Κηδεύτηκε ένας από τους πρώτους νεκρούς της Εισβολής

Μετά από 45 χρόνια η κηδεία του θυσιασθέντα την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974, πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής, 19χρονου τότε πολεμιστή του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ΣΩΤΗΡΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ από τον σκλαβωμένο Τράχωνα, αριστούχου απόφοιτου του σκλαβωμένου Γυμνασίου Νεαπόλεως, τα Μαρτυρικά Οστά του οποίου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στον σκλαβωμένο Κοντεμένο, όπου την 20η Ιουλίου 1974, οι φάλαγγες των οχημάτων του 286ΜΤΠ όπως και του 281ΤΠ, που έσπευδαν από τη Λευκωσία για ν’ αποκρούσουν την τουρκική

εισβολή στην Κερύνεια, υπέστησαν τους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ θυσιάστηκε βάλλοντας κατά των τουρκικών αεροπλάνων με το τυφέκιο του Λι-Ένφιλντ Νο-4 (άλλως «Μαρτίνι»).

Η κηδεία του Ήρωα τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο εν εκτοπισμώ ανεγερθέν στον Προσφυγικό Συνοικισμό Στροβόλου, πιστό αντίγραφο του σκλαβωμένου Ιερού Ναού Παναγίας του Τράχωνα, προϊσταμένου του επισκόπου της σκλαβωμένης Μεσαορίας Γρηγόριου.

Οι τότε 19χρονοι και 20χρονοι συμπολεμιστές του, γέροντες πλέον, με τις στρατιωτικές στολές και τα σήματα της ηρωικής μονάδας τους, εναλλάσσονταν ως Τιμητική Φρουρά στην λειψανοθήκη με τα Μαρτυρικά Οστά του ηρωικού Σωτήρη. Μαζί με τ’ αδέλφια και τους συγγενείς του Ήρωα παρόντες και οι τότε συμμαθητές και συμμαθήτριες του στο Γυμνάσιο της σκλαβωμένης από το 1974 Νεάπολης.

Στο προαύλιο του ναού, το όνομα του ηρωικού Σωτήρη, είναι χαραγμένο στο Μνημείο των Ηρώων και Αγνοουμένων από το 1963-64, έως και το 1974, με τελευταίο το όνομα του δολοφονηθέντος από πράκτορες των Τούρκων ηρωικού Αγωνιστή της Λευτεριάς, ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

Η ΦΡΙΚΗ της 20ης Ιουλίου 1974 στις πράγματι ΠΡΟΔΟΜΕΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, τεκμηριώθηκε και από την τραγική τύχη που η χουντική προδοσία των πραξικοπηματιών επιφύλαξε στο 286ΜΤΠ:

Το μοναδικό τότε Μηχανοκίνητο Τάγμα της Εθνικής Φρουράς ήταν την Παρασκευή 19.7.1974 με τα παλιά ρωσικά τεθωρακισμένα του οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR, στο παλιό στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας, διατεταγμένο από τους διενεργήσαντες το Πραξικόπημα, ταξίαρχο Μιχ. Γεωργίτση και τους λοιπούς συνεργάτες του στο ΓΕΕΦ.

Όταν την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974, όλες οι πληροφορίες επιβεβαίωναν ότι ο τουρκικός αποβατικός στόλος κατευθυνόταν προς την Κερύνεια, ο Διοικητής του 286ΜΤΠ αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπούτος απ’ το Ναύπλιο, όπως και άλλοι Διοικητές άλλων κρίσιμης σημασίας Μονάδων της ΕΦ, οι οποίες βρίσκονταν λόγω Πραξικοπήματος καθηλωμένες στη Λευκωσία, έσπευσαν στο χουντοκρατούμενο ΓΕΕΦ ζητώντας την άδεια οι μονάδες τους να φύγουν αμέσως τη νύχτα για τους χώρους στην Κερύνεια κ.α., που τα σχέδια άμυνας πρόβλεπαν για την πολεμική αποστολή αντιμετώπισης της τουρκικής εισβολής.

Η Χούντα από την Αθήνα και οι Πραξικοπηματίες του ΓΕΕΦ τους το απαγόρευσαν. Δεν επέτρεψαν ούτε καν στο 251 Τάγμα Πεζικού της Κερύνειας, του ηρωικού αντισυνταγματάρχη Παύλου Κουρούπη να ταχθεί στις προβλεπόμενες θέσεις απόκρουσης του Αττίλα στο Πέντεμιλι.

Η διαταγή προς τους σπεύσαντες στο ΓΕΕΦ Διοικητές των μονάδων ήταν «η Αθήνα μας βεβαιώνει ότι δεν τρέχει τίποτε. Κύριοι πάτε για ύπνο».

Έτσι το 286ΜΤΠ, όπως και το 281ΤΠ της Μύρτου έμειναν τη νύκτα της 19ης Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία και διατάχθηκαν εν τέλει να κινηθούν προς την Κερύνεια μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής το πρωί του Σαββάτου, υπό το φως της ημέρας, εύκολος πλέον στόχος της τουρκικής αεροπορίας στον Κοντεμένο. Εκεί τραυματίστηκε κρίσιμα, για να εκπνεύσει αργότερα και ο Διοικητής του 286ΜΤΠ αντισυνταγματάρχης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα