Εμβόλια κορωνοϊού: Ασφάλεια, παρενέργειες και συμπτώσεις

Καθώς η πανδημία μαίνεται, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τη συγκράτησή της. Η φυσική απόσταση, οι μάσκες προσώπου και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικά, αλλά όχι αρκετά. Και φυσικά, αυτά τα μέτρα δεν λειτουργούν εάν δεν τηρούνται.

Έτσι, η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων mRNA και άλλων εμβολίων για την πρόληψη του COVID-19 είναι ευπρόσδεκτη. Όμως, ενώ πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν ένα εμβόλιο, άλλοι διστάζουν.

Διαβάστε επίσης: Ποια θα είναι η επόμενη φάση για τα 11 κορυφαία εμβόλια COVID-19 (ΠΙΝΑΚΑΣ)

To

Harvard Medical School φιλοξενεί άρθρο του πρώην κλινικού προϊστάμενου του τμήματος ρευματολογίας στο Beth Israel Deaconess Medical Center, Robert H. Shmerling, στο οποίο παρουσιάζονται τα θέματα ασφάλειας, παρενέργειες των εμβολίων και μερικές συμπτώσεις. Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου:

Είναι αυτά τα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά;

Είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν τα ολοκαίνουργια εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που έχουν αναπτυχθεί με πρωτοφανή ταχύτητα, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή στη λήψη. Ας δούμε μερικά από αυτά που γνωρίζουμε.

Η συνολική αποτελεσματικότητα έχει αναφερθεί στο εύρος από 70% έως 95%. Αυτό είναι πολύ πάνω από τη μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης, για παράδειγμα.

Μια δοκιμασία εμβολίων Pfizer / BioNTech που αφορούσε περίπου 44.000 εθελοντές διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός ήταν 95% αποτελεσματικός. Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ (και Ε.Ε ).Μια δοκιμή εμβολίων Moderna με συμμετοχή περισσότερων από 30.000 εθελοντών ανέφερε αποτελεσματικότητα 94%. Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ (και Ε.Ε).Μια δοκιμή εμβολίων AstraZeneca / Oxford ανέφερε μέση αποτελεσματικότητα 70% με πλήρεις δόσεις, αλλά ακόμη καλύτερα αποτελέσματα (έως και 90%) με χαμηλότερη δόση. Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά όχι στις ΗΠΑ (και Ε.Ε).Σε ένα δελτίο τύπου, οι Johnson και Johnson ανακοίνωσαν συνολική αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19. Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Όχι μόνο αυτά τα εμβόλια φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου COVID;

Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν μικρές. Όταν εμφανίζονται ανεπιθύμητες παρενέργειες, συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Παρεμπιπτόντως, μια παρενέργεια ή αντίδραση δεν είναι απαραιτήτως κακή καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα δημιουργεί προστασία έναντι του ιού.

Για τα τέσσερα εμβόλια που αναφέρονται οι πιο κάτω συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες

πόνος στο σημείο της ένεσηςεπώδυνοι, πρησμένοι λεμφαδένες στον βραχίονα όπου εγχύθηκε το εμβόλιοκούρασηπονοκέφαλοςπόνοι στους μυς ή στις αρθρώσειςναυτία και έμετοςπυρετός ή ρίγη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες;

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

 Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, τις περισσότερες φορές σε άτομα που ήταν γνωστό ότι είχαν σοβαρές αντιδράσεις εμβολίου στο παρελθόν. Οι εκτιμήσεις του CDC δείχνουν ότι η αναφυλαξία εμφανίζεται σε 11 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Τα σημάδια είναι δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού, εξάνθημα και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Συνήθως εμφανίζεται αμέσως μετά τον εμβολιασμό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επινεφρίνη (όπως σε EpiPen). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παρατηρούνται για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου με επινεφρίνη στο έτοιμο.

Ανεξήγητοι θάνατοι

Μια πρόσφατη αναφορά 23 θανάτων μεταξύ ηλικιωμένων αποδεκτών εμβολίων στη Νορβηγία έθεσε κατανοητές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τα νέα εμβόλια COVID-19. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να προσδιοριστεί εάν αυτοί οι θάνατοι σχετίζονται με τα εμβόλια ή αντιπροσωπεύουν έναν αναμενόμενο αριθμό θανάτων μεταξύ αδύναμων ατόμων που μπορεί ήδη να είχαν περιορισμένο προσδόκιμο ζωής.

Προώθηση δύο παρανοήσεων για εμβόλια

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε προσεκτικοί για οποιαδήποτε νέα θεραπεία. Ωστόσο, δύο κοινές παρανοήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τη λήψη εμβολίου COVID.

Τα προβλήματα υγείας  αποδίδονται λανθασμένα στο εμβόλιο.

 Όταν προβλήματα υγείας αναπτύσσονται αμέσως μετά τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν το εμβόλιο. Ωστόσο, καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, διαταραχές του αίματος και σπάνιες ασθένειες εμφανίστηκαν πριν από την πανδημία, και φυσικά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Πολλοί άνθρωποι θα αναμένονταν ότι θα αναπτύξουν τέτοια προβλήματα υγείας είτε εμβολιάζονταν είτε όχι. Εάν μια διεξοδική έρευνα δείξει ότι ορισμένα προβλήματα υγείας εμφανίζονται σε υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό, θα μπορούσε να φταίει το εμβόλιο. Εάν όχι, είναι πιο πιθανό να είναι μια ατυχής σύμπτωση που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Για παράδειγμα, σπάνιες περιπτώσεις παράλυσης του Bell και άλλων νευρολογικών ασθενειών έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με COVID. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφής υπόδειξη ότι το εμβόλιο έπαιξε κάποιο ρόλο. Ομοίως, μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που υπέστη ένας γιατρός της Φλόριντα δύο εβδομάδες μετά τη λήψη ενός εμβολίου COVID-19 προκάλεσε ανησυχίες ότι προκλήθηκε από το εμβόλιο. Αυτή η κατάσταση δεν εμφανίστηκε μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ατόμων κλινικής δοκιμής, οπότε μπορεί να είναι μια πλήρης σύμπτωση. Οι αρχές ερευνούν αυτήν την υπόθεση.

Ανησυχεί ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει COVID-19

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, επειδή δεν χρησιμοποιείται ζωντανός ιός SARS-CoV-2 σε διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν επί του παρόντος ή σε υπό ανάπτυξη. Εάν ένα άτομο αναπτύξει COVID-19 αμέσως μετά τον εμβολιασμό, αυτό δεν οφείλεται στο εμβόλιο. Είναι είτε επειδή το εμβόλιο απέτυχε (το οποίο είναι μάλλον σπάνιο) είτε η μόλυνση αναπτύχθηκε πριν το εμβόλιο είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει.

Μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι το COVID-19 είναι μια απρόβλεπτη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Και οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών COVID-19 είναι ενθαρρυντικές. Μικρές παρενέργειες πρέπει να αναμένονται. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου δεν είναι λόγοι για τους περισσότερους ανθρώπους να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αποδεκτών εμβολίων και ο αριθμός των διαφορετικών εμβολίων, δικαιολογείται η επαγρύπνηση. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για τις παρενέργειες και την ασφάλεια δεν θα είναι η τελευταία λέξη. Οι εθελοντές σε κλινικές δοκιμές και τα μέλη του κοινού που έχουν λάβει εμβολιασμούς συνεχίζουν να παρακολουθούνται και ενθαρρύνονται να αναφέρουν προβλήματα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε νέα ιατρική περίθαλψη. Αλλά θυμηθείτε ότι υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη μείωση της θεραπείας. Με βάση την ανάγνωση των διαθέσιμων πληροφοριών, η απόφαση εμβολιασμού κατά του COVID-19 πρέπει να είναι εύκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα