Ημέρα μνήμης και ενότητας

Μήνυμα συστράτευσης και εθνικής περισυλλογής στέλνουν τα κόμματα
Πρόεδρος και ΑΚΕΛ καλούν τους Ε/κ να παραδεχθούν τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν σε λύση επανένωσης και συμβίωσης με τους Τ/κ

Με αφορμή τα σαράντα ένα χρόνια από τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που είχαν ως αποτέλεσμα την de facto διχοτόμηση της πατρίδας μας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξέφρασε χθες, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

των Αντιπροσώπων, την ανάγκη για ενότητα και συστράτευση, με στόχο την εξεύρεση μιας σωστής λύσης του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του, επισήμανε πως έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, οφείλουμε να εργαστούμε με σύμπνοια για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του και να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας για τη λύση του Κυπριακού, σημείωσε πως καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να παραδειγματιστούμε από τις αποτυχίες και τα αποτελέσματα της διχόνοιας, και να παραμερίσουμε έριδες και μικρότητες. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η χθεσινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της ελευθερίας, και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πικρή αλήθεια
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας άπαντες σε ενότητα, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και σύνεση. Μιλώντας για τις επιπτώσεις της εισβολής στις μεταγενέστερες γενεές, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως «η πατρίδα μας παραμένει καθηλωμένη στην αναζήτηση του αυτονόητου σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Της δυνατότητας να δημιουργούμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Της ελπίδας να φτιάξουμε για την Κύπρο και όλους τους πολίτες της ένα λαμπρό μέλλον, αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών του λαού μας. Γιατί μία είναι η πικρή αλήθεια: Μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες». Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε πως στόχος του αγώνα της επανένωσης είναι η δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, ούτως ώστε να «μπορέσουμε επιτέλους ολόκληρος ο λαός να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Προσχεδιασμένο έγκλημα
Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως το 1974 ο λαός μας προδόθηκε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προδόθηκε από τους εκτός αλλά και τους εντός Κύπρου. Με ένα έγκλημα προσχεδιασμένο αρκετά χρόνια πριν». Αναφερθείς στο Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιοι δεν βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τον κακό τους εαυτό και καταψήφισαν το Πόρισμα της Επιτροπής.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης ότι, αν το λέμε και το εννοούμε όλοι μας πως θέλουμε την επανένωση του τόπου μας και να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε ένα επανενωμένο κράτος, τότε, όπως είπε, θα πρέπει να τολμήσουμε «να παραδεχθούμε τα ολέθρια και εγκληματικά λάθη του παρελθόντος», θα πρέπει να «παραδεχθεί η δεξιά και άλλοι, ότι οι ανέξοδες πατριωτικές ρητορείες και η ευκολία με την οποίαν ανακηρύχθηκαν ήρωες και δαφνοστεφανώνονται μέχρι σήμερα άνθρωποι, που αποδεδειγμένα είχαν το δικό τους μερτικό στο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, απλώς προκαλούν την ίδια την ιστορική αλήθεια».

Μονόπλευρες υποχωρήσεις
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως, δυστυχώς, λόγω εφησυχασμού, τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλά έργα να επιδείξουμε και να προτάξουμε σε ανταπόδοση των θυσιών των ηρώων μας, ενώ παράλληλα αρκετοί στη δική μας πλευρά έχουν πείσει τον εαυτό τους πως είναι οι Ε/κ που ευθύνονται για τη μη λύση του Κυπριακού και όχι η Τουρκία. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οι μονόπλευρες και μονομερείς υποχωρήσεις δεν φέρνουν πρόοδο, αλλά τη διολίσθηση σε τουρκικές θέσεις και δυστυχώς αυτό διαπιστώνουμε και σήμερα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει πλήρως τις «συγκλίσεις» και υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, ξένους δικαστές, εγγυημένες πλειοψηφίες, βασικές ελευθερίες των Τούρκων και τα δικαιώματα των «χρηστών».

Λύση που να αντέχει
Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Βαρνάβα, μιλώντας για τα γεγονότα του ΄74, είπε ότι το πραξικόπημα άνοιξε την Κερκόπορτα στην καραδοκούσα Τουρκία, η οποία ανέμενε με υπομονή τους Εφιάλτες του Ελληνισμού για να κινηθεί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, ενώ η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία. «Δεν θα δεχθούμε λύσεις που καταστρατηγούν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εκ περιτροπής προεδρίες και σταθμισμένη ψήφο, και τη φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας», πρόσθεσε.

Τα κακά της διάσπασης
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε ως εφιαλτική στιγμή τη 15η Ιουλίου 1974, υπενθυμίζοντας πως η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά φέρνουν. Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού, ο κ. Συλλούρης σημείωσε: «Η Τουρκία υλοποιεί σταθερά τον στόχο της να αποδεχτεί η διεθνής κοινότητα την ύπαρξη δύο λαών και δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε απώλεια των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που απέκτησε με την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου».

Λείπει η πίστη και η αντοχή
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε τον κίνδυνο που διατρέχουμε λόγω των σχεδιασμών της Τουρκίας, λόγω έλλειψης προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασία εκ μέρους της πλευράς μας.

Κινδυνεύουμε, σημείωσε, επειδή ελλείπει η αποφασιστικότητα και η σοφία, η πίστη και η αντοχή, ο δυναμισμός και η διεκδικητικότητα, η ενότητα και η σύμπνοια, η ελπίδα και το όραμα από αυτούς που ηγούνται και παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις για τον λαό μας.

Κίνδυνος για Κ.Δ.
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι 41 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι μονόδρομος, γιατί δεν αποβλέπει σε λύση, αλλά σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως «ο κ. Αναστασιάδης χειρίζεται το Κυπριακό όπως ο προκάτοχός του, χωρίς να ακούει, χωρίς να συμβουλεύεται και χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων του κυπριακού λαού».

Δώρα στην Τουρκία
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι με το πραξικόπημα ξεκίνησε το μεγάλο δράμα της πατρίδας μας, λέγοντας ότι ήταν το δώρο στην Τουρκία και η πρόφαση για να εισβάλει στο νησί και να υλοποιήσει τα σχέδιά της. «Δυστυχώς, δεν δέχομαι τα περί διχασμού και το ότι είμαστε τότε χωρισμένοι σε στρατόπεδα, ήταν η Χούντα και μερικοί ανόητοι στην Κύπρο που υλοποίησαν τα σχέδιά τους», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα