"Μια ώρα αρχύτερα" η παραίτηση Νταβούτογλου

Μία ώρα αρχύτερα επιδίωξε να δώσει την παραίτησή του ο απογοητευμένος, όπως φαίνεται, Αχμέτ Νταβούτογλου στον άλλοτε σύμμαχό του και Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της χώρας έδωσε το βράδυ της Κυριακής εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο νέο ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπιναλί Γιλντιρίμ αμέσως μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου

έδωσε την παραίτησή του χθες στις 18.00 στον Πρόεδρο Ερντογάν ωστόσο του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι την ίδρυση της νέας κυβέρνησης. Μία ώρα αργότερα, ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο και έλαβε την νέα εντολή για την ίδρυση της 65ης κυβέρνησης της Τουρκίας σε μία συνάντηση που κράτησε μία ώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πιστός του "Σουλτάνου", ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Έλαβε χθες την ψήφο 1405 συνέδρων και εκλέγηκε τρίτος πρόεδρος του κόμματος.

Ερντογάν, o αρχιτέκτονας της φωτισμένης Τουρκίας

Ο Γιλντιρίμ έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, ήδη, από την ομιλία του στο κατά το χθεσινό έκακτο συνέδριο του κυβερνώντος AKP.

"Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ' αυτή τη σημερινή ντε φάκο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση.. Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα", είχε πει, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν "αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας" και "άνθρωπο του λαού".

Τρίτη η λίστα του νέου Υπουργικού

Αναμένεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα υποβληθεί η λίστα του νέου υπουργικού συμβουλίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Πρόεδρο Ερντογάν. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Κυριακή. Η πρώτη συνεδρία της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βεντάτ Ντεμιρόζ δήλωσε ότι από δω και μπρος οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνονται στην πλειοψηφία τους στο Μπέστεπε υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν και πως προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την ντε φάκτο κατάσταση προεδρικού συστήματος. Ωστόσο ανέφερε πως είναι όρος να υπάρξει τροποποίηση του συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα