυητών του σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Συνεργατικών Εταιριών Νόμου.
Τη δήλωση για γνώση και κατανόηση από τον δανειολήπτη όλων των προνοιών της συμφωνίας.
Την τροποποίηση των όρων που αναφέρονται στην αποπληρωμή του δανείου κατά την κρίση της τράπεζας για την καταγγελία της σύμβασης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η απόφαση δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της και ενδυναμώνει τις προσπάθειες για νομοθετική ρύθμιση ώστε να τερματιστεί η εκμετάλλευση των δανειοληπτών, όπου υπάρχει, βάζοντας τέλος στην εν λόγω αυθαιρεσία και ανοίγοντας τον δρόμο σε όλους τους δανειολήπτες που έχουν πέσει θύμα ανάλογης περίπτωσης να ζητήσουν τις σχετικές αποζημιώσεις.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε κατόπιν υποβολής παραπόνων σχετικά με συγκεκριμένα δάνεια που συνάφθηκαν την περίοδο 2003-2010 με διάφορες ΣΠΕ και μετά από έρευνα που διέταξε ο διευθυντής της Υπηρεσίας, μετά από εξέταση του κειμένου των συμβάσεων το οποίο ήταν πανομοιότυπο, απορρίπτοντας τις θέσεις των δικηγόρων της Τράπεζας που υποστήριξαν το αντίθετο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς κάλεσε όλους τους δανειολήπτες να μελετήσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείου.

Χαρακτήρισε την απόφαση πολύ σημαντική, κυρίως λόγω της εμπεριστατωμένης αιτιολογίας που τη συνοδεύει.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν «κακοί» δανειολήπτες, εκτός από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τη δόση του δανείου, δεν το κάνουν.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει κανείς αν εντοπίσει όντως καταχρηστικούς όρους στη δανειακή του σύμβαση, ο κος Μελάς απάντησε ότι θα πρέπει να προσέλθουν στην τράπεζα και να ζητήσουν αυτοί οι όροι να αφαιρεθούν.

«Όταν αφαιρεθούν τα ποσά που προέκυψαν από τους καταχρηστικούς όρους, αρκετά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα