Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες

Ούτε και χθες βρέθηκε λύση για τη διαχείριση της Λαϊκής
Τη Βουλή προβληματίζει το ενδεχόμενο να εξέλθει η Λαϊκή από το καθεστώς εξυγίανσης και ν' ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των θυγατρικών της στο εξωτερικό

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.

Όπως

έγραψε χθες η ιστοσελίδα Stockwatch, οι πιστωτές της Λαϊκής αξιώνουν την ανάληψη της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, ενώ ο προβληματισμός της Επιτροπής Οικονομικών εστιάζεται στην περίπτωση εκείνη που η Λαϊκή Τράπεζα θα βγει από το καθεστώς εξυγίανσης και δυνατόν να υπάρχει κίνδυνος να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των θυγατρικών της ως αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων από τις Αρχές των χωρών καταγωγής τους. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίας μεγάλης αξίας για τους πιστωτές.

Πάντως η οποία νομοθετική ρύθμιση υπάρξει, θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου, αφού από την 1/1/2016 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εξυγίανσης της Ε.Ε.

Επιστολές στη Βουλή
Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας, Κρις Παύλου, με επιστολές τους προς τη Βουλή, καλούν το νομοθετικό Σώμα να είναι προσεκτικό σε σχέση με τις επενδύσεις της Λαϊκής σε θυγατρικές τράπεζες του εξωτερικού, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λήψης μέτρων από τις εποπτικές Αρχές, των θυγατρικών των τραπεζών, καθώς θα επηρεάσουν δυσμενώς την αξία της Λαϊκής.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να αρθούν τα προβλήματα, ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) διαφοροποίησε την πρότασή του, προτείνοντας να παραμείνει η Λαϊκή Τράπεζα υπό το καθεστώς εξυγίανσης. Ο ΣΥΚΑΛΑ εμμένει, ωστόσο, στη θέση η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας να γίνεται από τους πιστωτές.

Οι θέσεις του ΣΥΚΑΛΑ
Εκ μέρους του ΣΥΚΑΛΑ, ο Δημήτρης Ιωαννίδης δήλωσε πως σε περίπτωση που στο ψήφισμα των πιστωτών δεν προνοείται ρητά ο τερματισμός της εξυγίανσης της Λαϊκής, τότε θα βρίσκονται σε εξυγίανση μόνο τα περιουσιακά της στοιχεία. Υπέδειξε, επίσης, ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι εκτός Λαϊκής, σημειώνοντας ότι θα αναδιοργανωθούν με άλλον τρόπο.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύθηκε όπως η Αρχή Εξυγίανσης μελετήσει το νέο κείμενο και τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που είναι γενικός ο νόμος θα επηρεάσει μελλοντική εξυγίανση τραπεζών, ενώ θα επηρεαστεί και η FBME, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής ανέφερε, τέλος, πως παραμένει ο κίνδυνος ανάκλησης των αδειών των θυγατρικών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, σε δική της τοποθέτηση εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πρόταση, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστούν δύο διαχειριστές.

Εκπρόσωπος του ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε πως η καλύτερη λύση είναι όπως η Κεντρική Τράπεζα εκδώσει διάταγμα για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, τονίζοντας πως παραμένει η ευθύνη στη Κεντρική και τα περιουσιακά στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο.
Τέλος αναφέρθηκε ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα αναμένονται εξελίξεις σε τρεις θυγατρικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα