Μέτσολα: «Kάλεσμα για δράση» για ισότητα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει να αποτελεί κάλεσμα για δράση για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, είπε την Τετάρτη η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τη διάρκεια τελετής στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του σώματος, για να τιμήσει την ημέρα αυτή. Είναι πλέον καιρός η ΕΕ να δώσει το παράδειγμα, βελτιώνοντας

την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και επικυρώνοντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, σημείωσε.

Στην τελετή, στην οποία παρέστη και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, και η αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφερέτι, απηύθυναν ομιλίες στους ευρωβουλευτές.

Η κ. Μέτσολα είπε στην ομιλία της ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια στιγμή για να αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. «Θα πρέπει επίσης να αποτελεί κάλεσμα για δράση για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας», πρόσθεσε. Δηλώνοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για τις κοινωνίες να τα πάνε καλύτερα, η πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι είναι πλέον καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το παράδειγμα, θέτοντας πρότυπα για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και επικυρώνοντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είπε ακόμη, ότι, επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης, ήθελε να τιμήσει όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται για την ελευθερία και την συμπερίληψή τους, «γυναίκες που σκοτώνονται, ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται σε όλο τον κόσμο μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Όλες αυτές οι γυναίκες που αγωνίζονται ακόμα για τα δικαιώματά τους. Όλες εκείνες οι γυναίκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν υψηλότερα πρότυπα και πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ικανές να κάνουν τη δουλειά. Όλες εκείνες οι μητέρες, οι κόρες, οι αδερφές που αντιμετωπίζουν καθημερινά εμπόδια για τα οποία δεν μιλάμε».

Η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στις γυναίκες στην Ουκρανία, στις Αφγανές και στις Ιρανές και στους αγώνες που δίνουν καθημερινά αλλά και στα κορίτσια από το Τσιμπόκ της Νιγηρίας, που απήχθησαν πριν από εννέα χρόνια από την Μπόκο Χαράμ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της, επαίνεσε όλες τις Ιρανές που αγωνίζονται για την «ελευθερία τους να δείχνουν τα μαλλιά τους ή να τα καλύπτουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να αγαπούν χωρίς να ζητούν την άδεια κανενός» και εμπνέουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τόνισε τον τεράστιο όγκο της δουλειάς που χρειάζεται για την προστασία των γυναικών και δεσμεύτηκε να κάνει πραγματικότητα την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες-πρότυπα, οι οποίες δείχνουν στα νεαρά αγόρια και κορίτσια ότι μπορούν να είναι ό,τι θέλουν, όπως είπε.

Η Δρ Σιρίν Εμπάντι, η οποία είναι Ιρανή, απηύθυνε έκκληση στους ευρωβουλευτές να μην γυρίσουν την πλάτη τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν, που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Περιέγραψε τη δεινή κατάσταση των φυλακισμένων δημοσιογράφων, δικηγόρων, συγγραφέων, καλλιτεχνών, ξένων ακτιβιστών και νεαρών κοριτσιών, καθώς και την απουσία ενός λειτουργικού και ανεξάρτητου συστήματος δικαιοσύνης.

Επανέλαβε τα αιτήματα των διαδηλωτών για αλλαγή καθεστώτος με το σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Καλώντας τις δημοκρατίες να μην αδιαφορήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ζήτησε να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ότι αν η δημοκρατία κερδίσει στο Ιράν, όχι μόνο θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων, αλλά και οι Ιρανοί θα μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους, φέρνοντας την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή.

Στην ομιλία της, η αστροναύτης και διοικήτρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Σαμάνθα Κριστοφερέτι, τόνισε ότι το διάστημα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, καθώς χρησιμοποιείται για βασικές υπηρεσίες όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση, η αντιμετώπιση καταστροφών και οι οικονομικές συναλλαγές.

Σημείωσε ότι ήταν η πρώτη Ευρωπαία διοικήτρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού «αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», επισημαίνοντας ότι πέρυσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επέλεξε μια νέα σειρά αστροναυτών (επαγγελματίες καριέρας αλλά και εφέδρους), εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες.

Είπε ότι η δυνατότητα να στέλνουμε ανθρώπους στο διάστημα χτίζει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. «Αν μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους στο διάστημα, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε, σωστά;» είπε. «Ας έχουμε αυτού του είδους τη φιλοδοξία και στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Η κ. Κριστοφερέτι είπε ότι έχει πετάξει στο διάστημα δύο φορές, με ρωσικά και αμερικανικά σκάφη, και ονειρεύεται μια μέρα να δει αστροναύτες να πετούν στο διάστημα σε ευρωπαϊκό σκάφος.

Διαβάστε επίσης: Κίεβο: Πρέπει να εκδιώξουμε τη Ρωσία για να αποφεύγονται θερμά επεισόδια

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέτσολα, Kάλεσμα, Ημέρα, Γυναίκας,metsola, Kalesma, imera, gynaikas