Οδοντιατρικές παθήσεις - Η πρόληψη και η ιδέα του πόνου

Η ιδέα του πόνου κατά την επίσκεψή μας σε έναν οδοντίατρο, πολλές φορές μας κάνει να παραμελούμε τα δόντια μας. Η Δρ. ιατρικής οδοντιατρικής, Γεωργία Ευθυμίου, αναλύει τη σημαντικότητα της πρόληψης για τις οδοντιατρικές παθήσεις.

"Πρόληψη είναι οι ενέργειες που αντλούνται είτε από τον ίδιο τον ασθενή είτε τον οδοντίατρο με αποτέλεσμα την αποτροπή των οδοντιατρικών παθήσεων αλλά και την εξέλιξη τους. Η πρόληψη αφορά τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Πολλοί, αμελούν τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για διάφορους λόγους όπως τον οικονομικό που τείνει να

είναι και ο κυριότερος στις μέρες μας, καθώς και το φόβο για το πόνο που επικρατεί στο πλείστο πληθυσμό. Και όμως! Εύκολα αντιμετωπίζεται εάν γνωρίζουμε τις καινούργιες μεθόδους που ασκούνται και προσπαθήσουμε να βγάλουμε την ιδέα του πόνου από το μυαλό μας.

Ένας από τους κυριότερους λόγους των παθήσεων είναι η αμέλεια, η άγνοια λόγο της μη ή ακόμα και κακής ενημέρωσης. Μέλημα όλων μας είναι να ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς η ακόμα μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου που σήμερα είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης.

Για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της πρόληψης πρέπει πρώτα να μάθουμε με λίγα και απλά λόγια την εξέλιξη των σκληρών και μαλακών ιστών της στοματικής μας κοιλότητας από υγιή σε μη, όπως και τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν με την αμέλεια της θεραπείας τους.

Σε μια υγιή στοματική κοιλότητα, υπάρχει η φυσιολογική χλωρίδα(μικροοργανισμοί/βακτήρια), η οποία δεν είναι παθογόνα. Δηλαδή, δεν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Όταν όμως, τρώμε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό αυτών των μικροοργανισμών και δεν πλένουμε τα δόντια μας, δημιουργείται η πλακά των δοντιών που θα προκαλέσει με τη σειρά της ουλίτιδα, δηλαδή κόκκινα και ερεθισμένα ούλα, που ματώνουν κατά τη διαδικασία του βουρτσίσματος.

Αφού έχει δημιουργηθεί πλάκα σε μικρό χρονικό διάστημα ακάθαρτης στοματικής κοιλότητας προσκαλούνται και άλλα μικρόβια τα οποία αυτή τη φορά είναι παθογόνα. Δηλαδή, είναι αυτά που θα εξελίξουν τους στοματικούς ιστούς από υγιή σε μη. Αυξάνουν την οξύτητα του στόματος οξέος το οποίο είναι υπεύθυνο για τη καταστροφή της σύστασης των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα.

Τα μικρόβια/βακτήρια πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν εξαπλώνονται μόνο στην επιφάνεια αλλά και κάτω από τα ούλη που σε αυτή τη περίπτωση θα εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που οι περισσότεροι δυστυχώς χάνουν τα δόντια τους.

Τρόποι πρόληψης:

Πρώτα από τον ίδιο τον ασθενή με το:
1. Να πλένονται τακτικά τα δόντια 2-3 φορές τη μέρα.
2. Σωστή χρήση της οδοντόπαστας και οδοντόβουρτσας.
3. Να χρησιμοποιούνται με σωστή χρήση μεσοδόντια βουρτσάκια και οδοντικό νήμα.
4. Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν η κατάποση ζαχαρωτών τροφίμων και ροφημάτων.
5. Αντικατάσταση της ζάχαρης με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
6. Συχνή ενημέρωση από τον οδοντίατρο και επαγγελματικός καθαρισμός κάθε 6 μήνες.
7. Παιδαγώγηση των μικρών παιδιών από τη νεαρή ηλικία για τη σημασία του οδοντιάτρου και της σωστής διατροφής.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας, ότι κοστίζει πολύ λιγότερο η επίσκεψη για επαγγελματικό καθαρισμό κάθε 6 μήνες από τη θεραπεία των οδοντιατρικών παθήσεων και των αισθητικών και φωνητικών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν. Προβλήματα τα οποία στη συνέχεια θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και τη ποιότητα ζωής του ατόμου προκαλώντας από επαγγελματικά προβλήματα (π.χ. τραγουδιστές, ηθοποιούς) έως και κατάθλιψη που με τη σειρά της φέρνει άλλα ψυχολογικά προβλήματα και στη τελική δυστυχία".

georgia.efthymiou@hotmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα