Έμποροι χαλουμιού: "Ο Υπουργός αποπροσανατολίζει..."

Απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου αναφορικά με το χαλούμι, δίνουν πηγές κοντά στην ομάδα εμπόρων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εξαγωγική αγορά του χαλουμιού. Οι τελευταίοι, προχωρούν στις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων του προϊόντος απαντούν. Ο Υπουργός ανέφερε στις 25 Ιουλίου σε καθημερινή εφημερίδα ότι οι «ενέργειες των εμπόρων που προσπαθούν να καταργήσουν τα εμπορικά σήματα αποσκοπούν στο να αφεθεί το χαλλούμι να καταστεί ένα προϊόν generic με δυνατότητες παραγωγής οπουδήποτε στον κόσμο».

«Η δήλωση αυτή είναι λανθασμένη και αποπροσανατολιστική.

Οι έμποροι χαλλουμιού, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες τοποθέτησαν το κυπριακό προϊόν στα σπίτια ολόκληρης της υφηλίου, όχι μόνο δεν θέλουν να καταστήσουν το χαλλούμι προϊόν γενικής ονομασίας (generic) αλλά στόχος τους είναι το προϊόν να παραμείνει στον τόπο του, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Οι εξαγωγές για το 2018 υπολογίζονται έφτασαν περί τα €200 εκ. και πέραν του 50% του ποσού αυτού αφορά «παράνομα» κατά τον Υπουργό προϊόντα», αναφέρουν.

Όπως αποκάλυψε το SigmaLive, στις 7 Ιουνίου, μπήκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο οριστικά, ταφόπλακα στις διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για την απόφαση που αφορούσε το «τελευταίο χαρτί» της Δημοκρατίας, αυτό που τον περασμένο Ιανουάριο ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, χαρακτήριζε ως το τελευταίο «έσχατο νομικό μέτρο». Ο Κώστας Κληρίδης δήλωνε τότε, πως παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποβολή έφεσης έναντι της πρωτόδικης απόφασης από το βρετανικό δικαστήριο, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα λήψης ενός έσχατου νομικού μέτρου.

Η απαίτηση των εμπόρων είναι να αποδείξουν και να διατρανώσουν ότι τα προϊόντα που εμπορεύονται είναι νόμιμα και ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να τα προμηθεύονται από την Κύπρο. «Αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν το επιθυμεί αυτό και θέλει να καταστρέψει την αγορά χαλλουμιού τότε είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν να προμηθευτούν χαλλούμια από άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχουν επανειλημμένως τονίσει σε όλα τα επίπεδα την πρόθεση και διάθεσή τους να συνεργαστούν έτσι ώστε να βρεθούν κοινά επωφελείς λύσεις».

Οι αιτήσεις ακύρωσης έγιναν για να αντιμετωπίσουν οι έμποροι τους ισχυρισμούς περί παράνομων προϊόντων, όπως σημειώνουν ίδιες πηγές.«Αν οι ισχυρισμοί αυτοί αποσυρθούν από την Δημοκρατία τότε θα αποσύρουν και θα συνεχίσουν την προμήθεια των προϊόντων τους από την Κύπρο. Παραδόξως, τα κατ΄ ισχυρισμό παράνομα προϊόντα παράγονται στην Κύπρο υπό την επίβλεψη και έλεγχο του Υπουργείου Εμπορίου του οποίου προΐσταται ο κ. Λακκοτρύπης τα τελευταία 6 χρόνια... Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί αυτοί τότε είναι προφανές ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε την δουλειά του».

Η άλλη δε δήλωση του Υπουργού περί «έναρξης ελέγχων», δικαιώνει αδιαμφισβήτητα τους ισχυρισμούς των εμπόρων. «Λόγω του ότι το Υπουργείο δεν προέβαινε σε ελέγχους προκύπτει ότι η λέξη «χαλλούμι», πλέον θεωρείται περιγραφικός όρος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γενικό τύπο τυριού (generic) καθώς με το όνομα αυτό κυκλοφορεί πληθώρα προϊόντων τα οποία διαφέρουν από την περιγραφή την οποία δίνει στο χαλλούμι το Υπουργείο.
Παράλληλα, οι έλεγχοι που θα γίνουν θα έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την καταστροφή της κυπριακής τυροκομικής βιομηχανίας και έτσι το χαλλούμι -θέλοντας και μη- θα παράγεται εκτός Κύπρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία», σημειώνουν.

«Απόδειξη της καλής θέλησης των εμπόρων ήταν και η αποδοχή επιστολής που ετοιμάστηκε μέσα στα πλαίσια μεσολαβητικής προσπάθειας που ξεκίνησε από το Προεδρικό, η οποία διευκρίνιζε ότι τα προϊόντα τα οποία προμηθεύονται από την Κύπρο είναι νόμιμα έναντι της απόσυρσης των αιτήσεων ακύρωσης.

Παραδόξως, ο Υπουργός Εμπορίου απέρριψε την επιστολή, η οποία ετοιμάστηκε σύμφωνα με τις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας (από αυτούς που ανέλαβαν την μεσολάβηση και όχι από τους εμπόρους), επιλέγοντας τη συνέχιση των διαδικασιών για να αποδείξει ότι τα προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και εμπορεύονται στις διεθνείς αγορές τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια υπό τον έλεγχο του Υπουργείου του είναι παράνομα», αναφέρουν.

«Οι πιο πάνω δικαστικές διαδικασίες αν προχωρήσουν, το πιο πιθανό, θα καταστήσουν το χαλλούμι προϊόν generic. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνει αυτό, και γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός για παράνομα προϊόντα, το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβάλει το κράτος προς τις διεθνείς αλυσίδες υπεραγορών και εστιατορίων θα είναι τεράστιο καθώς επρομηθεύονταν τα «παράνομα» αυτά προϊόντα που έφεραν την σφραγίδα του Υπουργείου Εμπορίου και άρα εξαπατήθηκαν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έμποροι, Ο Υπουργός,eboroi, o ypourgos