Ορφανίδης: Το κούρεμα καταθέσεων δεν ήταν αναγκαίο

Την άποψη ότι το κούρεμα καταθέσεων του 2013 δεν ήταν αναγκαίο και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η Κεντρική Τράπεζα είχε δράσει εγκαίρως, διατύπωσε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης.

Μιλώντας στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για το κούρεμα καταθέσεων

στην Κύπρο το 2013, με τίτλο “The Cyprus Bail-In: Policy Lessons from the Cyprus Economic Crisis”, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι κανένας ευρωπαϊκός νόμος δεν προέβλεπε κούρεμα καταθέσεων το 2013, ενώ ακόμα και σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να προστατεύουν τους καταθέτες τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι το κούρεμα δεν ήταν νομικά εφικτό πριν το 2013 για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών προετοίμασαν ένα νόμο τον Δεκέμβριο του 2012, έτσι ώστε να επιτρέψουν το κούρεμα να συμβεί, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2013 και πέρασε από τη Βουλή στις 22 Μαρτίου του 2013. «Αυτό κατέστησε δυνατό το κούρεμα των καταθέσεων», υπογράμμισε.

«Το κούρεμα καταθέσεων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η Κεντρική Τράπεζα είχε δράσει εγκαίρως» επισήμανε, ενώ παρέθεσε δύο emails που τεκμηριώνουν την εν λόγω άποψη, τα οποία περιλαμβάνονται στις σελίδες του τόμου.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύσης Παντελίδης, κατά την εισαγωγική ομιλία του, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη έκδοση «καταπιάνεται με ένα τόσο ενδιαφέρον και σύνθετο θέμα - που επηρέασε τις ζωές όλων μας και που απασχόλησε, στην Κύπρο και διεθνώς, τόσους πολλούς θεσμούς και ηγεσίες, αλλά και γιατί επιστεγάζει τη συνεργασία του ΚΜΤΠ με διεθνούς φήμης καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθώς και επιστημονικούς φορείς».

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, καθηγητή του Imperial College Business School, οι αιτίες που οδήγησαν στο κούρεμα ήταν: μακροπρόθεσμα, οι δημοσιονομικές και οι τραπεζικές ανισότητες, οι ανισότητες στα νοικοκυριά, αλλά και ανισότητες που έχουν να κάνουμε με το εξωτερικό περιβάλλον. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημαντικό ρόλο έπαιξε η κακή διαχείριση της κρίσης, ενώ μέγιστης σημασίας ήταν ο παράγοντας «πολιτική», τόσο σε τοπικό, όσο και διεθνές επίπεδο.

Το βιβλίο παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση (case study) για τους λόγους που το 2013 οδήγησαν την Κύπρο στο «κούρεμα» και στην πρωτόγνωρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την πλήρη οικονομική καταστροφή· συμφωνία, η οποία πυροδότησε την οικονομική κρίση που ακόμα και σήμερα μαστίζει την κυπριακή οικονομία και

Η έκδοση επικεντρώνεται στα γεγονότα που συνέπεσαν χρονικά με εκείνη την περίοδο, δηλαδή την άνοιξη του 2013, όπως το «κούρεμα», το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και το Μνημόνιο, «γεγονότα που αναζωπύρωσαν και ενέτειναν εντυπωσιακά την οικονομική κρίση, που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της από το 2011 και που, δυστυχώς, ακόμα συνεχίζεται σε πολλούς τομείς της δοκιμαζόμενης κυπριακής οικονομίας», τόνισε ο κ. Παντελίδης.

Με τις αναλύσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αναδεικνύονται όσα οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, καθώς και τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται από την εφαρμογή της Συμφωνίας, συγκρίνοντας παράλληλα και αντιπαραθέτοντας στοιχεία από άλλες οικονομίες σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η έκδοση είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, τον Μάιο του 2013, με θέμα «Πέντε Χρόνια Ευρώ στην Κύπρο» με τη στήριξη, τότε, της KPMG και διατίθεται - σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή – στις μεγαλύτερες και πιο γνωστές ιστοσελίδες πώλησης βιβλίων, όπως Amazon UK, Amazon USA, World Scientific Publishing και άλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα