"Μόνη βιώσιμη λύση στις προκλήσεις είναι η ευρωπαϊκή"

Η μόνη βιώσιμη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η ευρωπαϊκή, ανέφερε σήμερα η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Κομισιόν.



Μιλώντας κατά την διάρκεια του Ανοιχτού Διαλόγου Πολιτών με θέμα «Ποια Ευρώπη Θέλουμε;» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πρώτη Κύπρια Γενική Διευθύντρια στην Κομισιόν κάλεσε παράλληλα τους νέους να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές

τον ερχόμενο Μάιο, σημειώνοντας πως η αποχή έχει κόστος.

Τα likes στα κοινωνικά δίκτυα δεν αντικαθιστούν την ευθύνη να ψηφίσουμε στις εκλογές, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το μόνο αποτέλεσμα που αναγνωρίζεται είναι αυτό που προκύπτει από την κάλπη.

Είπε ακόμη ότι μπορεί η Ευρώπη να μην είναι τέλεια, με λάθη που πρέπει να διορθώσουμε, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές και ακαδημαϊκούς, η κ. Χριστοφίδου είπε ότι σε κάθε κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΕ, η επιλογή απαντούσε στο δίλημμα «πιο δυνατή Ευρώπη ή καθόλου Ευρώπη».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι κάθε φορά δοκιμάστηκαν τα θεμέλια της Ευρώπης. Ωστόσο, συνέχισε, η μονή βιώσιμη λύση σε όλες τις προκλήσεις είναι η ευρωπαϊκή, πόσο μάλλον για μια χώρα όπως η Κύπρος.

Αναφερόμενη στη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών, είπε ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν άτομα που είτε νοιάζονται για λύσεις, είτε γκρινιάζουν για προβλήματα χωρίς να προτείνουν διεξόδους.

«Οι Ευρωεκλογές δεν είναι κάτι που συμβαίνει αλλού και δεν μας αφορά», καθώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούμε να τις υλοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η απόφαση για το ποιον Ευρωβουλευτή εκλέγουμε είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή που κάνουμε στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφίδου, η πόλωση που βιώνουμε θα αντικατοπτριστεί και στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρατήρησε ότι «ο λαϊκισμός είναι εύκολος γιατί είναι αφορολόγητος».

Η ευθύνη έρχεται με κόστος, όμως και η αποχή έχει κόστος, συνέχισε και είπε ότι όταν απέχουμε από τις εκλογές, δίνουμε την δυνατότητα σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

«Το θέμα είναι να συμμετέχουμε», σημείωσε και κάλεσε τους νέους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε εξάλλου στο Brexit, λέγοντας ότι είναι πλέον σαφές πως δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία, ενώ απέρριψε ότι η Ένωση κινείται εκδικητικά έναντι της Βρετανίας.

Ο καθένας ξεχωριστά είναι πολύ μικρός για να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις, ακόμη κι αν είναι η Μεγάλη Βρετανία, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι λόγω της θέσης της, την έχουν επισκεφτεί στο γραφείο της αναρίθμητοι πρυτάνεις βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι για τις εξελίξεις.

Μίλησε ακολούθως για φαινόμενα αύξησης του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, ανισοτήτων, φίμωσης του Τύπου και παραπληροφόρησης. «Δεν είναι δυνατό να επουλώσουμε κάθε πληγή, όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ιδέα και ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση», είπε.

Υπέδειξε παράλληλα την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στα πλαίσια της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου οι ηγέτες της Ένωσης θα συζητήσουν για την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Ακολούθως περιέγραψε την Ευρώπη που η ίδια επιθυμεί, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι απλά μια κοινή αγορά. «Πρέπει να είναι μια πιο δίκαιη και πιο κοινωνική Ευρώπη, με λιγότερους αποκλεισμούς» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Erasmus, λέγοντας ότι αν και θεωρείται από τα πιο πετυχημένα, ωστόσο έχει αγγίξει μόλις το 4% των νέων. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, ζητήθηκε να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος Erasmus ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε φοιτητές και ερευνητές.

Παράλληλα είπε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να μείνει μόνο στο επίπεδο της ανώτερης εκπαίδευσης, αλλά πρέπει να συμπεριλάβει επίσης δασκάλους και μαθητές.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθούν και οι νέοι της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ώστε να μην αναζητούν το μέλλον τους στην Ευρώπη. Μέσω του Erasmus η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να βοηθήσει νέους από γειτονικές χώρες, για να αποκτήσουν δεξιότητες και να μορφωθούν, πρόσθεσε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αφήγημα ότι για κάθε τι αρνητικό φταίνε οι Βρυξέλλες, ενώ τα θετικά τα πιστώνονται οι πολιτικοί, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει πάνω από 1.200 ανοιχτοί διάλογοι σε ολόκληρη την ΕΕ, εν όψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης, τον Μάιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Τα ερωτήματα των φοιτητών επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, στα θέματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και πολιτισμού και στο Brexit.

Την συζήτηση που διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου χαιρέτισε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης. Είπε ότι σε κάθε κρίση χρειάζεται να ακούμε τις φωνές της σύνεσης, της σύνθεσης και της αποδοχής και όχι του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Ακόμη, ανέφερε ότι με την αποχή στις εκλογές δίνεται βήμα σε εκπροσώπους του φόβου, του λαϊκισμού και των ακραίων αντιλήψεων.

Την κ. Χριστοφίδου προλόγισαν η Καθηγήτρια JeanMonnet για την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης May Chehab, η Επίκουρη Καθηγήτρια και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας JeanMonnet στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, και το μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού, Δώρα Λοϊζίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα