Κίνηση "ματ" από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στην ΣΚΤ

Σε μια κίνηση, η οποία προκαλεί αίσθηση και σίγουρα θα συζητηθεί προχώρησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Συγκεκριμένα, έγκυρες πηγές ανέφεραν στο SIGMA ότι:

«Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θεωρεί ότι οι εξασφαλίσεις των μη εξυπηρετούμενων, τερματισμένων για ένα χρονικό διάστημα, στεγαστικών δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, δεν έχουν αξία».

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο SSM προχώρησε και στην δραστική

μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, οι οποίες αφορούν στα υπόλοιπα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SIGMA, η Φρανκφούρτη έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, τις προηγούμενες μέρες.

Με απλά λόγια ο ευρωπαίος επόπτης εκτιμά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάκτησης από τον Συνεργατισμό των εξασφαλίσεων των στεγαστικών του δανείων, που αφορούν στεγαστικά, τερματισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως είχε αποκαλύψει προ καιρού το SIGMA και η «Σημερινή» κατά την επίσκεψη της Επικεφαλής του Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, στην Κύπρο στις 14 Φεβρουαρίου, είχε έρθει για επιτόπιο έλεγχο στον Συνεργατισμό και κλιμάκιο Γάλλων τεχνοκρατών.

Εξαρχής το συμπέρασμα του ελέγχου ήταν ότι η διάρθρωση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού το καθιστά δυσκολοκατάβλητο, λόγω της μεγάλης του έκθεσής σε στεγαστικά κυρίως δάνεια, που στις πλείστες των περιπτώσεων αφορούν πρώτη - κύρια κατοικία.

Ο ευρωπαίος επόπτης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στον χρόνο, ο οποίος απαιτείται για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων.

Το νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο επιμηκύνει αυτό τον χρόνο. Με απλά λόγια το μέτρο των εκποιήσεων είναι βραχυκυκλωμένο και δεν αποδίδει.

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται αύξηση των προβλέψεων, που τηρεί ο Συνεργατισμός για αυτά τα δάνεια και η εξίσωση βγάζει στο προσκήνιο σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή στον Συνεργατισμό, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί ως προς την ολοκλήρωσή της, αλλά ως προς την έκβασή της.

Είναι κοινό μυστικό στους τραπεζικούς κύκλους ότι η Φρανκφούρτη δεν ευνοεί το σενάριο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Συνεργατισμού.

Η κίνηση του ευρωπαίου επόπτη «σπρώχνει» τα πράγματα προς την κατεύθυνση της απόκτησης του «υγιούς» κομματιού του Συνεργατισμού από επενδυτή και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Δανείων στο «κακό» του κομμάτι, το οποίο θα παραμείνει στο κράτος.

Αυτή η κίνηση εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει, λόγω αυξημένου κόστους, τους υποψήφιους επενδυτές από του να προχωρήσουν σε κατάθεση δεσμευτικής πρότασης για το σύνολο του Συνεργατισμού.

Την ίδια ώρα, στέλνει με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στις κυπριακές Αρχές ότι θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθούν στις τράπεζες όλα τα εργαλεία για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θετικό είναι ότι η πρόθεση υπάρχει και διαφάνηκε στην πρόσφατη σύσκεψη Αρχηγών στο προεδρικό.

Επιπλέον, πέραν των προθέσεων σύμφωνα με πληροφορίες του SIGMA η Κεντρική Τράπεζα έχει ετοιμάσει ήδη τα νομοσχέδια, που αφορούν στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, τα οποία βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα νομοσχέδια αφορούν:

1) Απλούστευση του νόμου των εκποιήσεων.

2) Απόσυρση παραμέτρων του πλαισίου αφερεγγυότητας, ώστε να καθίσταται δυνατή και η εκποίηση πρώτης κατοικίας.

Στόχος των αλλαγών είναι να καταστεί αποτελεσματικό το μέτρο των εκποιήσεων διευθετώντας και το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από τις παραδοχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τον Συνεργατισμό.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό και για την πορεία της οικονομίας του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος θα προχωρήσει σε κινήσεις θωράκισης του Συνεργατισμού, οι οποίες θα γίνουν αφενός μέσω κατάθεσης ενός σεβαστού ποσού και αφετέρου με την έκδοση ομολόγου στην εγχώρια αγορά.

Εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η άτυπη αυτή συνεδρίαση δεν γίνεται για τον Συνεργατισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα