Φοιτητές του ΠΚ τα είπαν με τον Πρόεδρο της Ελλάδας

Να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η λύση του Κυπριακού, που τώρα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από 20 φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να καθιστούν σαφές προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία.

Υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος, ότι αυτή η απαραίτητη συμβατότητα μιας λύσης, όπως αυτή θα προκύψει, είπε, από τις δικοινοτικές συνομιλίες,

πρέπει να αφορά, τουλάχιστον από πλευράς κρατικής δομής, "το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της Κύπρου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης", και ότι τούτο "συνιστά εθνική κόκκινη γραμμή".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα Τρίτη, 21 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο τους 20 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το Δήμαρχο του κατεχόμενου Δήμου Κυθρέας, Πέτρο Καρεκλά.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Κατά την υποδοχή τους, και με αφορμή και την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η παρουσία τους στην Αθήνα κατά τη συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή του δίνει την ευκαιρία να αναδείξει:

Ότι είναι χρέος όλων "καθιστούμε, urbi et orbi, διαρκώς σαφές ότι είναι αδιανόητο –και συνιστά, πέραν των άλλων, μέγιστη υποκρισία και στυγνή παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου- η Κύπρος, ισότιμο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή", και ότι "αυτή η απαράδεκτη, και αντίθετη προς κάθε έννοια δημοκρατίας και πολιτισμού, αυτή εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει αμέσως".

Οτι οι στόχοι επιτυγχάνονται και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο. Ο εθνικός μας κορμός, είπε ο Πρόεδρος, υπέστη βαρύτατα πλήγματα ιδίως κάθε φορά που συνέτρεξε η επώδυνη σύμπτωση αφενός της υποχώρησης των αντηρίδων της δημοκρατίας, και αφετέρου, της διχόνοιας και του διχασμού, κυρίως μέσ’ από την ολέθρια πρόταξη του προσωπικού και του κομματικού, έναντι του κοινού και δημόσιου συμφέροντος.

Υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η Κύπρος κατόρθωσε να εξέλθει από την τελευταία δεινή οικονομική κρίση με τις πολιτικές της δυνάμεις ενωμένες. Και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα, σήμερα, "το ασφαλέστερο εφόδιο για την έξοδο από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής είναι το αρραγές μέτωπο –το οποίο πρέπει να θωρακισθεί με κάθε τίμημα- εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων που εγγυώνται την αδιαπραγμάτευτη πορεία της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης". Και πρόσθεσε ότι "η σύγχρονη πικρή εμπειρία σε Ελλάδα και Κύπρο, πρέπει, επιτέλους, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα είναι πιο χρήσιμη και πιο αποδοτική όταν μας επιτρέπει ν’ αδράξουμε, υπό ομαλές συνθήκες, τις ιστορικές ευκαιρίες που μπορούν να καθορίσουν τους άξονες του εθνικού μας μέλλοντος σύμφωνα με τις αστείρευτες δυνατότητες του έθνους μας".

Μετά από αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να συζητήσει με όλους τους φοιτητές, κυρίως να ακούσει τις δικές τους απόψεις τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.

Ήπιε μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ένα αναψυκτικό, και εκείνοι του πρόσφεραν, a capella, δύο τραγούδια: Το "Αχ Κερύνεια, Μάνα μου", και το "Πότε θα κάνει ξαστεριά", προσαρμοσμένο στο δράμα της Κύπρου.

Ο Πρέσβης της Κύπρου Κ. Κενεβέζος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "το σημαντικό από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι δεν εμπεριείχε τυπικότητα, αλλά έγινε μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, με νέους ανθρώπους από την Κύπρο να μεταφέρουν στην Ελλάδα την θύμησή τους από τις μαύρες ημέρες του 1974."

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα