Ακιντζί: Ανάγκη για διασφάλιση της «συμφωνίας του Βερολίνου»

Το μήνυμα ότι η «εγκατάλειψη της συμφωνίας του Βερολίνου θα σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους», έστειλε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Detay (19.04.21), λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της Συνόδου της Γενεύης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατεύσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, αναφέρει το ΓΤΠ.

Ο Ακιντζί υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίσουν αυτά

που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο και τόνισε ότι η εγκατάλειψη αυτών που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο θα σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους.

«Το σημείο που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα αυτών που έγιναν στο Βερολίνο. Αν το ρίξουμε στα σκουπίδια, αυτό θα σημαίνει ότι σκοτώνουμε όλες τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού και όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα σημαίνει επίσης ότι χάνονται αυτά που έχει κερδίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά όπως η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα που είχε διασφαλιστεί, καθώς επίσης και η εκ περιτροπής προεδρία. Σημαίνει επίσης ότι δωρίζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα συνεταιρικά μας δικαιώματα στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι προσπαθούν από το 1963 να τα σφετεριστούν. Υπάρχει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή όσον αφορά στην λύση του Κυπριακού: ότι δεν μπορεί να είναι εφικτή μια λύση στην Κύπρο που να βασίζεται σε δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη, όπως επίσης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος που να θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα», υποστήριξε ο Ακιντζί.

Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο της Γενεύης αν οι πλευρές διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αν οι πλευρές συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, τότε αυτό που θα καταφέρουν οι Τουρκοκύπριοι είναι να ενισχύσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και οι ίδιοι να «φορέσουν ξανά το πουκάμισο της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση», όπως είχε γίνει και πριν από το σχέδιο Ανάν.

«Με αυτή την κατάσταση και μετά από μια διάσκεψη χωρίς αποτέλεσμα, αυτό που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τελικά, είναι να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση αντί να επιτευχθούν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε ο Ακιντζί.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις Ντάνκαν στο νέο του βιβλίο για Κραν Μοντανά, Αναστασιάδη &Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα