Η σημασία της θέσης της Βρετανίας για τα εγγυητικά δικαιώματα

Επαναβεβαίωση και δημοσίως της Βρετανικής θέσης, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί διατήρηση εγγυητικών δικαιωμάτων και ότι το παρόν σύστημα είναι αναχρονιστικό και πρέπει να αντικατασταθεί, όπως ακριβώς είχε καταθέσει το Λονδίνο στο Κραν Μοντανά, ζητά αυτή την ώρα από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως έπραξε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνάντηση του νωρίτερα με τον Βρετανό ομόλογο του Φίλιπ Χάμοντ,

ζητά επιπλέον, όπως το Λονδίνο ξεκαθαρίσει, επίσης δημόσια αν γίνεται, ότι οι διαδικασίες για το Brexit καμία σχέση έχουν με το Κυπριακό.

Κάτι που αν υλοποιηθεί θα αφαιρέσει το επικοινωνιακό όπλο της Τουρκίας που με προσχήματα καθυστερεί τις όποιες εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αποστολή Λουτ.

Βεβαίως, αυτό είναι το ένα κομμάτι της στρατηγικής Αναστασιάδη που αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών.

Το άλλο επίσης σημαντικό, όπως μαθαίνουμε, αφορά την ενημέρωση που προβαίνει προς την κυρία Μέι για την πρόταση του περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Όπως αποκάλυψε το Σίγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για την πρόταση του σε συνάρτηση με το devolution of powers του 1999 στην Μεγάλη Βρετανία.

Θα προσομοιάσει δηλαδή την πρόταση του με αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας περισσότερη συνταγματική αυτονομία σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία.

Όσον αφορά το Brexit, είναι ίσως το πρώτο θέμα καθώς καίει τόσο το Λονδίνο όσο και την Βρετανία.

Αυτό που μαθαίνουμε από την αποστολή της Λευκωσίας, που τώρα είναι στην Ντάουνιγκ Στριτ νούμερο 10, είναι πως σε τρεις πυλώνες αναμενόταν να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το Brexit η Λευκωσία θέλει να λάβει διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο ότι θα αποφευχθεί το no deal Brexit.

Αλλά και πως αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα πληγούν ούτε κατ’ ελάχιστον τα δικαιώματα των πολιτών που διαμένουν στις Βρετανικές βάσεις, τα οποία καλύπτονται από τα σχετικά άρθρα της συνθήκης προσχώρησης.

Δεύτερος πυλώνας, και εδώ αναμένονται θετικές ανακοινώσεις αφορά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη των περιουσιών κατοίκων των Βάσεων που δεν εμπίπτουν στις αμιγώς στρατιωτικές ζώνες.

Όπως άλλωστε προανήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπάρχει τελική συμφωνία για έναρξη υλοποίησης των όσων διελάμβανε η συμφωνία Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου του Γενάρη του 2014. Τέλος, αν και ακόμη αναμένεται η μελέτη της Νομικής Υπηρεσίας μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμενόταν να θέσει το ζήτημα κυρίως σε ό,τι αφορά την οπτική γωνία του Λονδίνου αλλά και σε συνάρτηση με το ενδεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού.

Να σας πω, κλείνοντας, ότι νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτός από τον Πρίγκιπα και διάδοχο του Θρόνου στην Μεγάλη Βρετανία Κάρολο και τον Δούκα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ.

Ενώ, αύριο το μεσημέρι θα έχει πολύ σημαντική συνάντηση με την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα