Επαγγελματίας γαμπρός με δυο εικονικούς γάμους-Αποκαλυπτικά έγγραφα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συνέχεια της έρευνας του ΣΙΓΜΑ για τα κυκλώματα μεταναστών φανερώνει μια άλλη δυστυχώς δυσεπίλυτη πτυχή.

Την πτυχή που δίδει χώρο σε επιτήδειους να δρουν, να κερδοσκοπούν και στο τέλος να παραλύουν τη χώρα, λόγω του δυσβάστακτου βάρους των μαζικών ροών μεταναστών.

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο γκέτο σε πολυκατοικίες: «Υπό ομηρία» μεταναστών υποστατικό

Οι μαζικές αιτήσεις ασύλου, βραχυκυκλώνουν αναπόδραστα τον ρυθμό εκδίκασης των προσφυγών, ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό δικαστών, έχει ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται στα συρτάρια χιλιάδες υποθέσεις και κατ' επέκταση να παραμένουν για μακρά περίοδο στη χώρα, μετανάστες, των οποίων η αίτηση για άσυλο, έχει απορριφθεί.

Οι αριθμοί τους οποίους παρουσίασε ξανά το ΣΙΓΜΑ με ρεπορτάζ, μιλούν από μόνοι τους.

Τον Δεκέμβριο του 2020, εκκρεμούσαν 1100 προσφυγές. Ένα χρόνο μετά, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 6020.

Είναι, λοιπόν, αντιληπτό πως η εκδίκαση αυτών των προσφυγών, δυνατόν να κρατήσει και χρόνια.

Αν και αποφασίστηκε εδώ και καιρό ο διορισμός άλλων πέντε δικαστών, η διαδικασία παραμένει παγωμένη,  εξαιτίας της έλλειψης κτηριακών εγκαταστάσεων.

Και όλα αυτά την ώρα που, οι προσφυγές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο καθώς η υπηρεσία ασύλου, εξετάζει περίπου 10.000 αιτήσεις τον χρόνο.  

Οι περισσότερες από αυτές, απορρίπτονται και συνεπώς οδηγούνται, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Υπάρχουν έγγραφα που φωτογραφίζουν όχι έναν, αλλά δύο εικονικούς γάμους ενός Ινδού.

Ο μετανάστης, τα τελευταία πέντε χρόνια εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των διαδικασιών και του συστήματος, μηχανεύτηκε με τη βοήθεια δικηγόρου, χίλιους τρόπους για να παραμένει στο νησί.

Ο Ινδός, έφθασε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2016 και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο, από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία απέρριψε την αίτησή του.

Συνεπώς, δόθηκε η χρονική περίοδος των 75 ημερών,  για να προσφύγει στο Δικαστήριο Διεθνούς, προστασίας, όπως προέβλεπε η νομοθεσία.

Ο εν λόγω Ινδός, όμως, όπως βλέπουμε και στην αίτηση για προσφυγή που κατέθεσε ο Δικηγόρος του στο μεσοδιάστημα, τον Μάρτιο συγκεκριμένα του ίδιου χρόνου, βρέθηκε παντρεμένος με Ευρωπαία πολίτη και σταμάτησε τις διαδικασίες προσφυγής.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ινδός χώρισε με τη σύζυγό του και ζήτησε να ανοίξει εκ νέου, ο φάκελός του για άσυλο. Η αίτηση του απορρίφθηκε και πάλι, με τον ίδιο να προσφεύγει στο Δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη: Φαίδωνος για κυκλώματα μεταναστών-Αναφορές σε δικηγόρους και ναρκωτικά

Περίπου ενάμισι χρόνο μετά, ο Ινδός, εκμεταλλευόμενος το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την εκδίκαση των προσφυγών, παντρεύεται ξανά, αυτή τη φορά Κύπρια πολίτη. Η σύζυγος του, είναι επίσης διαζευγμένη και ο πρώην άντρας της έχει καταγωγή από τη Συρία.

Στα έγγραφα, επαναλαμβάνεται όνομα συγκεκριμένου δικηγόρου, που φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες μεμπτές υποθέσεις. Επαγγελματίας γαμπρός, λοιπόν, ο κύριος και μάλιστα με τον ίδιο κουμπάρο.

Μαρτυρία από δικηγόρο, η οποία έσπασε τη σιωπή της στο ΣΙΓΜΑ και επιβεβαίωσε την ύπαρξη κυκλωμάτων στον δικηγορικό κόσμο:

Στην μαρτυρία της η Δικηγόρος αναφέρει ότι εισερχόμενη στο χώρο, βρέθηκε σε ένα δικηγορικό γραφείο, το οποίο ασχολούνταν με αυτές ακριβώς τις υποθέσεις.
Όπως περιγράφει η όλη διαδικασία, για τις προσφυγές στο δικαστήριο κοστολογείται στα 1200 ευρώ, ενώ οι ίδιοι δικηγόροι αναλαμβάνουν τόσο τους εικονικούς γάμους, όσο και τα διαζύγια, τα οποία στοιχίζουν όπως αναφέρει 600-800€. 

Δηλώνει επίσης χαρακτηριστικά , ότι τα γραφεία θα πάρουν το μερίδιο τους, αφού βρουν στον αιτητή, Ευρωπαία για να παντρευτεί.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επαγγελματίας, #45Αποκαλυπτικά, ΒΙΝΤΕΟ,epangelmatias, #45apokalyptika, vinteo