Κυπριανού: Αντισταθήκαμε στη Νέα Υόρκη αλλά τίποτα παραπάνω

Την άποψη ότι στη Νέα Υόρκη η Κύπρος δεν πέτυχε τίποτα προς την κατεύθυνση της λύσης, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να αντισταθεί σε όσα επιχειρήθηκε να του επιβληθούν, εξέφρασε το ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο κ. Κυπριανού σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Σημερινής αναφορικά με

τις παρασκηνιακές διεργασίες του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, ο κ. Έιντε δεν έκανε δηλώσεις, απλώς το δημοσίευμα της Σημερινής έγραψε ότι ενημερώνοντας την ΕΕ, είχε πει ότι θα αποφασιζόταν μια διεθνής πενταμερής σύγκλιση.

«Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποφασιστεί», τόνισε.

Ο κ. Κυπριανού παραδέχτηκε ότι ο κ. Έιντε σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεφύγει από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, αλλά το να ζητούμε κάθε φορά να αντικατασταθεί ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες, δεν μας οδηγεί πουθενά.

«Πρέπει να απαιτούμε συνεχώς να τοποθετούνται στα ζητήματα με βάση τις συμφωνημένες αρχές. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η διαμόρφωση των δεδομένων για την επίτευξη λύσης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε τα ζητήματα στη Νέα Υόρκη δεν επέτρεψε να επιβληθούν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε ενδιάμεση λύση όμως κάποιοι κινδυνολογούσαν. Όμως στη Νέα Υόρκη δεν έγιναν βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στη συμφωνία κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

«Εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα η προσπάθεια είναι στις εντατικοποιημένες συνομιλίες που θα αρχίσουν τον Οκτώβρη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά ζητήματα, τα οποία ο κ. Ακιντζί παραπέμπει στο τέλος της διαδικασίας. Χρειάζεται να συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε ώστε να προκύψουν δεδομένα που θα επιτρέψουν τη συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας και του εδαφικού. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: πάμε σε διεθνή διάσκεψη, μόνο αν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας», υπογράμμισε.

Για την παράσταση στη Σαλαμίνα

Ο κ. Κυπριανού, επισήμανε ότι κάποιοι λανθασμένα προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια υπέρμετρη αισιοδοξία. «Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει προς τα πού πάμε. Αντί να μιλάμε δημόσια, καλύτερα να σιωπάσουμε δημόσια και να εργαζόμαστε για να πετύχουμε την πρόοδο που απαιτείται», είπε.

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, στο εσωτερικό ξεσηκώνεται θόρυβος για θέματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, όπως η παράσταση της Αντιγόνης στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας. «Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει τη δική του σημασία γιατί έγινε στη Σαλαμίνα. Κατανοώ κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται για να μην εθιστούμε σε αυτή την κατάσταση και συνηθίσουμε. Το να πηγαίνουμε όμως στο άλλο άκρο είναι υπερβολικό. Ας αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα, να δούμε προς τα πού πάμε. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών για μελέτη και ενημέρωση του λαού. Οι πιο σωστές αποφάσεις λαμβάνονται νηφάλια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα