Η κλιμάκωση στο Μεσανατολικό σείει ΗΠΑ και Ευρώπη

Η κλιμάκωση της κρίσης στο Μεσανατολικό φέρνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο της προηγούμενης εβδομάδας, η Ουάσιγκτον πλέον προβληματίζεται για τα όρια της επιθετικότητας του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη ο αντισημιτισμός και ισλαμοφοβία έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Ο γαλλικός Τύπος ψάχνει πιθανή εμπλοκή της Μόσχας σε τέτοιου είδους φαινόμενα, ενώ την ίδια ώρα ο βρετανικός και

ισπανικός Τύπος εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που «τρέχουν» στον άξονα Λιβάνου-Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Αντικρουόμενες απόψεις για την τροπή των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και στο διεθνές σκηνικό πρόβαλλαν για μια ακόμη φορά τα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισραηλινός Τύπος εστίασε στις κινήσεις των συμμάχων του Ιράν. Ο δε, αραβικός Τύπος άσκησε κριτική στους υποστηρικτές του Ισραήλ.

Την άποψη ότι η προσέγγιση της Ιαπωνίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ξεχωρίζει μεταξύ των χωρών της G7, πρόβαλλε την προηγούμενη εβδομάδα ο ιαπωνικός Τύπος. Ο κινεζικός Τύπος δε, εστίασε στη σημασία της διατήρησης του διαλόγου και επικοινωνίας στον άξονα Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος εστίασαν στη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας και στην ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης αντιστοίχως.

Ο δυτικός και μεσανατολικός Τύπος

Η Priscilla Alvarez ανέφερε στο άρθρο «Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί το Ισραήλ για τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα», στις 7 Νοεμβρίου για το CNN ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από το Ισραήλ να μην ανακαταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση ήρθε μετά το σχόλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα έχει μεταπολεμικά τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα για αόριστο χρονικό διάστημα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα, άποψη που επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν έχει συζητήσει το μέλλον της διακυβέρνησης της Γάζας μετά την σύγκρουση και έχει επιμείνει στο ότι δεν μπορεί η Γάζα να επιστρέψει στον έλεγχο της Χαμάς. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ,  πρότεινε τη διακυβέρνησης της Γάζας από «εκείνους που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς». Αυτό το όραμα είναι διαφορετικό από το όραμα των Αμερικανών γεγονός που αποκαλύπτει μια αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των δύο εθνών. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως δηλώσει στο CNN ότι δεν έχουν σαφή αίσθηση των προθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς η Χαμάς. Παρά το εμφανές χάσμα μεταξύ της κυβέρνησής του και της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, δήλωσε ο Κίρμπι.

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι εκκλήσεις για τον τερματισμό των δεινών στη Γάζα γίνονται όλο και πιο δυνατές, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει πραγματικά κατάπαυση του πυρός» για τον Guardian, ο Nicholas Westcott συζητά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς πιθανόν να πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τη συνέχιση των συγκρούσεων. Στην ανάλυση που ήταν δημοσιευμένη στις 9 Νοεμβρίου, ο Westcott υποστηρίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός είναι απίθανη, δεδομένου ότι θα απαιτούσε και από τις δύο πλευρές όχι μόνο να συμφωνήσουν αλλά και να την τηρήσουν.

Επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο να μειωθεί η διεθνής υποστήριξη προς το Ισραήλ όσο συνεχίζεται η καταστροφή στη Γάζα. Ο Westcott προσθέτει ακόμη ότι οι εκεχειρίες και οι ανθρωπιστικές παύσεις δεν θα επιλύσουν τη σύγκρουση εάν δεν διαφανεί ένα σαφές τελικό σημείο. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την πόλωση της κατάστασης και διερωτάται αν η λύση των δύο κρατών είναι ακόμη βιώσιμη. Εναλλακτικά, προτείνει ότι μια λύση ενός κράτους με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ως πλήρεις και ισότιμους πολίτες μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για μια διαρκή ειρήνη. Ο αρθρογράφος επικρίνει την τρέχουσα στρατηγική του Ισραήλ και τη διαφθορά και τις δημοκρατικές αδυναμίες της Παλαιστινιακής Αρχής και καταλήγει λέγοντας ότι χωρίς μια σαφή στρατηγική, η σύγκρουση δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Αστέρια του Δαβίδ γκράφιτι στο Παρίσι: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη», που δημοσιεύτηκε στη Le Monde στις 8 Νοεμβρίου, οι Antoine Albertini, Damien Leloup και Florian Reynaud γράφουν πώς οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι η εμφάνιση γκράφιτι με το Αστέρι του Δαβίδ στο Παρίσι είναι μια πράξη αποσταθεροποίησης της Γαλλίας, και πως η εντολή για αυτήν έχει δοθεί από τον Μολδαβό επιχειρηματία Anatoli Prizenko. Ο εισαγγελέας του Παρισιού άφησε να εννοηθεί ότι το μαρκάρισμα μπορεί να έγινε κατόπιν αιτήματος ενός ατόμου που ζει στο εξωτερικό και η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον ανακριτή.

Το άρθρο αποκαλύπτει επίσης πώς οι φωτογραφίες των γκράφιτι μοιράστηκαν αποκλειστικά από λογαριασμούς της ρωσικής προπαγάνδας και δεν δημοσιεύτηκαν από καμία άλλη πηγή. Επίσης οι σχετικές εικόνες κυκλοφόρησαν ευρέως από το φιλορωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο "Doppelgänger".  Οι αρθρογράφοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των αρχικών καταθέσεων των υπόπτων και αναφέρουν ότι τα γκράφιτι ίσως να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δημιουργίας εντάσεων μεταξύ του γαλλικού πληθυσμού. Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν αλλάξει τακτική καθώς βασίζονται πλέον σε τοπικούς μεσάζοντες ή «πληρεξούσιους» για την εκτέλεση τέτοιου είδους εκστρατειών.

Σε ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Αντισημιτισμός και ισλαμοφοβία» στις 6 Νοεμβρίου για την El Pais, οι συντάκτες διερευνούν την παγκόσμια αύξηση των εγκλημάτων μίσους η οποία τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι σοκαριστικές εικόνες της σύγκρουσης, που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει οργή και έχουν οδηγήσει σε έξαρση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Οι συγγραφείς αναφέρουν διάφορα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, ως παραδείγματα της εν λόγω ανησυχητικής τάσης.

Τονίζουν την ανάγκη για αποφασιστική πολιτική δράση με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω  πόλωσης και της βίας. Ως θετικά βήματα αναφέρονται η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για την έκδοση νόμου κατά της ισλαμοφοβίας και η πολιτική μηδενικής ανοχής του αντικαγκελάριου της Γερμανίας απέναντι στον αντισημιτισμό. Οι συγγραφείς καταλήγουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη ισχυρής κυβερνητικής παρέμβασης για την αποτροπή της εξάπλωσης του μίσους και του εξτρεμισμού, τονίζοντας ότι καμία αιτία δεν μπορεί να δικαιολογήσει επιθέσεις κατά εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων. Κλείνοντας, προειδοποιούν ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς πιθανόν να πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό παγκοσμίως.

Σε άρθρο του Seth J. Frantzman για την Jerusalem Post με τίτλο «Το Ιράν επιδιώκει "ενιαίο μέτωπο" κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τη Συρία-Ιράκ», που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου αναφέρθηκε ότι το Ιράν ενοποιεί περισσότερα μέτωπα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ καθώς αυξάνονται οι απειλές που στρέφονται κατά της Τεχεράνης και των συμμάχων της. Αυτή η ενοποίηση περιλαμβάνει φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία που επικεντρώνονται σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων, καθώς και τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στην επιφάνεια τη στιγμή που πολεμικό υλικό εντοπίστηκε να περνά από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος. Ο υπαρχηγός της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ απείλησε να κλιμακώσει τις διασυνοριακές επιθέσεις εάν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι απειλές της Χεζμπολλάχ επαναλήφθηκαν από το φιλοκυβερνητικό ιρανικό πρακτορείο Fars News, το οποίο υποστήριξε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ εμπλέκονται στην εισβολή στη Γάζα. Το ιρανικό δημοσιογραφικό μέσο Tasnim περιγράφει λεπτομερώς περίπου 40 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι η ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ εκτείνεται από το νοτιότερο σημείο της κατεχόμενης Παλαιστίνης έως το βορειοανατολικό άκρο της Συρίας. Η ανάλυση σημειώνει επίσης ότι οι ιρανικοί αντιπρόσωποι στο Ιράκ και τη Συρία ενοποιούν τις προσπάθειές τους, με τις επιθέσεις σε βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία να παρουσιάζονται πλέον ανοιχτά. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) έχουν επίσης παρατηρήσει την αύξηση των απειλών από το Ιράν. Σε πρόσφατο άρθρο του, το INSS σημείωσε ότι το Ιράν πιέζει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη παγκόσμια διπλωματική εκστρατεία για να περιορίσει τον πόλεμο.

Σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Η αδιαφορία των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους για τη γενοκτονία στη Γάζα απαιτεί μια εντελώς νέα παγκόσμια τάξη», που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Al Mayadeen, ο F.M. Shakil επικρίνει τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους για αδιαφορία σχετικά με τις συγκρούσεις στη Γάζα. Αυτή η αδιαφορία σχετίζεται με το στόχο της αναμόρφωσης της παγκόσμιας τάξης η οποία σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι άδικα προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ.

Ο Shakil επικρίνει τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ και κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για την αποτυχία της να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα. Επικρίνει επίσης την έλλειψη καταδίκης από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειες του Ισραήλ. Ο συγγραφέας ζητά μια νέα παγκόσμια τάξη που θα είναι αμερόληπτη, δίκαιη και χωρίς διακρίσεις. Υπογραμμίζει ότι η εν λόγω αλλαγή είναι επείγουσα επικαλούμενος την πρόσφατη έκκληση του προέδρου Μπάιντεν για παγκόσμια ενότητα. Προσθέτει επίσης ότι η Ρωσία έχει απορρίψει την αμερικανοκεντρική παγκόσμια τάξη ενώ το Ιράν έχει κάνει έκκληση για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συστήματος καθώς τα σημάδια παρακμής του δυτικού κόσμου είναι πια εμφανή.

Ο Τύπος της Ασίας

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Japan Times με τίτλο «Εξηγώντας τη διαφοροποιημένη προσέγγιση της Ιαπωνίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς» που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου, ο Michael MacArthur Bosack υπογραμμίζει ότι η προσέγγιση της Ιαπωνίας είναι ξεχωριστή μεταξύ των χωρών της G7. Ο Bosack αναφέρει ότι τα τέσσερα θεμελιώδη σημεία στα οποία στηρίζονται οι πολιτικές απαντήσεις της Ιαπωνίας είναι η καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς, η αποχή από τον σχολιασμό του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός και η παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες. Συνεχίζοντας τονίζει ότι η Ιαπωνία έχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση που βασίζεται σε μια σειρά από διπλωματικές προσπάθειες όπως οι διμερείς δεσμεύσεις με 12 διαφορετικές κυβερνήσεις, η εργαλειοποίηση της προσωπικής διπλωματίας στην περιοχή, αλλά και η δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τόκιο έχει επίσης εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Χαμάς, ενώ έχει υποσχεθεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Ο συγγραφέας σημειώνει ότι η διαφοροποιημένη προσέγγιση και η ετοιμότητα της Ιαπωνίας να δράσει, παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης, θα μπορούσε να της επιτρέψει να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε από την China Daily στις 7 Νοεμβρίου με τίτλο «Η διαβούλευση για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων συμβάλλει στη σταθεροποίηση των δεσμών», τονίζεται ότι οι πρόσφατες διαβουλεύσεις Κίνας-ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και τη μη διάδοσή τους έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, την «εφαρμογή των διεθνών συνθηκών ελέγχου των όπλων και την πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών». Ενώ ορισμένοι έχουν περιγράψει την προθυμία της Κίνας να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις ως μια ρήξη με την μέχρι σήμερα στάση της, το άρθρο υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει.

Το Πεκίνο ήταν αρχικά απρόθυμο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα, καθώς η Ουάσιγκτον πρότεινε οι συνομιλίες να είναι τριμερείς με τη συμμετοχή της Μόσχας. Το Πεκίνο έκρινε ότι οι τριμερείς συνομιλίες δεν ήταν κατάλληλες δεδομένου του ότι η Κίνα έχει μικρότερο πυρηνικό το οποίο διατηρείται καθαρά για αμυντικούς σκοπούς. Οι τρέχουσες διαβουλεύσεις Κίνας-ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις προτεινόμενες τριμερείς συνομιλίες, είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Πεκίνου. Αυτές οι διαβουλεύσεις, αν και θεωρούνται από ορισμένους απλά ως μια χειρονομία καλής θέλησης ενόψει μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, κρύβουν μια ακόμη σημασία. Συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες σταθεροποίησης των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών, μειώνοντας τις στρατηγικές παρεξηγήσεις και τις πιθανές λανθασμένες εκτιμήσεις.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Σε άρθρο της Fantine Gardinier με τίτλο «Φυλάνε ο ένας τα νώτα του άλλου: Η "ευθυγράμμιση" Ρωσίας-Κίνας βοηθά και τα δύο έθνη να ευημερήσουν», που ήταν δημοσιευμένο στο Sputnik στις 9 Νοεμβρίου, τέθηκε επί τάπητος η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εν μέσω των δυτικών κυρώσεων. Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών ήταν εμφανής στο 3ο Φόρουμ Ζώνης και Δρόμου στο Πεκίνο, το οποίο τιμά τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου (BRI). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησαν για νέα οικονομικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 και μιας ψηφιακής συνιστώσας της BRI.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής KJ Noh, υπογραμμίζοντας τις αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως προς τις σχέσεις του με τις δυτικές δυνάμεις, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «εξαιρετικά σημαντική». Επίσης, ανέφερε ότι η ανακατεύθυνση φθηνής ενέργειας από την Ευρώπη στην Κίνα θα μπορούσε να επιταχύνει τη βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας. Ο Noh σημείωσε τη σημασία της προσωπικής παρουσίας του Πούτιν στο φόρουμ, καθώς αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός της περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο David Kirichenko, στο άρθρο του «Η ρωσική παραπληροφόρηση ασκεί επιρροή στο πεδίο της μάχης» στην ενημερωτική ιστοσελίδα Kyiv Independent στις 6 Νοεμβρίου 2023, εξετάζει τη στρατηγική χρήση της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ο αρθρογράφος αναφέρει την πρόσφατη απόφαση της Σλοβακίας, υπό τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ρόμπερτ Φίκο, να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία - μια κίνηση που θεωρείται νίκη της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας και μια πιθανή μετατόπιση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Κίεβο. Παρά τις στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις, ο Πούτιν πιστεύει ότι η αποδυνάμωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στη νίκη.

Στη Σλοβακία, μόνο το 40% των πολιτών αναγνωρίζει τη Ρωσία ως υποκινητή του πολέμου, πολύ λιγότερο από ό,τι στην Πολωνία, γεγονός που αντανακλά την αποτελεσματικότητα της ρωσικής παραπληροφόρησης. Επιπλέον, ο Kirichenko αναφέρει την αλλαγή στάσης στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρχίσει να εκφράζονται εναντίον της περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία. Παραθέτει περιπτώσεις σημαίνοντων προσωπικοτήτων όπως ο γερουσιαστής Josh Hawley και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson οι οποίοι επανεξετάζουν τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, και ισχυρίζεται ότι η ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης έχει επιτυχία. Ο Kirichenko τονίζει την ανάγκη η Δύση να δεσμευτεί πλήρως για τη νίκη της Ουκρανίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ρωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, ευρωπη, λωρίδα της γάζας, le monde, el pais, εν λόγω, cnn, guardian, λύση, monde, εμφάνιση, γαλλια, δραση, jerusalem, news, βασεις, νέα, ρωσία, japan, times, ιαπωνια, china, συμμετοχή, power, david, επιρροή, independent, σλοβακία, josh, βουλη, mike, Johnson, κυπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, σλοβακία, ρωσία, βραζιλια, γερμανια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ιραν, ιρακ, ισπανια, ισραηλ, κινα, ουκρανια, υεμενη, φωτογραφιες, ωρα, cnn, el pais, guardian, le monde, news, times, αδιαφορια, αυξηση, αρθρο, αυστρια, απλα, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γκραφιτι, γεγονος, γινονται, δευτερα, δοθει, δικτυο, εγινε, εγκληματα, εδαφος, ειρηνη, εκστρατεια, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, επιρροή, επιτυχια, ερχονται, ευθυνη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, λύση, λωρίδα της γάζας, νικη, νωτα, οικος, ορια, οραμα, ουασιγκτον, παρισι, πεδιο, πεκινο, πηγη, πολωνια, πουτιν, ρηξη, συντομα, σειρα, συμμετοχή, συρια, σημαδια, σχεδια, τυπος, τοκιο, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χασμα, ασφαλεια, βηματα, china, david, ενωση, independent, υπουργειο, εισβολη, japan, jerusalem, josh, monde, ομαδες, mike, οργη, πληροφοριες, power, ταξιδι, θετικα, υλικο
Τυχαία Θέματα