Ομόνοια: Η πρώτη χρονιά μετά την ενοποίηση...

Η Ομόνοια μέσω της στήλης μια εικόνα χίλιες λέξεις παρουσιάζει την πρώτη διδακτική χρονιά μετά την ενοποίηση και οι ιδιαιτερότητές της

Αναλυτικά:

Το ημερολόγιο σημαδεύει την 4η Οκτωβρίου 1953. Είναι η στιγμή που η ΟΜΟΝΟΙΑ, με επικεφαλής τον Λιονταρή, εισέρχεται για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο, μετά την ενοποίηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Εκείνη τη μέρα αντιμετώπισε την Ανόρθωση στο ΓΣΕ, σε έναν αγώνα

που έληξε με σκορ 3-2 υπέρ της ομάδας της Αμμοχώστου, αλλά έμεινε στην ιστορία για το ρεκόρ εισπράξεων που σημειώθηκε.

Μετά την ενοποίηση, για πρώτη φορά το Παγκύπριο πρωτάθλημα αποκτούσε τόσο ενδιαφέρον. Τα τέσσερα στάδια που φιλοξενούσαν τους αγώνες α΄ κατηγορίας (ΓΣΠ, ΓΣΕ, ΓΣΖ, ΓΣΟ), αποδεικνύονταν μικρά για να χωρέσουν τους Κύπριους φίλαθλους. Ιδιαίτερα στα παιχνίδια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, συχνά παρουσιάζονταν προβλήματα, λόγω της κοσμοσυρροής.

Στις 8 Νοεμβρίου 1953, σε αγώνα με αντίπαλο την ΕΠΑ, το στάδιο ΓΣΖ γέμισε δύο ώρες πριν την έναρξη, με αποτέλεσμα αρκετοί φίλαθλοι να παρακολουθήσουν το παιχνίδι όρθιοι από τους γύρω τοίχους, ενώ άλλοι ανεβαίνοντας στις οροφές λεωφορείων. Παρόμοιο σκηνικό σημειώθηκε και σε άλλους αγώνες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, στην Τσεντίν Καγιά και στην ΑΕΛ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στις 21 Φεβρουαρίου 1954, ο αγώνας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με αντίπαλο την ΑΕΛ, που διεξήχθη στο ΓΣΠ, διακόπηκε οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη του, λόγω της παρουσίας πολλών φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Είχε κριθεί αναγκαίο, για λόγους ασφαλείας, να εισέλθουν φίλαθλοι εντός του γηπέδου, λόγω της κοσμοσυρροής στις κερκίδες. Εκείνο το παιχνίδι είχε κατακυρωθεί υπέρ της ΑΕΛ με σκορ 2-0, η οποία εξάλλου τη στιγμή της διακοπής κέρδιζε με το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έδωσε 16 αγώνες πρωταθλήματος την πρώτη της χρονιά στην ΚΟΠ, εκ των οποίων κέρδισε τους πέντε, σε άλλους δύο εξήλθε ισόπαλη, ενώ εννέα φορές δέχτηκε την ήττα. Συγκέντρωσε 12 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 7η θέση, με συντελεστή τερμάτων 21 υπέρ και 33 κατά. Οι "πράσινοι" βρίσκονταν στο στάδιο της ανασυγκρότησης, καθώς αποχωρούσαν εκείνη την περίοδο παίκτες-αστέρες της εποχής, ενώ λόγω της μετάβασης από την ΚΕΠΟ στην ΚΟΠ, χρειαζόταν χρόνος για προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Στους 16 αγώνες πρωταθλήματος χρησιμοποιήθηκαν 25 ποδοσφαιριστές, με τους Γιάννο, Γιωρκάτζη, Χαμπή, Τάκη Αντωνίου, Λυμπουρή, Σταύρο Ψύλλο και Κώτσιο Δημοσθένους, να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ομάδας. Προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν ο κ. Πάμπος Αβρααμίδης, ο οποίος προπονούσε πέραν των 100 ποδοσφαιριστών (Α΄ ομάδα, Β΄ ομάδα, Τσικό) και υποχρεωνόταν να πραγματοποιεί ακόμη και τρεις προπονήσεις την ημέρα.

Πρώτοι σε συμμετοχές αναδείχθηκαν οι Γιάννος Γεωργίου και Γεώργιος Γιωρκάτζης, οι οποίοι έπαιξαν σε 15 αγώνες. Από μία συμμετοχή λιγότερη είχαν οι Τάκης Αντωνίου και Χαμπής Φιλίππου, ενώ σε 13 παιχνίδια αγωνίστηκαν οι Σωτηράκης Παναγή, Κώτσιος Δημοσθένους και Σταύρος Ψύλλος. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Χάρης Σαββίδης με τέσσερα γκολ, τον οποίο ακολούθησαν οι Σωτηράκης Παναγή, Μηλίκκος Δημητρίου και Γεώργιος Γιωρκάτζης με τρία γκολ.

Πιο κάτω σημειώνουμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία της εποχής:
- Για πρώτη φορά διεξήχθη Παγκύπριο πρωτάθλημα με εννέα ομάδες.
- Καθιερώθηκε για πρώτη φορά επίσημα το πρωτάθλημα β΄ κατηγορίας.
- Άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός της διαβάθμισης.
- Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα αναπληρωματικών.
- Οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν αυτό το πρωτάθλημα, ήταν πενταπλάσιοι σε αριθμό σε σχέση με προηγούμενα πρωταθλήματα της ΚΟΠ.
- Μετά το πρωτάθλημα της σεζόν 1953-54, δόθηκε το σύνθημα για επέκταση της χωρητικότητας όλων των κυπριακών σταδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα