Οι κοκκινες γραμμές αποκρατικοποίησης Cyta και τα δικαιώματα

Για την πορεία αποκρατικοποίησης της Cyta και τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στην Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της, ενημερώνει με σημείωμα της το προσωπικό η Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Η ΟΜΕ-Cyta με το σημείωμα ενημερώνει αναφορικά με τη ρύθμιση του Εργασιακού και του Συνταξιοδοτικού του Προσωπικού της ΑΤΗΚ, ενόψει της πρόθεσης της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη σύσταση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταφέρει εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της ΑΤΗΚ.

H ΟΜΕ-Cyta

τοποθετείται με σαφήνεια για τις εξελίξεις, παραθέτοντας επακριβώς τις θέσεις της.

Διαδικασία

Σήμερα η ΑΤΗΚ είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Η Κυπριακή Πολιτεία, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο, αποφάσισε, ψηφίζοντας το Νόμο-Πλαίσιο Ν. 28(Ι)/2014, να προχωρήσει σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης οργανισμών περιλαμβανομένης και της ΑΤΗΚ. Για το Εργασιακό και Συνταξιοδοτικό συστήθηκε στα πλαίσια του Νόμου-Πλαίσιο η ΜΣΕ.

Το πρώτο βήμα των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ είναι η ψήφιση νόμου με τον οποίο θα παρέχεται η εξουσία στην Κυβέρνηση να συστήσει εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (Cyta Ltd) και να μεταφέρει σ’ αυτή εργασίες, περιουσιακά στοιχεία κλπ. Το βήμα αυτό συνιστά την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή την ΑΤΗΚ που είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου θα διαδεχθεί η Cyta Ltd που θα είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Η Κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη συγκεκριμένη μέθοδο για να ξεπεράσει τα Συνταγματικά κωλύματα που υφίστανται για την απευθείας μετατροπή της του Οργανισμού σε Εταιρεία. Μετά τη έναρξη της δραστηριοποίησης της Cyta Ltd, το Προσωπικό της ΑΤΗΚ θα μισθωθεί στη Cyta Ltd χωρίς εμφανείς αλλαγές στο γενικότερο πλαίσιο εργοδότησης του.

Το επόμενο βήμα των διαδικασιών, που σημειώνεται ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, είναι η εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή/Συνεργάτη (ΣΕ/Σ), η πώληση και μεταβίβαση μετοχών και η εκχώρηση σ’ αυτόν της διεύθυνσης της Cyta Ltd. Το βήμα αυτό συνιστά την αποκρατικοποίηση της Cyta Ltd. Με τη μεταβίβαση μετοχών και διεύθυνσης στο ΣΕ/Σ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή ρυθμίσεων για το Εργασιακό και το Συνταξιοδοτικό. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι το αντικείμενο των συζητήσεων στη ΜΣΕ από το Φεβρουάριο 2015. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση, με βάση τον ισχύοντα Νόμο-Πλαίσιο χρειάζεται τη συγκατάθεση της Βουλής τόσο για την πώληση των μετοχών όσο και για το καθορισμό του ποσοστού των μετοχών (μερίδιο) που θα πωληθούν στο ΣΕ/Σ.

Συζητήσεις στη ΜΣΕ

Στη ΜΣΕ ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε εξ αρχής, τόσο προφορικά όσο και γραπτώς στα πρακτικά, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ είναι πλήρεις δημόσιοι υπάλληλοι με καθεστώς μονιμότητας και ότι οι θέσεις εργασίας τους είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Επιπρόσθετα, αναγνώρισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ έχουν διαφοροποιημένα κεκτημένα δικαιώματα, τα οποία είναι επίσης σεβαστά και τα οποία επίσης θα διατηρηθούν με ειδικές ρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ΑΤΗΚ ως Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και τη συνέχιση της υπαγωγής του Προσωπικού στον Οργανισμό αυτό.

Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στη ΜΣΕ, για τις οποίες υπάρχουν λεπτομερή πρακτικά, πάντα με την υπόθεση ότι οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης θα προχωρήσουν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε η Κυβέρνηση και με την κατ’ επανάληψη δεδηλωμένη και έντονη αντίθεση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΣΟ) στην ιδιωτικοποίηση και/ή αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ, η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τη ρύθμιση του Εργασιακού έχει ως εξής:

1. Μεταβατική περίοδος ενός (1) έτους που αρχίζει από την ημερομηνία ανάληψης της διεύθυνσης της Cyta Ltd από το ΣΕ/Σ.

2. Εξάσκηση επιλογών του Προσωπικού μέχρι και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

3. Εφαρμογή των επιλογών του Προσωπικού τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

4. Επιλογές Προσωπικού

I. Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης (ΣΕΑ) για εθελούσια αφυπηρέτηση από την ΑΤΗΚ: Δεν έχουν διευκρινισθεί ή συμφωνηθεί οι παράμετροι του ΣΕΑ πέρα από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι το ΣΕΑ θα είναι τουλάχιστον ισάξιο με αυτό που δόθηκε την τελευταία φορά.

II. Σχέδιο Μετοχών (ΣΜ) ως κίνητρο για εθελούσια αφυπηρέτηση από την ΑΤΗΚ και πρόσληψη ως ιδιωτικός υπάλληλος στη Cyta Ltd: Δεν έχουν διευκρινισθεί ή συμφωνηθεί οι παράμετροι του ΣΜ ούτε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και η αξία των μετοχών που θα παραχωρηθούν.

III. Άδεια Άνευ Απολαβών από την ΑΤΗΚ και απασχόληση στη Cyta Ltd: Η επιλογή παρέχει εγγυημένο μόνο ένα (1) έτος απασχόλησης μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Στη συνέχεια θα υπάρχει ευχέρεια για το προσωπικό να ζητήσει να επιστρέψει στην ΑΤΗΚ ή στον ΣΕ/Σ να ζητήσει την επιστροφή του προσωπικού στην ΑΤΗΚ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συμφωνηθούν. Και στις δύο περιπτώσεις το προσωπικό θα αποσπάται στη Δημόσια Υπηρεσία ως η επιλογή IV πιο κάτω.

IV. Απόσπαση στη Δημόσια Υπηρεσία: Δεν έχουν διευκρινισθεί ή συμφωνηθεί επακριβώς οι παράμετροι πέρα από τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ότι όλοι όσοι δεν επιλέξουν τις πιο πάνω επιλογές θα απορροφηθούν στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και η τοποθέτηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη προσόντα, ειδικότητα, εργασιακή πείρα και γεωγραφικό τόπο διαμονής και εργασίας.

Συνταξιοδοτικό και επιλογή για "μαζική μίσθωση"

Αναφορικά με το Συνταξιοδοτικό, η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών εγγυάται τα δικαιώματα του Προσωπικού αλλά δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με το Ταμείο Συντάξεων, πώς θα χρηματοδοτείται κλπ. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε σε απορρόφηση ή εκποίηση του Ταμείου. Η ΟΜΕ-Cyta έχει αποστείλει στις υπόλοιπες ΣΟ εμπεριστατωμένη εισήγηση για το θέμα αυτό, με στόχο να αποτελέσει κοινή θέση όλων.

Αναφορικά με την τελευταία πρόταση των ΣΟ για εισαγωγή πρόσθετης επιλογής για «μαζική μίσθωση» όσων από το Προσωπικό δεν επιλέξουν μια εκ των υφιστάμενων επιλογών, ο Υπουργός συζητεί κατ’ αρχήν την πρόταση αλλά έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η πιο πάνω πρόταση δεν θα ισχύσει αν τελικά δεν προχωρήσει η διαδικασία πώλησης μεριδίου σε ΣΕ/Σ.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΟΜΕ-Cyta, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα αν και πότε θα πωλήσει μετοχές ή αν και πότε θα πωλήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Επιπρόσθετα, στον ισχύοντα Νόμο-Πλαίσιο προβλέπεται η έγκριση της Βουλής για την όποια απόφαση της Κυβέρνησης. Από τις επαφές που έχουμε και την πληροφόρηση που λαμβάνουμε, ο επίσημος σχεδιασμός που υλοποιείται περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη σύσταση και λειτουργία της Cyta Ltd (ιδιωτικοποίηση) ενώ ταυτόχρονα η προετοιμασία για πώληση σε ΣΕ/Σ συνεχίζεται κανονικά. Το θέμα δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στη ΜΣΕ.

Θέση OME-Cyta

Ιδανικά η ΟΜΕ-Cyta επιθυμεί την παραμονή της ΑΤΗΚ στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς νοουμένου ότι η Πολιτεία θα προχωρούσε στον εκσυγχρονισμό της, θα την απάλλασσε από τα κομματικά ή άλλα «βαρίδια» και θα την άφηνε απερίσπαστη στην επιχειρησιακή και κοινωνική της δράση. Επιπρόσθετα, η ΟΜΕ-Cyta, μαζί με τις άλλες ΣΟ, εξέφρασε κατ’ επανάληψη την αντίθεση της σε ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της Cyta.

Παρά ταύτα, η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) έθεσαν σε τροχιά υλοποίησης τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται εισπρακτική ανάγκη που να επιτάσσει την πώληση μεριδίου σε ΣΕ/Σ, η ουσία παραμένει ότι η αποκρατικοποίηση του οχήματος Cyta Ltd εξακολουθεί να υφίσταται ως Μνημονιακή υποχρέωση της Πολιτείας ως διαρθρωτικό μέτρο και μάλιστα ως προαπαιτούμενο (prior action) για την επόμενη αξιολόγηση και τη συνακόλουθη εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Μέχρι το Δεκέμβριο 2015, η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση και ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη ΜΣΕ ότι τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου 2015 στη Βουλή. Η κατάσταση στη Βουλή δεν είναι ξεκάθαρη. Πέρα από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι αποδέχονται και τι όχι. Δεν υπάρχουν τοποθετήσεις με σταθερές ερμηνείες. Οι όροι «ιδιωτικοποίηση» και «αποκρατικοποίηση» δεν σημαίνουν για όλους το ίδιο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την κατάληξη της διαδικασίας στη Βουλή. Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε την κατάληξη σειράς προηγούμενων ψηφοφοριών για νομοσχέδια που αφορούσαν μνημονιακές υποχρεώσεις που αποτελούσαν προαπαιτούμενα.

Η ΟΜΕ-Cyta διατηρεί την πολιτική της άποψη για το ευρύτερο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και/ή αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την ιδιωτικοποίηση και/ή αποκρατικοποίηση που αφορά στην ΑΤΗΚ. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, οι συσσωρευμένες εμπειρίες μας δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών στην ανάγνωση της κατάστασης και την εκτίμηση για τις εξελίξεις:

Είναι καθολική και διαχρονική η παραδοχή από όλο το πολιτικό φάσμα της Κύπρου ότι επιβάλλεται ο δραστικός εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου. Αυτό ισχύει για όλους τους Οργανισμούς αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για όσους από τους Οργανισμούς βρίσκονται σε ανταγωνισμό με άλλους Ιδιωτικούς Οργανισμούς/Εταιρείες όπως είναι η ΑΤΗΚ από το 2004. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς το θέμα επανέρχεται, συντάσσονται πλαίσια και νομοσχέδια και εξαγγέλλονται προγράμματα, επί της ουσίας τίποτε απολύτως δεν έγινε ούτε γίνεται. Με το υφιστάμενο καθεστώς, τις συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, τους πολλαπλούς «ελέγχους», τις «περίεργες» ρυθμίσεις και εποπτείες, τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν ή επιβάλλονται, τους περιορισμούς, τα προσκόμματα που όλο και περισσότερο «πνίγουν» τον Οργανισμό και την κωλυσιεργία για λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την ΑΤΗΚ εδώ και χρόνια, που είναι πλέον πασιφανής, είναι ηλίου φαεινότερο ότι όχι μόνο η ΑΤΗΚ δεν θα εξυγιανθεί και δεν θα εκσυγχρονισθεί αλλά θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στην κατάρρευση.Το πολιτικό περιβάλλον, οι κομματικές ισορροπίες και η δεδομένη και ασφυκτική πίεση στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της Πολιτείας δημιουργούν ένα αβέβαιο και ρευστό περιβάλλον στο οποίο ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τα μείζονα θέματα (Εργασιακό και Συνταξιοδοτικό) που αφορούν στο Προσωπικό της ΑΤΗΚ.

Kύριο μέλημα η διασφάλιση εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων

Η OME-Cyta, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι το κύριο μέλημα και η προεξάρχουσα ευθύνη της είναι να διασφαλίσει τα Εργασιακά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Προσωπικού της ΑΤΗΚ χωρίς ακροβατισμούς και μακριά από λαϊκισμούς. Ως εκ τούτου, η ΟΜΕ-Cyta είναι έτοιμη να εισηγηθεί προς τα μέλη της να δουν θετικά τη σύσταση της Cyta Ltd με την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα αυτά θα εξασφαλιστούν χωρίς ασάφειες, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Παράλληλα, η ΟΜΕ-Cyta διεκδικεί τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες στη διαδικασία που θα αποτρέψουν τη μετατροπή της ΑΤΗΚ και/ή της Cyta Ltd σε «Κυπριακές Αερογραμμές και Eurocypria» αλλά και το ξεπούλημα του πλούτου που «κουβαλά» η ΑΤΗΚ.

Τα πιο κάτω σοβαρά θέματα πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο που να ικανοποιούν την ΟΜΕ-Cyta:

Οριστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων των επιλογών που πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών στη ΜΣΕ.Συμπερίληψη πρόσθετης επιλογής για «μαζική μίσθωση» όσων δεν επιλέξουν μια εκ των πιο πάνω επιλογών στη Cyta Ltd και υποχρέωση του ΣΕ/Σ να την αποδεχθεί (η ΟΜΕ-Cyta έχει επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της πρότασης και θα τις καταθέσει στη ΜΣΕ).Συμπερίληψη πρόσθετης επιλογής για απευθείας μεταφορά του υπαλλήλου από την ΑΤΗΚ στη Δημόσια Υπηρεσία, υπαγωγή του στον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο (Ν. 1/1990) με ειδικές ρυθμίσεις και πλήρη ενσωμάτωση του στη Δημόσια Υπηρεσία (η ΟΜΕ-Cyta έχει επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της πρότασης και θα τις καταθέσει στη ΜΣΕ).Συμπερίληψη πρόνοιας για παροχή ΣΣΕ από την ΑΤΗΚ και στο μέλλον (η ΟΜΕ-Cyta έχει επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της πρότασης και θα τις καταθέσει στη ΜΣΕ).Οριστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων του Συνταξιοδοτικού συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Συντάξεων.Ακριβή καθορισμό των εργασιών, περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που θα μεταφερθούν στη Cyta Ltd.Ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας.Ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση των πιο κάτω:Κατάργηση των επίμαχων σημείων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού που αφορούν στον πλεονασμό υπαλλήλων σε περίπτωση κατάργηση θέσης: Υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών στα τελευταία πρακτικά της ΜΣΕ ότι αν δεν προκύψει πρόταση νόμου από βουλευτές που να καλύπτει το θέμα, η Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.Σύσταση Cyta Ltd και περίληψη προνοιών για καθορισμό των εργασιών που θα αναληφθούν, των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που θα μεταφερθούν, Εταιρική Διακυβέρνηση με βάση διεθνή πρότυπα και πρακτικές, ρύθμιση θεμάτων Ασφάλειας και επαναβεβαίωση για την έγκριση της Βουλής πριν την πώληση μετοχών της Cyta Ltd. Για όλα τα θέματα αυτά έχει ήδη τοποθετηθεί επίσημα και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες.Ρύθμιση Εργασιακού και Συνταξιοδοτικού Προσωπικού ΑΤΗΚ στη βάση συμφωνημένου κειμένου.Εξαίρεση της Cyta Ltd από τον περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Εταιρειών (ΔΟΚΕ) Νόμο υπό την προϋπόθεση ότι τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω θα ρυθμιστούν μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα ενώπιον της βουλής για την δημιουργία της Cyta Ltd.

H OME-Cyta ήταν από την αρχή και παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο στόχο της εξασφάλισης των δικαιωμάτων του Προσωπικού της ΑΤΗΚ, αντιμετωπίζει τα θέματα νηφάλια, τεκμηριωμένα και εποικοδομητικά, μακριά από δογματισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και συναισθηματικές εξάρσεις.

Άλλωστε για όσους ξεχνούν εύκολα, υπενθυμίζουμε ότι ιδρυθήκαμε για να πολεμήσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις εντός του οργανισμού και για να στηρίξουμε την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδό του, προς όφελος του κράτους, της κοινωνίας και του προσωπικού της ΑΤΗΚ.

Η περίοδος που διανύουμε ως Οργανισμός και Προσωπικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όπως όλα δείχνουν, το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη της ρύθμισης του Εργασιακού και του Συνταξιοδοτικού οδεύει προς το τέλος του.

Οι συζητήσεις στη ΜΣΕ έχουν αποφέρει πολλά θετικά σημεία και διασφαλίσεις ως προς την επίτευξη των στόχων μας. Όμως, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη και υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε.

Ως ΟΜΕ-Cyta ,σε συνεργασία με τις άλλες ΣΟ, θα συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση, με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αποφασιστικότητα και με μεγαλύτερη μελέτη και τεκμηρίωση την προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε σαφείς κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα υπερασπίσουμε σθεναρά, όπως κάναμε και στο παρελθόν με κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστατήσαμε και αν κριθεί αναγκαίο ξανά θα είμαστε και πάλι αγωνιστικά μπροστά! Να μην υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό!

Ο κόσμος της ΑΤΗΚ πρέπει να είναι και να παραμένει ενημερωμένος, ψύχραιμος και ενωμένος στον αγώνα διασφάλισης των δικαιωμάτων του.

Keywords
cyta, cyta, δικαιωματα, μνημονιο, εταιρεία, βουλη, μονιμοτητα, σεα, σσε, iii, δραση, υφίσταται, ακελ, κυπρος, αφοσίωση, σθεναρά, σταση εργασιας, μετρο, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ξανα, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, το θεμα, αδεια, βημα, θεμα, κυπρου, περιοδος, πιεση, πλαισιο, σσε, το βημα, ωρα, ακελ, αφοσίωση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δοθηκε, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εκτιμηση, εκχωρηση, ενημερωση, εξελιξη, εταιρεία, ετος, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λειτουργια, λεπτομερειες, ληξη, λογο, μακρια, μηνες, νηφαλια, παντα, ομε, οπωσδηποτε, ουσια, οφελος, περιβαλλον, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σεα, συνεχεια, σειρα, σθεναρά, σχεδιο, φορα, εφαρμογη, ευχερεια, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, ome, πακετο, πωληση, θεματα, θεσεις, θετικα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα