ΠτΔ: Δεν ήταν δυνατόν να δεχθώ λύση που θα κατέρρεε

«Δεν ήταν δυνατόν να δεχόμουν πρόταση ή λύση, η οποία θα κατέρρεε την επομένη της εφαρμογής της», ανέφερε ο υποψήφιος για επανεκλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρνακα.

Αφού είπε ότι κατέβαλε το άπαν των δυνάμεών του για επίτευξη της ποθητής λύσης, σημείωσε ότι την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα πρώτα στάδια «προβληματική υπήρξε κυρίως η στάση

εκείνων που ελέγχουν την τ/κ κοινότητα, από πλευράς της Τουρκίας, με την εμμονή της συνέχισης των εγγυητικών δικαιωμάτων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, με την εμμονή διατήρησης στρατιωτικής βάσης και εσαεί στρατευμάτων στην υπό τ/κ διοίκηση όπως θα εξελίσσετο και όπως ελπίζουμε να εξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί την εξάρτηση από τα συμφέροντα μιας τρίτης χώρας και πρόσθεσε ότι «οι οποιοιδήποτε συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν δεχτοί ή ανεκτοί είτε λειτουργικοί εάν και εφ’ όσον οι Κύπριοι αποφασίζουν για τους Κύπριους» για να σημειώσει ότι από την ώρα που η Τουρκία, επέμενε στη διατήρηση αναχρονιστικών θεσμών τάχα ασφάλειας δεν ήταν δυνατόν να γίνει η ανάλογη αξίωση δεκτή, υπερέβαινε τα όρια της αξιοπρέπειας μιας λύσης που θα έπρεπε να είναι λειτουργική και βιώσιμη, υπερέβαινε την αξιοπρέπεια των Ε/κ και δεν του επιτρεπόταν να αποδεχτεί αυτό το σχέδιο «με το οποίο δεν θα συμφωνούσα προκειμένου ο λαός να αναλάβει την ευθύνη να το απορρίψει».

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν ήταν δυνατόν «να δεχόμουν πρόταση ή λύση η οποία θα κατέρρεε την επομένη της εφαρμογής της», ενώ πρόσθεσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει απραξία, του τι σημαίνει στασιμότητα, του τι σημαίνει καταγραφή τετελεσμένων επί του εδάφους, για να διαβεβαιώσει για την ετοιμότητά του να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις παραμέτρους όπως έχουν καθοριστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και αναγνωρίζουν σαφέστατα ότι χωρίς την επίλυση του θέματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και του κατοχικού στρατού δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε περαιτέρω σε ανασχεδιασμό της προσφυγικής πολιτικής «για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των προσφύγων είτε εκείνων που αναμένουν στέγαση είτε των άλλων που αναμένουν ένα οικόπεδο για να κτίσουν είτε των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει ο προσφυγικός μας κόσμος», όπως βέβαια, συνέχισε, «μεριμνήσαμε για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, μέσα από σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να δώσουμε όραμα και προοπτική στον κόσμο, αναφερόμενος στην οικονομία και σημείωσε ότι «κατορθώσαμε μέσα από μια συνετή πολιτική σήμερα να έχουμε συνθήκες ανάπτυξης της τάξης του 3,5% και πλέον ένα από τους ψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως προχθές ακόμα καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ο Μοσκοβισί την έκπληξη για την φανταστική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο», ενώ επικαλέστηκε και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

«Έχουμε προχωρήσει», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «σε σωρεία μέτρων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες είτε αυτά αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε αυτά αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας που στάλθηκαν στη Βουλή, άλλα ψηφίστηκαν άλλα εκκρεμούν και άλλα θα κατατεθούν προς ψήφιση».

Ειδική αναφορά έκανε στην ανεργία, λέγοντας, μεταξύ άλλω, ότι «παραλάβαμε ένα κράτος που το τέλος του 2013 σαν αποτέλεσμα της κρίσης ήταν 17% η ανεργία και σήμερα είναι μόλις 10,3% και ελπίζω σύντομα να είμαστε κάτω του διψήφιου αριθμού. Αυτά είναι που θα πρέπει ο καθένας να λάβει υπόψιν του. Την δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και σιγουριάς και την δυνατότητα για πάρα πέρα βήματα μπροστά και να διασφαλίσουν μια πατρίδα που όλοι θαμαστέ γι αυτήν περήφανοι».

Χαιρετίζοντας την παρουσία στη συγκέντρωση του Φώτη Φωτίου και του Αλέξη Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα που στηρίζει την προσπάθεια να συνεχίσει η Κύπρος τα βήματα προς τα εμπρός.

Είναι, συνέχισε «και μια σειρά άλλων πολιτών, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις και καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τις οποίες ψηλαφούμε καθημερινά», για να δηλώσει καταλήγοντας ότι «με σοβαρότητα, μακριά από φανατισμούς θέλω να είμαστε πριν και πάνω απ’ όλα μ’ ένα πολιτικό ήθος που να μας διακρίνει από όσους μέσα από ψεύτικες ειδήσεις, μέσα από τη λάσπη, νομίζουν ότι μπορεί να μειώσουν αυτό που με θυσίες του λαού μέσα από την καθοδήγηση της κυβέρνησης έχουμε επιτύχει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα