Επιστολή διαμαρτυρίας Μαυρίδη σε Reuters για άρθρο ΑΟΖ

Την απογοήτευσή του για πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters που αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, εξέφρασε μέσω επιστολής του προς τον αρχισυντάκτη του ειδησεογραφικού οργανισμού ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει την αναφορά του Reuters «Η Τουρκία και η διεθνώς

αναγνωρισμένη Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση της Κύπρου έχουν εγκλωβιστεί σε δημόσια διαμάχη για αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις δικαιοδοσίας για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου», και σημειώνει πως αυτή η τοποθέτηση δεν είναι ευθυγραμμισμένη με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο και είναι τουλάχιστον παραπλανητική.

Επιπλέον, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι γίνεται αναφορά σε «Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση» και όχι σε Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει προς τον αρχισυντάκτη του Reuters ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ε.Ε., έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας, επισημαίνει, δεν έχουν νομική υπόσταση και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό όσο και το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους, και κάλεσε το Reuters να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα