Γιατί ενόχλησε τους Τούρκους o χάρτης του Sigmalive

Την έντονη ενόχληση του τουρκικού Τύπου προκάλεσε χθες δημοσίευμα και χάρτης του Sigmallive, το οποίο αναφερόταν σε αιγυπτιακό ρεπορτάζ που έκανε λόγο για έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ Αν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Καΐρου καρποφορήσουν και οι δυο χώρες συμφωνήσουν σε οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή, όπως άλλωστε έπραξε η Αίγυπτος με την Κύπρο

το 2003, τότε δημιουργείται μια συνεκτικότητα της ΑΟΖ Αίγυπτου-Ελλάδας-Κύπρου, την οποία η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στον χάρτη που δημοσίευσε το Sigmalive και για τον οποίον αντέδρασαν.

Συγκεκριμένα, τουρκικά δημοσιεύματα της Χουριέτ, της Ακσάμ και της Ίντερνετ Χαμπέρ κάνουν λόγο για «χάρτη-σκάνδαλο» που έχουν υπόψη στο κεφάλι τους και ‘αφανίζει’ τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο

Το γεωγραφικό σημείο κλειδί για να εφάπτονται οι ΑΟΖ των τριών χωρών είναι η επιρροή της ΑΟΖ του συμπλέγματος Καστελορίζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη), συνολικής έκτασης περίπου 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (χάρτης).

To τουρκικό επιχείρημα

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπου στο άρθρο 121, παράγραφος 2, αναφέρει πως όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, δεν αναγνωρίζει ούτε την ύπαρξη ΑΟΖ για Καστελόριζο ούτε ασφαλώς και την Κύπρο, όπου θεωρεί πως κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της.


Από το 2011, η Τουρκία κυκλοφορεί χάρτες που δείχνει την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά παραβίαση των κανόνων του UNCLOS.


Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι συχνά η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου. Δεν θέλει επ’ ουδενί, οι δυο χώρες μαζί με την Αίγυπτο να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, αφού εκεί φαίνεται πως κρύβονται σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. ΟΙ κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της ανησυχίας της Τουρκίας σχετικά με την πιθανή επιτυχία της Τριμερούς Ενεργειακής Συμμαχίας, που απειλεί τα συμφέροντά της στην Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και την ΕΕ, ενώ συγχρόνως ενισχύει το περιφερειακό καθεστώς τριών κρατών.



Δυο μέτρα &δυο σταθμά

Η υποκριτική στάση της Τουρκίας για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις φανερώνεται από το γεγονός πως, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποδέχεται συμφωνίες στη βάση της μέσης γραμμής, την ίδια ώρα έχει συμφωνήσει σε κάτι ανάλογο στη Μαύρη Θάλασσα, όπου, ωστόσο, έχει απέναντι ακριβώς, πλέον, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα