Ιδού η Έκθεση της Ελεγκτικής για τα «χρυσά διαβατήρια»

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σχετικά με τα ευρήματα από τη διερεύνηση της παραχώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Με βάση τα ευρήματα της Έκθεσης, το επενδυτικό πρόγραμμα «παρέμεινε σαθρό μέχρι τέλους, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό

Συμβούλιο.

Τονίζεται πως υπήρξε απώλεια €200 εκ. από το ΦΠΑ και απώλεια €25 εκ. από μη είσπραξη τελών. Την ίδια ώρα, προστίθεται πως ακυρώθηκαν συμβόλαια αξίας €1 δις, ενώ εκκρεμούν συμβόλαια €3,5 δις.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται «η σαθρότητα των διαδικασιών που ακολουθούνταν και η ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας και/ή ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από διάφορα πρόσωπα. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι πιο πάνω επτά περιπτώσεις και να εξεταστεί κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα», αναφέρει η Ελεγκτική. 

Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος το 2007 μέχρι τη λήξη του, παραχωρήθηκε η Κυπριακή υπηκοότητα σε 3.517 πρόσωπα τα οποία θεωρήθηκαν επενδυτές και σε 3.810 πρόσωπα τα οποία πολιτογραφήθηκαν ως μέλη της οικογένειάς τους (ως σύζυγοι, ως ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και 221 ως γονείς).

Επίσης, πολιτογραφήθηκε μεγάλος αριθμός προσώπων ως ανήλικα τέκνα των πιο πάνω, για τα οποία δεν λήφθηκαν πλήρη στοιχεία και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο του παρόντος ελέγχου, σημειώνεται στην Έκθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιδού, Έκθεση, Ελεγκτικής,idou, ekthesi, elegktikis