«Φως στο τούνελ» από εμβόλια–Η διαδικασία, η ασφάλεια και το ειδικό λογισμικό

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης και Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, παραχώρησαν σήμερα Τρίτη (01/12) συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την πορεία του ιού στην Κύπρο αλλά και το πλάνο που υπάρχει για να αρχίσει ο εμβολιασμός στην Κύπρο

Είπε ότι δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί

ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου. Εάν τα εμβόλια αυτά αδειοδοθητούν, ανέφερε, τότε μετά από λίγες μέρες μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων. Πρόκειται για την ASTRA ZENECA, με ποσότητα για την Κύπρο τον Δεκέμβρη 119.204, και την BIONTECH/PFIZER με ποσότητα επίσης τον Δεκέμβρη 48.955. 

Αναπόφευκτο, όπως είπε,  είναι να δοθεί προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Εξήγησε πως εφόσον θα αυξάνονται οι ποσότητες των εμβολίων, θα διευρυνθούν και οι εμβολιασμοί. 

Τα παιδιά, εξήγησε, δεν είναι στις πρώτες ομάδες εμβολιασμών. 

Κληθείσα να σχολιάσει σε ποιο ποσοστό θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός στην Κύπρο, ανέφερε ότι "δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε σε αυτή τη φάση ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε όλον τον  πληθυσμό εφόσον και οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν". 

«Ο εμβολιασμός έχει διαχρονικά αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αρχίσει τώρα η ενημέρωση των πολιτών», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι εξ`όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου, η κ. Πανά ανέφερε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται σε κεντρικά σημεία ενώ ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη διαδικασία αυτή, παράλληλα έχουν παραγγελθεί ψυγεία για τη φύλαξη των εμβολίων. 

Όσον αφορά το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια, δεδομένου ότι υπήρχε πίεση για την άμεση εξεύρεσή τους, η κ. Πανά σημείωσε πως γίνονταν κλινικές δοκιμές επί έξι μήνες και υπήρξε πλήρης καταγραφή της ασφάλειάς τους.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μελέτες, (φάση 1, φάση 2 και φάση 3) και ότι η κλινική μελέτη φάσης 3 είναι σημαντική γιατί μελετάται η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών λαμβάνεται γνωμοδότηση και αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπάρχει, είπε η κ. Πανά, και η μετεγκριτική φάση, δηλαδή συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους, και είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Κύπρο με ειδικό λογισμικό.

Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Τσιούτης πρόσθεσε πως υπήρχε ήδη μια μεγάλη έρευνα  από την περίοδο του SARS και αυτό βοήθησε στην εξοικονόμηση χρόνου όσον αφορά την εξεύρεση εμβολίων. 

Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι «βλέπουμε φως στο τούνελ».

Μετά τους εμβολιασμούς θα παρακολουθούνται τα αποτελέσματα, ωστόσο, η έναρξή τους δεν σηματοδοτεί και άρση των μέτρων.  

Διαβάστε επίσης 

Το ποσοστό των κρουσμάτων ανά επαρχία-Ποια περιοχή ξεπέρασε τη Λεμεσό(ΠΙΝΑΚΕΣ)

Εμβόλια COVID19:Ποιοι βάζουν πρώτοι, ποια έρχονται πρώτα - Το πλάνο Υπουργείου

Keywords
Τυχαία Θέματα