Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός του Ghazanchetsots στο Αρτσάχ λέγει ο Μπορέλ

Απαντώντας σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ &ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, για τον βομβαρδισμό του Καθεδρικού ναού Ghazanchetsots στην πόλη Σούσι στο Αρτσάχ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζει ότι, «σύμφωνα με το ψήφισμα 2347 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες επιθέσεις κατά χώρων και κτιρίων αφιερωμένων στη θρησκεία, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στην επιστήμη ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς και κατά ιστορικών μνημείων, μπορεί να συνιστούν, υπό ορισμένες περιστάσεις

και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έγκλημα πολέμου και οι δράστες τέτοιων επιθέσεων πρέπει να προσάγονται στη δικαιοσύνη».

Κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών, όπως τονίζει ο κ. Μπορέλ, ζήτησε την άμεση παύση τους και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία όσον αφορά τις καταγγελίες για στρατιωτικές ενέργειες κατά πολιτικών στόχων και για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Εκφράζει επίσης λύπη για την καταστροφή θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, εντός και πέριξ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στον Καθεδρικό ναό Ghazanchetsots, και υπογραμμίζει την σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

«Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) προετοιμάζει αποστολή σύμφωνα με την Σύμβαση της Χάγης του 1954(4). Η ΕΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για την διενέργεια μιας πρώτης τεκμηριωμένης αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και προτίθεται να στηρίξει την διατήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της μεταφοράς γνώσεων και εμπειρογνωσίας» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η ΕΕ συμμετέχει μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου, του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου, των αντιπροσωπειών της και του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο.

Keywords
Τυχαία Θέματα