«Λάθος βήμα στα Βαρώσια θα ακυρώσει την επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου ότι τα Βαρώσια ανήκει στο ΕΒΚΑΦ για να μπορέσει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» να εξετάσει τις υποθέσεις που έχει ενώπιόν της και αφορούν την περίκλειστη πόλη, δήλωσε ο Τούρκος πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Ντεριάλ Μπατίμπαϊ, διερωτώμενος μήπως «ο τουρκικός στρατός ήταν αυτός που εμπόδιζε το ΕΒΚΑΦ να αποκτήσει τις περιουσίες του στο Βαρώσι;»



Σε συνέντευξή του σήμερα στην Χαβαντίς,

ο Μπατίμπαϊ, που συνέβαλλε στην ίδρυση της «επιτροπής», ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» δεν συνάδει ούτε με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου ούτε με τους νόμους του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοχοι των τίτλων ιδιοκτησίας στην περίκλειστη και την εγκατέλειψαν το 1974. Για να εξεταστεί μια υπόθεση στο δικαστήριο, είναι διεθνής κανόνας ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παρευρίσκονται στη δίκη, πρόσθεσε.

Συνεπώς, είπε, η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί και το «ανώτατο δικαστήριο» να λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει μια διαδικασία μπροστά μας μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ανέφερε ο κ. Μπατίμπαϊ και εάν μέχρι τότε το «ανώτατο» εκδώσει απόφαση που να ακυρώνει την απόφαση του «επαρχιακού», τότε η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα μπορούσε να εξετάσει τις υποθέσεις της εταιρείας που έχει προσφύγει και άλλες 500 παρόμοιες αιτήσεις )που αφορούν τα Βαρώσια).

Το ΕΔΑΔ, συνέχισε, θα είναι πολύ ευχαριστημένο με αυτή την κατάσταση και ο τρόπος των τοπικών θεραπειών θα ανοίξει και πάλι. Επί του παρόντος, συνέχισε, δεν υπάρχει «εσωτερική εθνική νομοθεσία» όσον αφορά τα Βαρώσια. Κάτι που προσπαθούν να αποδείξουν και οι Ε/κ στο ΕΔΑΔ όπως είπε, ότι δηλαδή ο τρόπος των τοπικών θεραπειών είναι κλειστός στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Οι Ε/κ, συνέχισε, υποστηρίζουν ότι η απόφαση του «δικαστηρίου» στην Αμμόχωστο έχει εξαλείψει την «επιτροπή» ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο γι’ αυτό εάν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου δεν μπορέσει η τ/κ πλευρά να υπερβεί το νομικό εμπόδιο που δημιούργησε η ίδια για τον εαυτό της, θα φανεί ότι η «επιτροπή» δεν αποτελεί αποτελεσματικό τοπικό φάρμακο «και, δυστυχώς, οι εθνικιστικοί κύκλοι στο νότο θα είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Πρέπει επίσης να πούμε τα εξής: Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα χάσει μια θαυμάσια ευκαιρία από την άποψη της διεθνούς νομιμότητάς της».

Υπενθύμισε ότι σε κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Ερντογάν – Τατάρ στην Αγκυρα έγινε αναφορά σε οδικό χάρτη όσον αφορά την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και το θέμα των Βαρωσίων.

«Το Βαρώσι δεν είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ; Αυτή η συζήτηση μου φαίνεται ενδιαφέρουσα στα αλήθεια. Πράγματι δεν μπορώ να την καταλάβω. Διότι το Βαρώσι πέρασε υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού πριν ακριβώς 45 χρόνια, έτσι δεν είναι; Μήπως ο τουρκικός στρατός ήταν αυτός που εμπόδιζε το ΕΒΚΑΦ να αποκτήσει τις περιουσίες του στο Βαρώσι;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρώην Πρέσβης.

Υπενθύμισε ότι μετά το Κραν Μοντάνα ο ίδιος είχε προτείνει τρία πράγματα για να μετατραπεί το στάτους κβο υπέρ της τ/κ πλευράς και αυτό ήταν η ταχεία εξέταση των υποθέσεων από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», λέγοντας ότι μέσω αυτής μπορεί να αλλάξει η βάση για το περιουσιακό. Δεύτερο, είπε, είναι η επιστροφή των Μαρωνιτών που θα δείξει την πολυπολιτισμικότητα και το τρίτο το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μια ομάδα Ε/κ στο διαδίκτυο που κατάγονται από τα Βαρώσια και είπε ότι αυτοί υπέβαλαν μεταξύ τους την ερώτηση ‘θα επέστρεφες στο Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση;’ «Μου ελέχθη ότι το 70% δεν είναι εναντίον της ιδέας της επιστροφής. Αυτός είναι πολύ σημαντικός αριθμός. Ελπίζω ότι βγήκαν θετικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση κατά τις πρόσφατες συναντήσεις στην Άγκυρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα