Αποφοίτηση 84ου ΣΥΚ της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών

Στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί η τελετή αποφοίτησης των νέων υποβρύχιων καταστροφέων του 84ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Εθνικής Φρουράς, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα και του αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα. Η φετινή τελετή συμπίπτει με τα εξηντάχρονα της ίδρυσης της ΕΦ τον Ιούνιο του 1964, αλλά και τα εξηντάχρονα από το 1ο ΣΥΚ που πραγματοποιήθηκε το 1964

στο Στρατόπεδο «Γρηγόρη Αυξεντίου» στην ακτή Golden Coast της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Όπως ανέφερε στην προσφώνηση του ο διοικητής της Μονάδας, από το 1964 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 84 Σχολεία από τα οποία αποφοίτησαν, συνολικά, 763 υποβρύχιοι καταστροφείς (ΥΚ/Τ). Τόσο ο αριθμός των σχολείων που πραγματοποιήθηκαν όσο και ο αριθμός των βατράχων που αποφοίτησαν είναι εντυπωσιακός για τα δεδομένα της Διοίκησης Ναυτικού και της ΕΦ.

Η επίμονη προσπάθεια παραγωγής βατραχανθρώπων, υποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ΕΦ στη διεξαγωγή αμφίβιων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή της ΜΥΚ σε διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, με αντίστοιχα τμήματα όπως οι US Navy SEALS, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Μονάδας, η οποία το τελευταίο διάστημα παρέλαβε νέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ),  σύγχρονο οπλισμό και νέα καταδυτικά μέσα, ενώ σύντομα αναμένεται η περεταίρω ενίσχυσή της με σύγχρονο επικοινωνιακό υλικό και οπλισμό.

Η αποφοίτηση των νέων ΥΚ/Τ είναι το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά απαιτητικής διαλογικής, εκπαιδευτικής και επιχειρησιακής διαδικασίας κατά την οποία συμμετείχε σημαντικός αριθμός εθελοντών υποψηφίων, οι οποίοι όμως, λόγω των πολύ υψηλών απαιτήσεων της Μονάδας, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το Σχολείο. Συνήθως, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΜΥΚ, το ποσοστό των επιτυχόντων είναι περίπου 10%, ενώ στελέχη της Μονάδας θεωρούν ότι η φετινή αποφοίτηση δέκα νέων ΥΚ/Τ είναι σπάνια, αφού συνήθως ο αριθμός των επιτυχόντων είναι μικρότερος.

Σε μια εποχή όπου, παγκοσμίως, το προσωπικό των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είναι αποκλειστικά μόνιμο ή συμβασιούχο, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει αφορά τη συμμετοχή κληρωτών 14μηνης θητείας σε μια τόσο κοπιώδη και απαιτητική διαδικασία για την Μονάδα, όταν ήδη δέκα μήνες υπηρεσίας έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπαίδευση τους, ενώ ο ωφέλιμος χρόνος παραμονής στην ΜΥΚ, πριν την απόλυση τους, περιορίζεται σε τέσσερις μήνες. Η ανάγκη προκύπτει, αφενός, από το περιορισμένο μέγεθος της συγκεκριμένης Μονάδας που στελεχώνεται από σχετικά μικρό αριθμό μόνιμου προσωπικού, δηλαδή, αξιωματικούς, Μόνιμους Υπαξιωματικούς, Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς (ΣΥΠ) και Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ), και αφετέρου από την ανάγκη διατήρησης ικανού αριθμού εφεδρικών ομάδων ανορθόδοξου πολέμου (ΟΑΠ) από επιστρατευμένο προσωπικό, λόγω των απαιτήσεων του θεάτρου επιχειρήσεων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ήταν, όμως, χρήσιμο να επανεξεταστεί, από τη ΔΝ και το ΓΕΕΦ-ΥΠΑΜ, το ζήτημα της αξιοποίησης των νέων βατραχανθρώπων πέραν του στενού πλαισίου της 14μηνης θητείας, υπό την μορφή εθελοντικής, ή ακόμη υποχρεωτικής, υπηρεσίας στην ΜΥΚ, μετά την ολοκλήρωση της θητείας, για επιπλέον περίοδο 12 ή 24 μηνών υπό ειδικό καθεστώς ανάλογο με αυτό των ΣΥΟΠ. Η ανάγκη επανεξέτασης των προϋποθέσεων συμμετοχής των κληρωτών σε ένα τόσο απαιτητικό και εξειδικευμένο σχολείο εκπαίδευσης, το οποίο προσφέρει εξαιρετικές δεξιότητες και ειδικές γνώσεις ζωής στους επιτυχόντες, αφορά την επιχειρησιακή «απόσβεση» της εξαιρετικά υψηλής εκπαιδευτικής «επένδυσης» που παρέχεται, ώστε να υπάρχει ορθολογισμός στη σχέση εκπαιδευτικού κόστους- επιχειρησιακού οφέλους.

  

Αναμφίβολα, η ΜΥΚ είναι μια από τις πλέον επίλεκτες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της ΕΦ και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας που διατηρεί, τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από ανάλογες μονάδες του εξωτερικού. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η υπηρεσία στην ΜΥΚ είναι εθελοντική και η ένταξη των περισσοτέρων υποψηφίων στην οικογένεια των βατραχανθρώπων αποτελεί σκοπό ζωής, ο συνδυασμός της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ΣΥΚ με την υποχρέωση επιχειρησιακής παραμονής στην Μονάδα μετά τη συμπλήρωση της 14-μηνης θητείας, για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, δεν πρέπει να θεωρείται από το ΥΠΑΜ-ΓΕΕΦ ως απαγορευτική, και μπορεί να εξεταστεί (thinking out of the box) με τη δέουσα προσοχή επ’ ωφελεία της ΜΥΚ και της ΔΝ, και της ΕΦ γενικότερα.

O Πέτρος Σαββίδης είναι επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποφοίτηση 84ου ΣΥΚ, Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών,apofoitisi 84ou syk, monadas ypovrychion katastrofon