Αποκαλύψεις Σνόουντεν και για την Ρωσική Κυβέρνηση

«Διεφθαρμένη» αποκάλεσε την κυβέρνηση της Ρωσίας ο whistleblower και πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η δήλωσή του κρίνεται αρκετά παράτολμη, καθώς ο Σνόουντεν διαμένει στη Ρωσία από το 2013 και η παραμονή του κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον Πούτιν. Μάλιστα, οι επικρίσεις του διατυπώνονται λίγο καιρό πριν την συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι.

Ως εκ τούτου, μια τέτοια δήλωση τον θέτει σε κίνδυνο σε περίπτωση

που ο Τραμπ ήθελε να ζητήσει την παράδοσή του από τον Πούτιν, καθώς στις ΗΠΑ εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπίας, που τιμωρούνται με ποινές τουλάχιστον 30 ετών στη φυλακή.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Σνόουντεν είπε: «Η Ρωσική κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη με πολλούς τρόπους και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι πολίτες. Οι Ρώσοι είναι ζεστοί, είναι έξυπνοι. Είναι μια υπέροχη χώρα. Η κυβέρνησή τους είναι το πρόβλημα, όχι ο λαός.

Τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Ρωσία, ο Σνόουντεν αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Πούτιν, όμως σταδιακά έγινε πιο ανοιχτός, ιδίως όσον αφορά στην προστασία των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία δείχνει ότι είναι η μόνη ασφαλής χώρα στον κόσμο για τον πρώην υπάλληλο της NSA. Η Κίνα δεν του επέτρεψε να έχει πρόσβαση στην ενδοχώρα, όταν βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ το 2013. Αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν και οι Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν πάλι θελήσει να πάει στη Λατινική Αμερική ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν οικονομικές πιέσεις ή να στείλουν ομάδες της CIA να τον απαγάγουν.

«Έχω ήδη αποδεχτεί ότι θα περάσω τη ζωή μου αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες συνέπειες της απόφασής μου να ενημερώσω το κοινό για αυτά που ξέρω. Αλλά αν όχι για μένα, με όλους τους τρόπους η Γερμανία θα πρέπει να περάσει τους απαραίτητους νόμους για να επιτρέψει στους μελλοντικούς whistleblowers να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν ένας Ρώσος whistleblower εμφανιστεί στην πόρτα της Μέρκελ, θα τον προστάτευε. «Αλλά εάν ένας Αμερικάνος εμφανιστεί στην πόρτα της; Αυτή η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί», δήλωσε, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την δημόσια θέση της Μέρκελ όσον αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ο Σνόουντεν ερωτήθηκε και για τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με τον οποίο πολλές φορές έχει συγκριθεί. «Είμαι ρεφορμστής, είναι επαναστάτης. Δεν θέλω αν κάψω το σύστημα, εάν πιστεύω ότι μπορεί να σωθεί», ανέφερε.

Αν και ο Ασάνζ βοήθησε στην απόδραση του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ, οι δυο τους έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να προστατεύονται οι διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα