Αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού από αρμόδιους φορείς

Συνέχεια στη θετική τάση που κατέγραψε ο τουριστικός τομέας το 2015 αναμένει τη φετινή χρονιά η Κυβέρνηση, με τον αρμόδιο Υπουργό να κάνει λόγο για «δυνατό κλείσιμο» της χρονιάς που πέρασε, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι οι προσπάθειες για αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος πρέπει να συνεχιστούν.

Αισιοδοξία για την πορεία του τουριστικού τομέα εξέφρασαν σήμερα και άλλοι αρμόδιοι φορείς, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), σημειώνοντας τις θετικές επιδόσεις που κατέγραψε ο κλάδος το 2015.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του

Συνδέσμου, σε ομιλία του, μίλησε για παρατεταμένη κρίση με χαρακτηριστικά αργής αλλά σταθερής παρακμής του τουριστικού κλάδου, καθώς και για κατακόρυφη πτώση της ποιότητας τουριστών, με εξαιρετικά μειωμένη την αγοραστική τους δύναμη.

«Ο τουριστικός τομέας σήμερα σημειώνει αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες ενδείκνυται να συνυπολογισθούν στα θετικά οικονομικά στοιχεία που αναμένονται για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας εντός του 2016» ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2015 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών της τάξης του 8,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και επεσήμανε ότι θετικές είναι και οι πρώτες ενδείξεις για τις αφίξεις Δεκεμβρίου, που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά το δυνατό κλείσιμο του 2015, με συνολικό ποσοστό αύξησης για το έτος που ίσως ανέλθει τελικά γύρω στο 8,5%.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για «ικανοποιητική πορεία» και σε ό,τι αφορά τα έσοδα για το 2015, παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνοντας στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για αύξηση εσόδων 3,6% τον Οκτώβριο και συνολική αύξηση 3,3% τους πρώτους δέκα μήνες του 2015.

«Πράγματι, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο, όπως το κλείσιμο της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Transaero, η μείωση της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και η αυξανόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, το 2015 δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δυνατές μας τουριστικά χρονιές, με επιδόσεις που πλησίασαν αρκετά αυτές του 2001, του έτους που χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για τις βέλτιστες επιδόσεις του τουρισμού στη χώρα μας» είπε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, η θετική τάση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά τον τομέα, αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2016. «Στη βάση, λοιπόν, και των μηνυμάτων που λαμβάνουμε, δηλώνω ότι στόχος και στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε ψηλά ποσοστά αφίξεων και εσόδων στον τουρισμό» είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και να προωθεί μεγάλα έργα υποδομής. Ειδικότερα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) του Σχεδίου παροχής χορηγιών για εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μας προϊόντος, με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, Σχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 και αναμένεται να συνδράμει στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες για βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, από τις οποίες υπάρχουν δυνατότητες για προσέλκυση τουριστών, στις ενέργειες του Υπουργείου για την απλοποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο από χώρες που θεωρούνται διεθνώς ως καθαροί εξαγωγείς τουριστών, όπως είναι η Κίνα, και στην προώθηση νέων έργων υποδομής, μεταξύ άλλων, νέων αναπτύξεων γκολφ, μαρίνων και του Ολοκληρωμένου Τύπου Καζίνο Θέρετρου.

Παράλληλα, είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για χάραξη μιας νέας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμή είπε στο χαιρετισμό του ότι το 2015 θα πρέπει να καταγραφεί ως ένα «επιτυχημένο έτος για τον κυπριακό τουρισμό» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι στατιστικές μετρήσεις θα καταδείξουν ότι τη χρονιά που πέρασε οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 2.6 εκατομμύρια, που καταγράφηκαν το 2000 και 2001.

Σημείωσε δε τις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε επιμέρους αγορές, όπως η βρετανική, η οποία επέστρεψε για πρώτη φορά μετά το 2011 στο 1 εκατομμύριο, και η γερμανική αγορά που είχε αύξηση 34%. Αναφέρθηκε ωστόσο και στις μειώσεις στις περιπτώσεις της σκανδιναβικής αγοράς και της ρωσικής αγοράς, η οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να αποτιμηθεί διαφορετικά, αφού η μείωση του 19,9% μέχρι τον Οκτώβριο ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε στην ευρωπαϊκή επικράτεια».

Τα έσοδα για το 2015 αναμένεται να ξεπεράσουν τα €2,11 δισ που θεωρείται «ικανοποιητική απόδοση».

Ο κ. Κουμή σημείωσε στην ομιλία του ότι «η στάθμη του διεθνούς ανταγωνισμού έχει ανέβει κατακόρυφα» και ότι «η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών αποκτά σημαίνοντα ρόλο».

Γι` αυτό το λόγο, είπε, ο ΚΟΤ, θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στην προκήρυξη του νέου Σχεδίου Χορηγιών με σκοπό των εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Μάτσης μίλησε για «θετικές εξελίξεις» στον κυπριακό τουρισμό το 2015, σημειώνοντας τις προσπάθειες των παραγόντων που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και τους εξωγενείς παράγοντες, όπως η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, η πολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο και η ένταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια καλή συγκυρία για τον τουρισμό της νέας περιόδου, ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το ΄15 κυρίως με την αγορά της Ρωσίας» είπε.

Σημείωσε δε και την προσπάθεια που έγινε σε σχέση με την κινεζική αγορά.

Ο κ. Μάτσης υπέδειξε ωστόσο ότι τα προβλήματα του κυπριακού τουρισμού είναι πολλά και διαχρονικά και εξέφρασε την άποψη ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εποχικότητα. Απαιτείται, πρόσθεσε, να ανανεώσουμε το γηρασμένο τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ Βάσος Κοιλάνη είπε ότι «αν και κάποιοι πανηγυρίζουν ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, πρέπει να φανούμε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε ότι αυτό οφείλεται όχι αποκλειστικά σε δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες, αλλά στις αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς» και υπέδειξε πως «εδώ και αρκετά χρόνια, ο τουριστικός κλάδος στην Κύπρο έχει εισέλθει σε έναν κύκλο παρατεταμένης κρίσης με χαρακτηριστικά αργής αλλά σταθερής παρακμής».

«Όλοι μιλάμε για αύξηση αφίξεων αλλά κανένας δεν τολμά να αγγίξει το φλέγον θέμα της κατακόρυφης πτώσης της ποιότητας τουριστών και της εξαιρετικά μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης» είπε.

Ο κ. Κοιλάνη μίλησε για τάση αλλαγής της συμπεριφοράς των τουριστών, με ενδεχόμενη στροφή προς οικονομικότερα εκδρομικά πακέτα, σημειώνοντας πως ο τουριστικός και ξενοδοχειακός τομέας τίθενται και πάλι ενώπιον προκλήσεων.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, κατατάσσεται πλέον «στην κατηγορία των ακριβών και ασύμφορων προορισμών».

Αναφέρθηκε ακόμα στα διαχρονικά, όπως είπε, προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν, και που περιλαμβάνουν την εναέρια συνδεσιμότητα, την τουριστική υποδομή και την εποχικότητα, μεταξύ άλλων.

Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να αποδειχτεί «καινοτόμος και δημιουργική» και ζήτησε να δοθούν χρηματοοικονομικά κίνητρα στα ξενοδοχεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα