ΑΝΑΛΥΣΗ:Σε ετοιμότητα τρυπάνια και ναυτικές δυνάμεις σε Α.Μεσόγειο

Ο κρύος χειμώνας πλησιάζει, ωστόσο τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζουν να θερμαίνονται επικίνδυνα, γεγονός που διαφάνηκε από το επεισόδιο της περασμένης βδομάδας στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ με το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (βιντεο). Η Τουρκία, με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλομένους ΝΑVTEX, με ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019, δέσμευσε περιοχή που καλύπτει το θαλάσσιο τεμάχιο «4» και

μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά έχει και μια συμβολική διάσταση, καθώς βρίσκεται στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορόσημο για τις εξελίξεις θεωρείται η επερχόμενη γεώτρηση της Εxxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ η Λευκωσία εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν θα αποτολμήσει να παρενοχλήσει τις εργασίες της αμερικανικής εταιρείας, ο «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα, δήλωσε ευθαρσώς πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σε ετοιμότητα τα τρυπάνια

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς το ψευδοκράτος, ο Οζερσάι είπε ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ. Παράλληλα, η Τουρκία ετοιμάζεται για γεώτρηση με τον «Πορθητή» στο τέλος του μήνα σε περιοχή βορείως της Κύπρου, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το Barbaros, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά πλοία, το Αpollon Moon και το Taxun, συνεχίζει τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε.

Από κοντά παρακολουθεί η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Ο Ελληνικός στόλος, προφανώς με υποστήριξη στα μετόπισθεν, θα στείλει μήνυμα αποτροπής στους προκλητικούς Τούρκους, που επιχειρούν να στρατιωτικοποίησουν την ένταση.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, άσκησης ψυχολογικού πολέμου, οι Τούρκοι δημοσιεύουν βίντεο από ασκήσεις με τορπίλη από υποβρύχιο να βυθίζει πλοίο.

Η κάθοδος Μίτσελ

Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων έχουν να διαδραματίσουν και οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ θα βρίσκεται στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου και η παρουσία του θα έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενώ, παράλληλα, θα στρώσει το χαλί της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, στις 9 Νοεμβρίου. Οι Αμερικανοί έχουν δημόσια εκφραστεί υποστηρικτικά στις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής και ταυτόχρονα φαίνεται ότι πλησιάζει η στιγμή της επισημοποίησης της αναβαθμισμένης αμυντικής σχέσης ΗΠΑΚύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σειρά επαφών που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου των ομολόγων του για την πάταξη των Διεθνών Εξτρεμιστικών Τρομοκρατικών Οργανώσεων 2018, που οργανώθηκε από τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών ΕΔ, Στρατηγό Ντάνφορντ, στην Ουάσιγκτον.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης βρέθηκε και συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Στρατηγό των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford USMC, του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, της Αιγύπτου, Αντιστράτηγο Mohammed Farid Hegazy, και της Ιορδανίας, Αντιστράτηγο Mahmoud Freihat, καθώς και με ομολόγους του άλλων κρατών και με Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Στην ίδια σύνοδο είχε προσκληθεί και συμμετείχε και ο Αρχηγός του Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) της Κύπρου, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα