Κλινικοί Ψυχολόγοι και ΓΕΣΥ

Η ένταξη κλινικών ψυχολόγων στο ΓΕΣΥ δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό.

Η επιστροφή σε ένα βιοϊατρικό μοντέλο όπου ο προσωπικός και ειδικός γιατρός παραπέμπει στον κλινικό ψυχολόγο είναι από μόνο του οξύμωρο. Ποια εκπαίδευση επιτρέπει στον προσωπικό και ειδικό ιατρό να κάνει διαγνώσεις για θέματα ψυχικής υγείας; Χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος του Ιατρού πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο πως αντιλαμβανόμαστε την ψυχική υγεία στην Κύπρο.

O κλινικός ψυχολόγος θα βασίζεται στην κρίση

του Ιατρού για το εάν πρέπει το άτομο να παραπεμφθεί σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο; Η προσωπική μου αίσθηση είναι πως εάν κατανοείς την ψυχική υγεία με ένα ιατρικό μοντέλο, η οδός σου θα είναι να την θεραπεύσεις με ένα ιατρικό μοντέλο που είναι η παραπομπή σε ψυχίατρο και η φαρμακευτική αγωγή. Γνωρίζουμε από τις μετα-αναλύσεις πως η ψυχολογική θεραπεία υπερτερεί σε πολλές περιπτώσεις ως πρώτης γραμμή παρέμβασης για πληθώρα προβλημάτων ψυχικής υγείας όταν προέρχεται από εμπειρικά υποστηριζόμενες παρεμβάσεις. Εκτός της παραπομπής…που είναι η κρίση του πολίτη για να επιλέξει ο ίδιος να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο; O πελάτης θα μετατρέπεται ξανά ως ασθενής; Μια ταμπέλα που πήρε χρόνια να αποκεντρωθεί.

Πολλά ενοχλούν από τις αποφάσεις. Τόσο ο περιορισμένος αριθμός συνεδριών ανά δικαιούχο, ανά διάγνωση ανά έτος, όσο και η απόφαση για συμπερίληψη συγκεκριμένων διαγνώσεων έναντι άλλων που θα εμπίπτουν στο πλαίσιο παροχών. Σε αυτές για παράδειγμα δεν καλύπτονται οι αγχώδεις διαταραχές, (κοινωνική φοβία, κρίσεις πανικού κτλ.) συχνές δυσκολίες που διαχειρίζονται οι ειδικοί ψυχικής υγείας στο γραφείο τους.  Η επικέντρωση από την άλλη σε ένα διαγνωστικό μοντέλο δημιουργεί και πάλι ερωτηματικά για τους ειδικούς οι οποίοι αποφεύγουν την παθολογικοποίηση του ανθρώπινου ψυχισμού και προσπαθούν να δουλέψουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο με στόχο την βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Η ένταξη κλινικών ψυχολόγων στο γενικό σύστημα υγείας είναι μεν κατόρθωμα όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Αντρέας Χατζηκυπριανού

Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Keywords
Τυχαία Θέματα