Η τεχνολογική αλλαγή και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο

Η έρευνα «Banana Skins» καταγράφει τις αντιλήψεις του κλάδου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει

Νέα έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών και στενών παρατηρητών του κλάδου καταδεικνύει ότι η ικανότητα της παγκόσμιας ασφαλιστικής βιομηχανίας να χειριστεί τις διαρθρωτικές και τεχνολογικές αλλαγές αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Στην τελευταία έρευνα του Κέντρου Μελετών Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας (CSFI) με τίτλο «Insurance Banana Skins 2017», που διενεργήθηκε με τη στήριξη της PwC,

συμμετείχαν 836 επαγγελματίες και παρατηρητές του κλάδου από 52 χώρες, με στόχο να καταγραφούν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που διαβλέπουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η διαχείριση της αλλαγής κατατάσσεται στην πρώτη θέση μιας ομάδας επιχειρησιακών κινδύνων που βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της κατάταξης. Στην έκθεση εκφράζονται επίσης ανησυχίες για την ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εξαιρετικά σημαντική ατζέντα της ψηφιοποίησης, του νέου ανταγωνισμού, των ενοποιήσεων και της μείωσης των δαπανών, λόγω κυρίως των ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τις ασφαλιστικές αγορές. Αναφέρονται ως παραδείγματα τα οχήματα χωρίς οδηγό, το «διαδίκτυο των πραγμάτων» και η τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά το ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαβλέπουν κάποιες ενδείξεις ανάπτυξης, δεν καταγράφεται ισχυρή εμπιστοσύνη για ανάκαμψη, λόγω κυρίως της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, του κινδύνου για άνοδο του προστατευτισμού στη μετά-Τραμπ εποχή και του αυξημένου λαϊκισμού στην Ευρώπη. Παρόλο όμως που ο κίνδυνος πολιτικών παρεμβάσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θεωρείται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ως πηγή ελάχιστου κινδύνου για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα για όσους δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμιστικός κίνδυνος, που βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης στις τρεις τελευταίες εκδόσεις της έρευνας, δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη πεντάδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές έχουν πλέον ενσωματωθεί στις εργασίες του κλάδου (π.χ. Πλαίσιο Φερεγγυότητας 2), παρά το γεγονός ότι το κόστος και η περιπλοκότητα της ρύθμισης εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η ικανότητα του κλάδου να προσελκύει και να διατηρεί ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία, ιδιαίτερα σε σχέση με τον χειρισμό των ψηφιακών προκλήσεων.

Κάνοντας μια γενική εκτίμηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι το ασφαλιστικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο Δείκτης «Banana Skins» 2017, που καταγράφει τις ανησυχίες των ασφαλιστών, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα η ετοιμότητα του κλάδου να χειριστεί τους εν λόγω κινδύνους έχει μειωθεί από το 2015.

H Ανδρούλλα Σ Πήττα, Υπεύθυνη Συνέταιρος για τον ασφαλιστικό τομέα στην PwC Κύπρου ανέφερε σχετικά: «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους κινδύνους που διαβλέπουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Το εύρημα αυτό συνάδει και με τα σχόλια που εισπράττουμε από τους πελάτες μας μετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ. Τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο αφορούν την επιχειρησιακή λειτουργία, τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και τις προκλήσεις που επιφέρει η τεχνολογία γενικότερα αλλά και την απόδοση των επενδύσεών τους, ενόσω οι CEOs εξετάζουν τα αποτελέσματα των οργανισμών τους. Υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις στην τεχνολογία και την ασφάλεια ώστε οι εταιρίες να διατηρήσουν την κερδοφορία τους καθώς οδεύουν προς το 2020».

Έρευνα Insurance Banana Skins 2017

(στην παρένθεση η κατάταξη του 2015)

1

Διαχείριση αλλαγής (6)

2

Κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο (4)

3

Τεχνολογία (-)

4

Επιτόκια (3)

5

Απόδοση επενδύσεων (5)

6

Ρύθμιση (1)

7

Μακροοικονομία (2)

8

Ανταγωνισμός (-)

9

Ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό (15)

10

Εγγυημένα προϊόντα (7)

11

Πολιτικές παρεμβάσεις (16)

12

Επιχειρηματικές πρακτικές (11)

13

Μείωση δαπανών (-)

14

Ποιότητα διαχείρισης (12)

15

Ποιότητα διαχείρισης κινδύνου (10)

16

Κοινωνικές αλλαγές (20)

17

Φήμη (18)

18

Ανάπτυξη προϊόντων (17)

19

Εταιρική διακυβέρνηση (21)

20

Διαθεσιμότητα κεφαλαίου (22)

21

Σύνθετα εργαλεία (25)

22

Brexit (-)

Keywords
Τυχαία Θέματα