Επ. Ελέγχου: Εξέτασαν επισημάνσεις Γεν. Ελεγκτή για ΚΟΑ

Οι επισημάνσεις του Γεν.Ελεγκτή για τον ΚΟΑ εξετάστηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου

Οι οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για το 2016 απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ελέγχου.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι η εφαρμογή του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης η οποία

βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με τις ομοσπονδίες.

Όπως εξήγησε, ο Κώδικας θα διέπει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας των ομοσπονδιών και όποια ομοσπονδία δεν συμμορφώνεται με τις εισηγήσεις ή τους κανονισμούς, τότε θα της αποκόπτεται η χορηγία.

Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το εργαλείο είναι πολύ σημαντικό και πως θα οδηγήσει στην εξυγίανση του ΚΟΑ αλλά και σε χαμηλότερο κόστος για τον οργανισμό.

Και πρόσθεσε πως όχι μόνον ο ΚΟΑ αλλά και οι υπόλοιποι οργανισμοί διαχρονικά μαστίζονταν από διάφορα χρόνια προβλήματα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι καιρός να ξεκινήσει η εξυγίανση αυτών των οργανισμών καθώς το κόστος το επωμίζονται οι φορολογούμενοι πολίτες.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι με την εφαρμογή του Κώδικα θα επιλυθούν και όλα όσα θίγει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, ο κ. Μαυρίδης απάντησε καταφατικά εξηγώντας πως «όλα τα προβλήματα είναι θέμα κακοδιαχείρισης ή μη λογοδοσίας» και πως με την εφαρμογή του Κώδικα τίθενται κανόνες οι οποίοι αν δεν εφαρμόζονται θα αποκόπτεται η χορηγία. «Οπότε είναι μια σημαντική πίεση προς τις ομοσπονδίες» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε διασπάθιση αλλά ούτε και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι στον ΚΟΑ θα πρέπει να μπει μια τάξη καθώς από το 2011 συζητούνται τα ίδια θέματα. «Καταγράφονται και αναδεικνύονται τα ίδια θέματα στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αλλά αυτό που δεν βλέπουμε είναι να λαμβάνονται μέτρα» είπε και διερωτήθηκε τι είναι αυτό που αποτρέπει τη λήψη μέτρων για να μπει μια τάξη.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως οι καταγγελίες ότι μέλη ΔΣ ομοσπονδιών έχουν συγγενικές σχέσεις με αθλητές οι οποίοι λαμβάνουν επιχορήγηση, συγγένεια με πρόσωπα τα οποία έχουν οικονομικά οφέλη και προχωρούν σε αγορές χωρίς προκήρυξη προσφορών.

Και διερωτήθηκε γιατί ο ΚΟΑ δεν σταματά την επιχορήγηση των ομοσπονδιών αυτών προκειμένου να εξαναγκάσει τις ομοσπονδίες να εφαρμόσουν χρηστή διοίκηση.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη ότι ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιτροπή έχει να κάνει με την ασφάλεια των γηπέδων. «Ξεκίνησε η συζήτηση από τα γυμναστήρια γιατί σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός γυμναστηρίων που λειτουργούν χωρίς άδειες είτε αυτό οφείλεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις είτε σε ελλιπή προσόντα προσωπικού» είπε, προσθέτοντας πως το χειρότερο είναι ότι λέχθηκε πως δεν έχουν άδειες ούτε τα γήπεδα.

«Μιλούμε για χιλιάδες φιλάθλους οι οποίοι παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες σε γήπεδα» είπε, αναφέροντας πως η Επιτροπή ζήτησε κατάλογο με τα γήπεδα που λειτουργούν χωρίς άδειες και τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν άδειες.

Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της συνεδρίας ακούστηκαν καταγγελίες για δικηγόρους που έχουν προσληφθεί χωρίς προσφορές και οι οποίοι, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ασκούν καθήκοντα τα οποία θα μπορούσαν να εκτελέσουν υπάλληλοι του ΚΟΑ ενώ τέθηκε και θέμα για τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνουν μέρος σε αποστολές αθλητές αλλά και σε σχέση με λειτουργούς οι οποίοι δεν κατέχουν τα προσόντα της θέσης την οποία κατέχουν.

«Αυτό δε το οποίο μας ενόχλησε ιδιαίτερα είναι τα θέματα του Φόρου Εισοδήματος. Δεν γίνονταν αποκοπές από υπαλλήλους με αποτέλεσμα ο Φόρος να διεκδικήσει τα χρήματα τα οποία δικαιούται που είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον ΚΟΑ, να τα πληρώσει ο ΚΟΑ και να τρέχουν τώρα στα δικαστήρια για να εισπράξει τα λεφτά πίσω. Μα όλα αυτά τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΚΟΑ είναι χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου» είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης αναφέρθηκε στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου «Τάσος Μάρκου» στο Παραλίμνι, λέγοντας ότι το στάδιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για συναυλίες και πως λόγω της τοποθέτησης πινακίδων ή/και γιγαντοοθονών στο στίβο του γηπέδου έχει καταστραφεί το ταρτάν με κόστος πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ. «Υπολογίζεται ότι θα φτάσει μέχρι και τις €600.000» είπε ο κ. Ορφανίδης υποδεικνύοντας ότι την όλη εποπτεία την είχε ο Δήμος Παραλιμνίου ενώ την πληρωμή την έκανε ο ΚΟΑ.

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών υπενθυμίζοντας ότι είχε επισκεφτεί την Κύπρο και ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πύρρος Δήμας, «για να τονίσει και να επισημάνει ότι αυτές οι διαδικασίες οι οποίες γίνονται με παράβλεψη και παράκαμψη της συγκεκριμένης εκλεγμένης ηγεσίας της ομοσπονδίας αποτελεί παρατυπία και οφείλει ο ΚΟΑ να συμμορφωθεί». Υπενθύμισε επίσης ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και απόφαση του Αθλητικού Δικαστηρίου.

Κατήγγειλε επίσης σε ό,τι αφορά την Αθλητική Ομοσπονδία Παραπληγικών &Αναπήρων Κύπρου (ΑΟΠΑΚ) ότι ενώ είχε τεθεί ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας το όλο θέμα, «κατά περίεργο τρόπο με τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε μετά και από την Αστυνομία, ο συγκεκριμένος φάκελος έχει κλείσει».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα