Έχουμε δρόμο ακόμα

Εκτός μνημονίου μεν, οι δυσκολίες όμως παραμένουν
Συγχαρητήρια από το Γιούρογκρουπ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και συστάσεις για συνέχιση της σκληρής δουλειάς

Με συστάσεις για συνέχιση των προσπαθειών, για να διασφαλιστεί ότι ο απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν, αλλά και συγχαρητήρια

από τους επικεφαλής της Τρόικας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Γιούρογκρουπ καλωσόρισε χθες βράδυ την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αναρτήσεις στο twitter
Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης περιορίσθηκαν σε λιτές αναρτήσεις στο twitter και στη συνέχεια με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.
«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα», ήταν η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη.
«Η Κύπρος εκτός μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος», έγραψε στον λογαριασμό του ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τι μας είπαν πέραν του μπράβο
Το ίδιο το Γιούρογκρουπ δεν περιορίσθηκε ασφαλώς μόνο σε συγχαρητήρια για την έξοδο της Κύπρου. Σε μακρά ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη για διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, την ιδιωτικοποίηση της Cyta και τη συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.
Αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ:

«Το Γιούρογκρουπ συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών, ενώ ευχαριστεί και τους θεσμούς για τη ζωτική τους συνδρομή προς αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική της τροχιά και το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε περαιτέρω. Η δέσμευση των Αρχών και του κυπριακού λαού στο σύνολο της προγραμματικής διευθέτησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική απόδοση και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις υπήρξαν καθοριστικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με τα κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές».

Για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αναφέρει ότι «πέρασε από μια μακρά μεταμόρφωση» και πως «το έδαφος που καλύφθηκε από τον Μάρτιο του 2013 ήταν εξαιρετικά σημαντικό και οι μεταρρυθμίσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν είναι ουσιαστικά για την αποκατάσταση του κυπριακού οικονομικού συστήματος ως προς τη βιωσιμότητα».

Να συνεχιστεί η δουλειά
«Ωστόσο η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», σημειώνεται, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υγιέστερα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρεοκοπία και τις κατασχέσεις, μαζί με περαιτέρω μέτρα περιλαμβανομένης νομοθεσίας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αποτελεσματική χρήση του πλήρους εύρους των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τα υπολειπόμενα
Αφού τονίζεται ότι η τελευταία δράση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρωθεί, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, αυτό το στοιχείο θα στερεοποιήσει τις βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη».

Σημειώνεται επίσης πως το 30% του προγράμματος των 9 δις παραμένει αχρησιμοποίητο και ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες.
Τέλος, το Γιούρογκρουπ καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των κυπριακών Αρχών να διατηρήσουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρυθμιστική δυναμική, ώστε να κτυπήσουν τις εναπομένουσες αδυναμίες, ενώ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance) και του τακτικού πλαισίου επιτήρησης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Συγχαρητήρια και συστάσεις από τη Λαγκάρντ
Η έξοδος της χώρας μας από το μνημόνιο χαιρετίσθηκε αρχικά από την Κριστίν Λαγκάνρτ, του ΔΝΤ. Με γραπτή δήλωσή της απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στον κυπριακό λαό για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος.

Η δήλωση της Λαγκάρντ έγινε με αφορμή την επιστολή που πήρε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία της κοινοποίησε απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, από 7ης Μαρτίου 2016. Η συμφωνία έληγε στις 14 Μαΐου 2016.

Αφού είπε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5%.

«Το τραπεζικό σύστημα -πρόσθεσε- στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανέκτησε πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας, για να διασφαλιστεί ότι ο απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Γερούν και Μοσκοβισί
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα γύρω στις 8 χθες βράδυ συνεχάρησαν την Κύπρο τόσο ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πια να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.
«Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο», ήταν η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί.

Χάρης: Μακριά από λάθη του παρελθόντος
Στις δηλώσεις του μετά και την επίσημη πλέον έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι « η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος. Αυτό οφείλουμε στους συμπολίτες μας, κυρίως σε αυτούς που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος του εκτροχιασμού της οικονομίας μας. Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, έχουμε αφήσει πίσω την ύφεση, εξασφαλίσαμε μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που ακόμα πρέπει να γίνουν. Με σοβαρότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Στο χέρι μας είναι», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι «αν συνεχίσουμε τη συνετή διαχείριση της οικονομίας μας, αν συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αξιοπιστία, και πετύχουμε και τις αναβαθμίσεις, και εδραιώσουμε και την ανάπτυξη, θα μπορέσουμε οριστικά να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες της οικονομικής διολίσθησης των περασμένων ετών».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η προϋπόθεση είναι «ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά σωστή και αναγκαία προσπάθεια.
»Η Κύπρος -κατέληξε- ήδη έχει επανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και βεβαίως μέσα από τη συνέχιση της προσπάθειας θα διατηρήσουμε αυτήν την πρόσβαση».

Ανά εξάμηνο τώρα η εποπτεία
Με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωζώνης, η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δανειστών, κλιμάκια των οποίων θα επισκέπτονται την Κύπρο δύο φορές τον χρόνο μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οικονομικής στήριξης. Εξάλλου, με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου, η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2016, 3% το 2017 και μεταξύ 3 και 4% του ΑΕΠ το 2018, αναλόγως της δυναμικής του δημοσίου χρέους. Η απαίτηση τήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, λένε οι δανειστές, θα θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Πάντως, παρά την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, η Κύπρος είναι εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αφού δεν βρίσκεται ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα. Το 2016 το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει σε μία έξοδο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων και ανταλλαγή χρέους που λήγει την περίοδο 2019-2022. Το στοίχημα είναι η επίτευξη της επενδυτικής κατηγορίας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων και κατά συνέπεια φθηνότερο δανεισμό. Παράλληλα, η ανεργία, μια από τις πιο δραματικές πτυχές της οικονομικής κρίσης, κορυφώθηκε στο 16,9% τον Οκτώβριο του 2013, κι ακολούθως σημείωσε σταδιακή πτωτική πορεία, μέχρι και το 15,3% τον Ιανουάριο του 2016. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των δανειστών, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 14,5% το 2016 και θα περιοριστεί σε μονοψήφια στοιχεία το 2020 (9,6%).

Keywords
Τυχαία Θέματα