Στη δημοσιότητα οι οικονομικές συναλλαγές της Κυβέρνησης

Στη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών συναλλαγών της Κυβέρνησης που αφορούν δαπάνες για το 2014 προχωρεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα, ενώ σε ειδικό κατάλογο απαριθμεί όσους έλαβαν από το κράτος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημοσιοποίηση γίνεται για πρώτη φορά και αφορά στοιχεία του 2014.

«Το Γενικό Λογιστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα εφαρμόσει τις πρόνοιες του νόμου με τη δημοσιοποίηση όλων των συναλλαγών που αφορούν δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται

και οι χορηγίες), σε ετήσια βάση για κάθε Τμήμα / Υπηρεσία / Ειδικό Ταμείο, με ανάλυση τού κάθε κονδυλίου δαπάνης ανά προμηθευτή/πρόσωπο που έλαβε την πληρωμή».

Οι καταστάσεις αυτές δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας www.treasury.gov.cy

Προστίθεται ότι «σε συνολική βάση για όλη την Κυβέρνηση δημοσιεύονται όλοι οι προμηθευτές / λήπτες πληρωμών που έλαβαν κατά το 2014 πέραν του €1.000.000».

Σημειώνεται ότι τα ποσά που παρουσιάζονται στις αναλυτικές καταστάσεις αφορούν στις συνολικές πληρωμές που έλαβε κάποιο πρόσωπο κατά το έτος 2014 από συγκεκριμένο κονδύλι δαπανών συγκεκριμένου Τμήματος / Υπηρεσίας / Ειδικού Ταμείου.

Οι πληρωμές που αφορούν ποσά κάτω των €5.000 που καταβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, παρουσιάζονται συνοπτικά και δεν εμφανίζεται το όνομα του φυσικού προσώπου για πληρωμές που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. θέματα υγείας).

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, δεν παρουσιάζεται το όνομα του φυσικού προσώπου για πληρωμές που αφορούν προσωπικές απολαβές και έξοδα που έγιναν από υπαλλήλους για υπηρεσιακούς σκοπούς.

Προστίθεται ότι πληρωμές που αφορούν θέματα ασφάλειας και επιστροφές εσόδων παρουσιάζονται συνοπτικά.

Συμπληρώνεται ότι στις περιπτώσεις που, κατά την πληρωμή κάποιου προμηθευτή, αποκόπηκαν ποσά λόγω συμψηφισμού του καταβλητέου ποσού με οφειλές προς το κράτος, το ποσό που παρουσιάζεται είναι το ποσό πριν από την αφαίρεση του συμψηφιζόμενου ποσού.
Τέλος αναφέρεται ότι ποσά που παρουσιάζονται με αρνητικό πρόσημο αφορούν αποκοπές που έγιναν κατά την πληρωμή κάποιου προμηθευτή και αφορούν συνήθως κρατήσεις για συμβόλαια ή αποκοπές για ΦΠΑ και Αμυντική Εισφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα