Κύκλωμα δικηγόρων και μεταφραστών κερδοσκοπούν σε βάρος μεταναστών(ΒΙΝΤΕΟ)

Στα άδυτα μιας σκοτεινής οδού εκμετάλλευσης παράτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου, επιχειρεί με έρευνα του το ΣΙΓΜΑ.

Το προαύλιο του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας έχει μετατραπεί σε ανατολίτικο παζάρι, όπου κερδοσκοπούν κυκλώματα δικηγόρων και μεταφραστών, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι φέρονται να χρηματίζονται.

Στοιχεία, τα οποία συλλέγει εδώ και μέρες το ΣΙΓΜΑ, καταμαρτυρούν πως έχει στηθεί μια ολόκληρη

βιομηχανία κερδοσκοπίας.

Το ψηφιδωτό της κερδοφορίας

- Μεταφραστές στημένοι στον προαύλιο χώρο του Δικαστηρίου, λαμβάνουν από 50 μέχρι 160 ευρώ για να συμπληρώσουν αιτήσεις προσφυγών σε αιτητές.

- Δικηγόροι με αντιπροσώπους στον χώρο του Δικαστηρίου, αναλαμβάνουν να διαχειριστούν υποθέσεις νομικών αρωγών και ταυτοχρόνως πληρώνονται από αιτητές.

- Δικηγόροι υπόσχονται ακόμα και εικονικούς γάμους για να διασφαλίσουν το χαρτί της παραμονής αιτητών στην Κύπρο.

Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία μετανάστριας, η οποία θέλοντας να κάνει χρήση του δικαιώματος προσφυγής, έπεσε στην ανάγκη μεταφραστή για να της συμπληρώσει την αίτησή στο Δικαστήριο.

Τρόμος και ομερτά κυριαρχούν στην κατάμεστη με μετανάστες αυλή του Δικαστηρίου, των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί.
Αντικρύζουν με καχυποψία και  ενδοιασμούς την κάμερα, την οποία και αποφεύγουν.

Μετά φόβου Θεού, κάποιοι αποτόλμησαν να μιλήσουν στο ΣΙΓΜΑ, αρνούμενοι όμως να καταγραφούν στην κάμερα ή ακόμα και να ηχογραφηθούν.
Τα όσα μας εκμυστηρεύτηκαν, όμως, αποτυπώνουν το πως αποτιμάται η αξία της ανθρώπινης ψυχής.

«Ήρθα ως φοιτητής από την Ινδία. Προχώρησα σε αίτηση για άσυλο, η οποία απορρίφθηκε. Με προσέγγισε έξω από το Δικαστήριο ένας μεταφραστής, ο οποίος μου συμπλήρωσε την αίτηση για νομική αρωγή και του έδωσα 100 ευρώ», είπε Ινδός φοιτητής.

Αποτυπώνουν, όμως πέραν της κερδοσκοπίας και την παρανομία που συντελείται εις βάρος τους, αλλά και εις βάρος μιας χώρας με ισχνές αντοχές για αποδοχή μεταναστών.

Διάλογοι αποδεικνύουν το καλοστημένο έργο

- Τι κάνεις εδώ;

- Αναμένω τον δικηγόρο, που θα έπρεπε να είχε έρθει στις 10.

- Τι αναμένεις από τον δικηγόρο;

- Εξασφάλισα νομική αρωγή και του έδωσα και 300 ευρώ για να αναλάβει την υπόθεση μου, αλλά τώρα δεν μου απαντά το τηλέφωνο.

Τα κυκλώματα, τα οποία λαμβάνουν "μαύρα" χρήματα, συντηρούν το μεταναστευτικό, αντιδρώντας τάχατες -κατά καιρούς- για τα δικαιώματα των μεταναστών, τα οποία οι ίδιοι καταλύουν.

Κάθε μήνα καταχωρούνται 900 προσφυγές, και το εν λόγω ζήτημα τείνει να μετεξελιχθεί σε κανονική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, υπήρξε υπόθεση παράτυπου μετανάστατη του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και ο δικηγόρος του, του πρότεινε να του διευθετήσει εικονικό γάμο έναντι του ποσού των 6,500 ευρώ.

Η όλη κατάσταση αποτελεί κοινό μυστικό στον νομικό κόσμο. Δέκτης καταγγελιών έγινε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, παρ' ότι ο Πρόεδρος του δηλώνει στο ΣΙΓΜΑ ότι:«δεν έχω ενώπιον μου οποιανδήποτε καταγγελία. Υπάρχει περίπτωση και να μην ανατείλει ο ήλιος, αλλά δεν θα ασχολούμαστε με τις πιθανότητες. Δεν μπορώ να σχολιάσω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το ΣΙΓΜΑ, έχει υποβληθεί για το εν λόγω ζήτημα τουλάχιστον μία καταγγελία. Βάσει αυτής, καταγγέλλεται συγκεκριμένος δικηγόρος, διαφημίζει σε μετανάστες ότι προσφέρει υπηρεσίες, γεγονός το οποίο απαγορεύεται, βάσει του καταστατικού του Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην καταγγελία αυτή, υποβάλλεται ως τεκμήριο και συγκεκριμένη φωτογραφία, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το πρόβλημα δείχνει να είναι μάλιστα βαθύτερο, καθώς στα κυκλώματα εμπλέκονται και δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι  αναλαμβάνουν με το αζημίωτο να δίδουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα