Έδωσε και δεν έδωσε απαντήσεις ο Ορφανίδης

Τις ήδη εκφρασμένες θέσεις του αναφορικά με την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα επαναλάμβανε -εν πολλοίς- επί τουλάχιστον εννέα ώρες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 και ολοκληρώθηκε περί τις 18:00, ο κ. Ορφανίδης, αφού τοποθετήθηκε επί των περίπου 500 ερωτημάτων που του είχαν τεθεί κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, μεταξύ άλλων επανέλαβε

ότι η απόφαση για το κούρεμα δεν έγινε στο πόδι, ήταν καλοσχεδιασμένη από τον Μάρτιο του 2013.

Οι κυπριακές αρχές ουσιαστικά συμφώνησαν με την ανακεφαλαιοποίηση με ίδια μέσα, πρόσθεσε.

“Χαιρέτισα τη φυγή Βγενόπουλου”

Αναφορικά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι δεν τον έφερε εκείνος στην Κύπρο, αλλά ήταν εκείνος που συνέβαλε στη φυγή του, καθώς χαιρέτισε την απόφαση για μεταφορά της έδρας της MIG στην Ελλάδα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η HSBC παρέμενε στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας.

Επίσης, ανέφερε ότι μετά την απόρριψη της αίτησης Βγενόπουλου για αύξηση της συμμετοχής της MIG στη Marfin-Λαϊκή, ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις σε τρία διαφορετικά συμβάντα, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα.

Όπως πρόσθεσε, τον Μάρτιο του 2009, τρία νεοδιορισθέντα από το ΑΚΕΛ μέλη της Κεντρικής αμφισβήτησαν την εξουσία του Διοικητή για την απόφαση σχετικά με τη MIG.

Όσον αφορά στον ELA της Λαϊκής, αφού εξήγησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορηγία του, είπε ότι επί των ημερών του όλες οι ενδείξεις ήταν πως η Τράπεζα είχε τις κατάλληλες εξασφαλίσεις για να λάβει την ενίσχυση ρευστότητας.

Πρόσθεσε δε, ότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση δεν ήταν καθαρά δική του, καθώς η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένη και απαιτεί πολλές υπογραφές από πολλά τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας.

“Δέχτηκα εισηγήσεις, όπως πάντα, για τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης, και τα υπέρ ήταν σαφώς περισσότερα από τα κατά, ενώ η τράπεζα εμφανιζόταν κάτι παραπάνω από φερέγγυα”, είπε.

Αναφορικά με το γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα εναντίον του Βγενόπουλου το 2009, αλλά το 2011, ο κ. Ορφανίδης επισήμανε ότι “για κάθε σχετική ενέργεια πρέπει να έχεις αποδεικτικά στοιχεία, ειδάλλως μπορεί να δεχτείς αγωγή, πρέπει να είσαι 100%. Το 2009, δεν είχαμε επαρκή στοιχεία. Όταν η Κεντρική λειτουργήσει προκαλώντας ζημιές χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την ενέργειά της, καλείται να καταβάλλει αποζημιώσεις τις οποίες στην ουσία πληρώνει ο πολίτης”.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, έχει παρόμοιο ρόλο με του δικαστή, αλλά αν ληφθεί λανθασμένη απόφαση, η Τράπεζα θα προσβληθεί ή θα απειληθεί δικαστικά.

Όσον αφορά τον υπερμέγεθες τραπεζικό τομέα στην Κύπρο, σε σχέση με το ΑΕΠ, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι όντως αυτός ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να κινήσει ανησυχίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Όπως είπε, η συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης, βασισμένη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ήταν μια πολιτική που ξεκίνησε από την εποχή της Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον τόνισε, επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία, ότι επί των ημερών του ο τραπεζικός τομέας δεν μεγεθύνθηκε περαιτέρω. “Αν δούμε τα στοιχεία όταν ανέλαβα, το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος ήταν παρόμοιο με αυτό που ήταν όταν παρέδωσα. Σε αυτό τον τομέα ήμασταν πιο προσεκτικοί, σε σχέση με άλλους τομείς όπως τα δημοσιονομικά”.

PIMCO έπαιξε σημαντικό ρόλο"

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της έκθεσης της Pimco, για όσα ακολούθησαν στην οικονομία με κατάληξη το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 στις δύο μεγάλες τράπεζες. Όπως είπε, η συνταγή της Pimco ήταν προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα, μετά την αποχώρηση του ιδίου, είχε στη διάθεσή της στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα, ωστόσο αυτά δεν δόθηκαν, βάζοντας στο κάδρο και την έκθεση της Blackrock, λέγοντας ότι αυτή «είχε κρυφτεί καλά».

Σημειώνεται ότι η Pimco υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα €10 δισ. και η Blackrok στα €9 δισ.

Παράλληλα έκανε λόγο για παραπλάνηση της βουλής, αναφορικά με το νομοσχέδιο που προωθούσε τη διευκόλυνση της μεταφοράς πλούτου στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι κάποια στελέχη της Κεντρικής γνώριζαν την πάσα αλήθεια.

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο είχε εγκρίνει και καταθέσει στη βουλή από τις 15 Ιανουαρίου του 2013 η κυβέρνηση Χριστόφια και το οποίο ψήφισε στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους η Ολομέλεια.

Η ανάθεση της μελέτης στην PIMCO ήταν λανθασμένη. Κατά την άποψή μου αυτή η μελέτη έπρεπε να ανατεθεί στην BlackRock, είπε για να λάβει την απάντηση ότι η MIG ήταν μέτοχος στην BlackRock. Γιατί να ανατεθεί σε αυτή; Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει τύχει τέτοιας ενημέρωσης και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην εμπειρία της BlackRock σε τέτοιες μελέτες.

Οι φήμες περί μιζών

Αναφερόμενος στην έκθεση της Alvarez &Μarsal για το τραπεζικό σκάνδαλο, είπε ότι η εταιρία τότε δεν είχε διαπιστώσει την ύπαρξη μιζών, αλλα… φήμες. “Κάποιος, ίσως στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, είπε στην εταιρία για μίζες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι, αλλά σύμφωνα με την έρευνα της Alvarez &Μarsal, δεν προκύπτει. Ορισμένοι προσπαθούν να δώσουν στήριξη στην αξιοπιστία αυτής της εταιρίας. Θεωρούμε την εταιρία αξιόπιστη, με όσα μάθαμε στη συνέχεια; Από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή προκύπτουν πολλά ερωτήματα και θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά”, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι το Νοέμβριο του 2013 η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε έκθεση εναντίον της Alvarez &Μarsal, στην οποία αναφέρονται "πράγματα και θαύματα", όπως απόκρυψη στοιχείων, σύναψη συμφωνιών με συγκρουόμενα συμφέροντα, ταύτιση με συμφέροντα άλλης εταιρίας, παραβιάσεις αποφάσεων αρμοδίων οργάνων της Κεντρικής, συστηματική κατακύρωση εργασιών στην συγκεκριμένη εταιρία χωρίς διαδικασία, διπλές συμφωνίες και προχρονολογημένες, δήθεν υπογραφή συμφωνίας υπό πίεση. “Και όλα αυτά για να πληγεί η Τράπεζα Κύπρου”, είπε.

Καλή η εποπτεία, αλλά χρειάζονται πολικές αποφάσεις

“Όσο καλή και να είναι η εποπτεία, χρειάζονται και οι πολιτικές αποφάσεις για να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα”, είπε ο κ. Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δέχτηκε πολλή κριτική, λόγω του ότι επισήμανε τι έπρεπε να γίνει για να διασφαλιστεί το σύστημα. “Είχα την ευθύνη να ενημερώνω. Έκρινα λοιπόν ότι οι απαραίτητες προϋποθέσεις, γι' αυτό έστειλα επιστολές στον τότε ΠτΔ κι έκανα επιθέσεις στους υπουργούς του”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, είπε ότι από το 2009 και μετά που άρχισε το πρόβλημα με την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες για το πώς είναι χτισμένο το οικοδόμημα του ευρώ.

“Είχαμε να διαχειριστούμε και ευρωπαϊκές αποφάσεις από τους αρχηγούς των κρατών για το ευρώ που επηρέαζαν την Κύπρο. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, ήταν καταστροφικές”, συμπέρανε.

"Τα δεδομένα για την εξαγορά της Uniastrum τότε ήταν καλά"

Ήταν σωστή η εξαγορά της Uniastrum; “Εκ των υστέρων ξέρουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου υπέστη ζημιές. Αλλά εκ των προτέρων δεν μπορείς να ξέρεις. Πίσω στο 2008, οι προοπτικές για Κύπρο και Ρωσία ήταν καλές, όπως και οι σχέσεις της τελευταίας με την Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές ότι ενέκρινα την εξαγορά παρά τις υποδείξεις προς το αντίθετο. Σε καμία περίπτωση, επί πέντε χρόνια, δεν έκανα οτιδήποτε ενάντια στις εισηγήσεις των ειδικών της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντα υπάρχουν και υπέρ και κατά, το θέμα είναι πώς αυτά ζυγίζονται”, είπε.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ορφανίδη, έγινε αναφορά σε ορισμένες σημειώσεις που είχε κάνει η λειτουργός κα Θεοφίλου σχετικά με την Uniastrum, η οποία, όπως είπε, ήταν μια αξιόλογη λειτουργός, αλλά όχι η υπεύθυνη.

“Η υπεύθυνη ήταν η κα Γρηγοριάδου η οποία στο πρώτο στάδιο της εξέτασης του αιτήματος για την εξαγορά, έλαβε υπόψη το σημείωμα της κας Θεοφίλου για να κάνει το δικό της σημείωμα. Στο δεύτερο στάδιο, το αίτημα εξετάζεται από τον αρμόδιο λειτουργό και αν κι εκεί δεν υπήρχαν προβλήματα, σε τρίτο στάδιο το θέμα ερχόταν σε εμένα. Οι αναφορές για προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν δεν ισχύουν. Ενώπιόν μου ήρθε μια θετική εισήγηση την οποία μελέτησα και με την οποία συμφώνησα”, πρόσθεσε.

Εκθέσεις για ELA και ξεπούλημα καταστημάτων ετοιμάζει ο Γενικός Ελεγκτής

Στην δική του ομιλία ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος της Επιτροπής, έκανε λόγο για δύο εκθέσεις, μία για τον ELA και μία για το ξεπούλημα των καταστημάτων στην Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες σύντομα θα σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, είπε, ότι επειδή η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει πρόσβαση μόνο στα κρατικά αρχεία και για τις δύο περιπτώσεις δεν τηρούνταν κεντρικά αρχεία, υπάρχει πρόβλημα μέχρι να συλλεγούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους λειτουργούς που χειρίστηκαν τα εν λόγω θέματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο όγκος της εργασίας είναι τεράστιος. Ενδεικτικά είπε ότι η έκθεση αυτούσια για το ELA είναι πάνω από 300 σελίδες. “Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων, σημειώνοντας ότι προσπάθεια μας ήταν να υπάρχει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή”.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αλλαγή στις διαδικασίες μετά από τη θητεία του κ. Ορφανίδη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα καταγραφεί στην έκθεση. Απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, είπε, «υπήρχε κάποια αλλαγή, αλλά δεν είμαι σίγουρος σε ποιο βαθμό υπήρξε»

Λάθος η μετατροπή της Εγνατίας σε υποκατάστημα

Από την πλευρά της, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, η οποία επίσης ήταν καλεσμένη της Επιτροπής, αναφέρθηκε κυρίως στην μετατροπή της Εγνατίας, από θυγατρική εταιρία, σε υποκατάστημα. Όπως είπε, δυστυχώς οι διαδικασίες που επιτρέπουν κάτι τέτοιο εξαντλούνται σε μια απλή αίτηση την οποία κατέθεσε ο κ. Βγενόπουλος στον Έφορο Εταιριών, “ο οποίος χωρίς καμία έρευνα το επέτρεψε να συμβεί, ενώ η ενημέρωση στην Κεντρική έγινε μετά την έγκριση. Κανείς δεν αντέδρασε. Όσα συζητήσαμε τώρα, είναι αποτέλεσμα του παραπάνω”.

Τέλος, ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να υποστεί αυτός, οι οικείοι του, καθώς και οι συνδεδεμένες προς το πρόσωπό του εταιρίες, άρση του τραπεζικού απορρήτου για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι προνοεί ο νόμος, ενώ πρότεινε να θεσπιστεί νομοθεσία προς ενίσχυση της διαφάνειας η οποία να έχει αναδρομική ισχύ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ορφανίδης κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε δεχτεί πάνω από 500 ερωτήσεις από τους βουλευτές, ενώ κατά την πρώτη κατάθεσή του είχε επιρρίψει σωρεία ευθυνών στην τότε Κυβέρνηση ΑΚΕΛ

Follow @Christos_mich

Keywords
ορφανιδης, λαικη τραπεζα, εν λόγω, τραπεζες, κουρεμα, βγενόπουλος, κυπρος, mig, ελλαδα, hsbc, ακελ, αεπ, pimco, βουλη, ρωσία, κας, θυγατρική, ισχύ, σωρεία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, βουλευτες, ρωσία, το θεμα, αεπ, αιτηση, θεμα, θητεια, κυπρου, ογκος, οικονομια, πιεση, υπουργειο οικονομικων, φημες, hsbc, marfin, αγωγη, αυξηση, ακελ, αννα, γινει, δευτερο, δυστυχως, δικη, διοικητης, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ερευνα, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, θυγατρική, ομιλια, κας, κεφαλαιο, κυβερνηση, λογο, μιχαηλιδης, μιζες, μπορεις, παντα, οδυσσεας, ουσιαστικα, ουσια, υπογραφη, προβληματα, ρολο, σελιδες, σιγουρος, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συνταγη, σωρεία, τρια, ισχύ, φυγη, ωρες, εννεα, ερωτησεις, υπουργειο, μελετη, mig, pimco, τραπεζα, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα